19 Αυγούστου 2013

15ο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πενταγιού με κύριο αίτημα την αναβίωση των ορεινών περιοχών (πλήρες φωτορεπορτάζ)




ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 15ου ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ Β/Δ ΔΩΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ 3-4/8/2013





Το 15ο Αναπτυξιακό συνέδριο είναι πλέον γεγονός. Το Σαββατοκύριακο 3-4 Αυγούστου, η ορεινή Δωρίδα, με τα 18 πανέμορφα χωριά της, βροντοφώναξε στην Πενταγιού, όχι για την εγκατάλειψη της, όχι για τη φτώχεια της, αλλά για τη δυνατότητα επίλυσης μέρους του οικονομικού και ανεργιακού προβλήματος της χώρας, με τη διαφαινόμενη επανακατοίκηση των ορεινών οικισμών! Επανακατοίκηση, πού δειλά -δειλά άρχισε μόνη της, και η πολιτεία οφείλει να επιταχύνει. Ένα νέο δυναμικό και άμεσο Περιφερειακό σύστημα αποκέντρωσης από τα δύσμοιρα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τούς πάνω από 5000 ζωντανούς ακόμη ορεινούς οικισμούς πρέπει άμεσα να θεσπισθεί. 





Το συνέδριο μας λάμπρυναν με την παρουσία τους η βουλευτής του νομού μας Ασπασία Μανδρέκα, η αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης ,ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γ. Μπουλές , ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δωρίδας, οι πρόεδροι και μέλη των ΔΣ όλων των πολιτιστικών συλλόγων των 18 χωριών (Αρτοτίνα, Αλποχώρι, Δάφνος, Διχώρι, Διακόπι, Ζωριάνος, Κάλιο, Κερασιά, Κόκκινο, Κλίμα, Κουπάκι, Κριάτσι, Κονιάκος Κροκύλιο, Πενταγιού, Περιβόλι, Τρίστενο και Ψηλό Χωριό) καθώς και οι τοπικοί πρόεδροι όλων των χωριών. Παρευρίσκοντο όλα τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας (Δ. Αλούπης Πρόεδρος, Γ. Τρίγκας Αντιπρόεδρος, Γ. Αλβέρτος γ.γ., Στάθης Κωνσταντινίδης και Χ. Μητρόπουλος μέλη του ΔΣ, καθώς και τα παλαιά μέλη της Διοίκησης Ζ. Κωνσταντόπουλος, Γ. Τσακατούρα. Χρέη προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνέδριου έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών Στ. Τσιώρης.

Δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν οι κ. Σταικούρας Υφ.Οικονομικών και Χάρης Θεοχάρης γγ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα. Παρευρέθη και ο κ. Γ. Στάικος, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, μάλιστα έκανε και ωραιότατη παρέμβαση για τη δυναμική του προβληματισμού με την αξιοποίηση της Λίμνης του Μόρνου. 







Εντυπωσίασε η πολυμελής ομάδα της Επιστημονικής Επιτροπής και βέβαια το εξαιρετικό επι- τελείο εισηγητών. Πρώτος και καλύτερος ο διάσημος φιλέλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου στο Παρίσι, στην Αστική Γεωγραφία, Guy Burgel. Μας μίλησε για τα προβλήματα αστυφιλίας σε όλη την Ευρώπη, για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα από χώρα σε χώρα, για τις εμπειρίες του σε πολλά προβλήματά μας. Ο Γ. Ζηρίνης, σύμβουλος στον γ.γ ανταγωνι- στικότητας Γιαννούση, μας παρουσίασε την κατάσταση με τα ΕΣΠΑ για τα επόμενα 6 χρόνια. Μας έδωσε και έντυπο υλικό για τις επερχόμενες δράσεις των ΕΣΠΑ. Τριμελής ομάδα από τον ΕΟΤ. Ο πρώην γ.δ. Κώστας Κατσιγιάννης , ο νυν Διευθυντής Σπ. Σπηλιόπουλος και το ιστορικό στέλεχος του ΕΟΤ Νίκος Αγριαντώνης μας άφησαν πλήθος πληροφοριών για τις τουριστικές δυνατότητες της πανέμορφης περιοχής μας. Ορεινός τουρισμός, αθλητικός, θρησκευτικός, ορεινά μονοπάτια κ.α. Η Αιτωλική Αναπτυξιακή έκανε θαυμάσια παρέμβαση για συγχρηματοδοτούμενες δράσεις με την κυρία Νικολέττα Κατσώνη, ο αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Θ. Γρίβας παρουσίασε ιδέες για νέο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας στα ορεινά χωριά μας (όπου δεν υπάρχει πλέον ούτε αγροτικός γιατρός), ο δικηγόρος Ξ. Τσώρης έθιξε δυνατά με ολοκληρωμένη πρόταση το θέμα της έλλειψης συγκοινωνίας, ο γεωπόνος Γ. Γκόλφης, πασίγνωστος στα μέρη μας παρουσίασε πρόταση δική του και του κτηνίατρου Ασημ. Κουτσούμπα, επιχειρηματία τυροκόμου, για τα θέματα τυροκομίας και κτηνοτροφίας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ της Αρχιτεκτ. Σχολής Αρχιτέκτων Ελένη Μάντζιου (από το Τρίστενο) εντυπωσίασε με τη δυναμική της τοποθέτηση σχετικά με την επανακατοίκηση των ορεινών οικισμών και την ανάγκη ενός «δόρατος» επίθεσης με τη δημιουργία ενός εκθεσιακού, επιστημονικού, πολυσύνθετου κέντρου νερού, ίσως στη θέση της πιθανής γέφυρας στη Λίμνη του Μόρνου. Και βέβαια με τη δημιουργία του «DORIC», λογότυπου που θα βοηθήσει δράσεις πολιτισμικές αλλά και παραγωγικές. Μεγάλη παρουσία και αυτή του Δρ Βιολογίας και γεωπόνου από το Πανεπιστήμιο Πάτρας Γ. Δημητρέλλου που μας παρουσίασε τις εκπληκτικές δυνατότητες της περιοχής μας στη καλλιέργεια αρωματικών και αρτυστικών φυτών. Κι ένας επιχειρηματίας στο Συνέδριο, ο Τάκης Παπαιωάννου πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης της ΥΔΡΟΒΑΤ ΑΕ. Ο κ. Παπαιωάννου ( με αδειοδοτηθέν καταρχήν υδροηλεκτρικό 5,5 MW στη περιοχή μας) μας παρουσίασε την ωφελιμότητα που θα προκύψει από την εκτέλεση τέτοιων μίνι υδροηλεκτρικών, αφού μόνο για το Δήμο Δωρίδας οι εισροές θα φτάνουν ετήσια τα 100.000e, η κατασκευή θα απασχολήσει άνω των 50-60 ατόμων και θα προσληφθούν μόνιμα άτομα από τα γειτονικά χωριά.

Άφησα τελευταία την παρέμβαση του Δημάρχου μας, για την αξιοποίηση της Λίμνης του Μόρνου, ακριβώς γιατί ήταν η σοβαρότερη για το τόπο μας. Παρέμβαση εμπεριστατωμένη που συγκλόνισε το Συνέδριο και ειδικά τους Αθηναίους επισκέπτες μας. Εμείς που γνωρίζαμε τη δυναμική του θέματος, πήραμε δύναμη από το πόσο εύκολα πείσθηκαν όλοι για το δίκαιο των θέσεών μας!

Συγκίνηση στο Συνέδριο από δύο τιμητικές διακρίσεις που έγιναν πριν και μετά το διάλλειμα μισής ώρας. Τιμήθηκε ο επιχειρηματίας Χρ. Κλώτσας από την Πενταγιού για τη χρηματοδότηση του περίφημου βιβλίου «ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ» (της Μαρίας Πατίχη-Λουκοπούλου), ύστερα από πρόταση του ερευνητή στο Χάρβαρντ Δρ Νίκου Σούκου (εκδότη του βιβλίου τα χρόνια 1993 1996), πρόταση πού μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Αμερική και συγκίνησε ιδιαίτερα! Επίσης τιμήθηκε ο καθηγητής ψυχιατρικής Παν. Σακελλαρόπουλος για τη πολυετή προσφορά του στη Φωκίδα με τη δημιουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας κ.α. πολλών. Τη διάκριση παρέλαβε η σεμνότατη σύζυγος του (ψυχολόγος και η ίδια και βοηθός στο έργο του). Την απονομή στην κα Σακελλαροπούλου έκανε η κ. Γιώτα Γαζή. (Όλη την επιμέλεια αυτής της σεμνής τελετής είχε η κα Αρχοντούλα Σορόκου, η τόσο γλυκειά και προσφερτική για βοήθεια σε όλους).

Στο τέλος της πρώτης μέρας (στις 17.00 το απόγεμα πλέον) ακολούθησε πλούσιο γεύμα κάτω από τον εκατονταετή πλάτανο της πλατείας μας. Πάνω από 200 σύνεδροι, συμφάγαμε και γλεντήσαμε αδελφωμένοι, και απολαύσαμε αμέσως μετά το χορευτικό ΧΟΦ από την Αθήνα, με δημοτικούς και νησιώτικους χορούς.

Την άλλη μέρα πλούσιος προβληματισμός πάλι για τα πορίσματα του Συνέδριου και το ψήφισμα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της παντελούς έλλειψης αγροτικών γιατρών στα ορεινά χωριά (αφού κατάφερε η Πολιτεία να μετατρέψει την αναγκαστική άλλοτε τοποθέτηση αγροτικού γιατρού σε χωριά, σε προαιρετική), στην δημιουργία συγκοινωνιακού δικτύου ξανά με τα ορεινά χωριά, στη μελέτη έστω πιλοτικών σχολείων για όμορα χωριά και τέλος στην απόκτηση ίντερνετ. Έγινε και παρέμβαση για την ανάγκη πύκνωσης των πολιτιστικών δράσεων αλλά και χρονικής τακτοποίησης τους από την Ομοσπονδία, καθώς και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των 18 χωριών της Ομοσπονδίας(Σπ. Παπαγεωργίου). Αυτό πού τονίσθηκε ιδιαίτερα στο 15ο Συνέδριο μας ήταν η ανάγκη να κατανοηθεί όλο και πλατύτερα, ότι στις σημερινές αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της Πατρίδας μας, οι ορεινοί οικισμοί προσφέρουν λύσεις!! Και γι’ αυτό επιβάλλεται η αποκατάσταση των στοιχειωδών υποδομών που δε θα εμποδίζουν την επιστροφή τόσων που θέλουν να δραπετεύσουν από τις άθλιες συνθήκες των μεγάλων αστικών κέντρων!

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην αναζήτηση των ομογενών μας στο εξωτερικό. Ειδική επιτροπή θα τους αναζητήσει δημιουργώντας ένα τεράστιο κατάλογο με τα αδέλφια μας. Χιλιάδες Έλληνες από τη Δωρίδα, ζουν έξω, στην Αμερική κυρίως, αλλά και στην Ευρώπη και Αυστραλία, ξεχασμένοι, έχοντας πολλοί ξεχάσει και τα Ελληνικά. Το θέμα αυτό κρύβει μεγάλη δυναμική και θα βοηθήσει πολύ!

Ένα μεγάλο μπράβο στην οργανωτική επιτροπή του Συνέδριου. Στους κ. Δημ. Αλούπη, Γ. Αλβέρτο, Κ. Σαίτη, Γ. Τρίγκα, ,Γ. Χαραλαμπόπουλο και Λ. Κανέλλο από την Ομοσπονδία και τούς Στ. Τσιώρη, Δημ. Καραστάθη, Σπ. Παπαγεωργίου, Πέτρο Πενταγιώτη, Χρ. Μπίμπα, Βασ. Γουργιώτη, Ξ. Τσώρη, Τούλα Ασημάκη, Αποστ. Ασημάκη, Κ. Αρμύρο και Σπ. Βήττα από την Πενταγιού. 

Ένα τεράστιο ευχαριστώ, στους Νίκο Αγριαντώνη και Guy Burgel, γιατί στο σπίτι του μεγάλου Νίκου σχεδιάσθηκαν (μαζί με την Ελένη Μάντζιου, Γιάννη Ζηρίνη, Θόδωρου Γρίβα, Στ. Τσιώρη και Σπ. Σπηλιόπουλο) πλάνα και όνειρα για μια καλύτερη και ομορφότερη περιοχή!

Ένα μεγάλο μπράβο στους Πενταγιώτες που ανέλαβαν αγόγγυστα τη διεξαγωγή ενός τόσο σοβαρού συνέδριου μέσα σε ένα τετράμηνο, χωρίς καμιά χορηγία. (Μοναδική εξαίρεση ο Δήμαρχος μας, πού σε δύσκολες στιγμές, μας έφτιαξε το πάρκινγκ, μας έβαψε τα κάγκελα του δρόμου και βοήθησε στη καθαριότητα του χωριού. Δεκάδες Πενταγιωτών, βοήθησαν στον εξωραϊσμό του χωριού μας και στη φιλοξενία τόσων καλεσμένων. Στις δύσκολες συνθήκες της πατρίδας, τέτοια γεγονότα ανεβάζουν την ψυχολογία όλων και γίνονται φωτεινό παράδειγμα! Και, μέσα από τη καρδιά μας, καλή επιτυχία στο Ζωριάνο, το χωριό που ανέλαβε τη διοργάνωση του 16ου Συνέδριου. Συμπατριώτες του Ζωριάνου, θα’μαστε δίπλα σας σε κάθε δυσκολία.!





































Τα πρακτικά τού 15ου Αναπτυξιακού Συνέδριου θα βιβλιοδετηθούν και θα βρίσκονται στη διάθεση όλων.



Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνέδριου και Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών Στέλιος Τσιώρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin