Στην αγκαλιά του Παρνασσού: Μαγικά Χριστούγεννα στην Αράχωβα
Χιονισμένη, γιορτινή και πάντα γοητευτική
Το γραφικό χωριό στον Παρνασσό μοιάζει παραμυθένιο
Τα Χριστούγεννα στην Αράχωβα έχουν μια μαγεία που δύσκολα περιγράφεται. Μόλις φτάσεις στο χωριό, νιώθεις ότι ο Παρνασσός σε τυλίγει με το χειμωνιάτικο πέπλο του και όλα γύρω σου λάμπουν λίγο παραπάνω: Τα πέτρινα σπίτια, τα φωτισμένα σοκάκια, οι φιλόξενοι άνθρωποι που γελούν μέσα από τα κασκόλ τους…
Όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η «πέτρινη πολιτεία» στις πλαγιές του Παρνασσού ντύνεται στα λευκά, τα φωτάκια ανάβουν, τα ξύλινα μπαλκόνια στολίζονται και η ατμόσφαιρα γεμίζει με μυρωδιές από τζάκια, ζεστό κρασί και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Τα στενά σοκάκια γίνονται το απόλυτο σκηνικό από χριστουγεννιάτικο καρτποστάλ: Μουσικές, μαγαζιά γεμάτα κόσμο, café με θέα στις χιονισμένες κορυφές και παραδοσιακά σαλέ που θυμίζουν μικρές αλπικές γωνιές.
Το βράδυ τα στολισμένα σοκάκια της Αράχωβας είναι κουκλίστικα
Η Αράχωβα δεν είναι απλώς ένας χειμερινός προορισμός. Είναι το σημείο συνάντησης για όσους θέλουν λίγη κοσμοπολίτικη λάμψη αλλά και μια βαθιά δόση παράδοσης. Είναι η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου διαφορετικά, κάπου μαγικά. Κι αν προσθέσεις το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα τριγύρω γραφικά χωριά, τη νυχτερινή ζωή, τις ταβέρνες με τις σπιτικές γεύσεις, τα κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία με όλων των ειδών τα παραδοσιακά γλυκά και τον γιορτινό ρυθμό που επικρατεί σε όλο το χωριό, τότε καταλαβαίνεις γιατί τα Χριστούγεννα στην Αράχωβα μένουν αξέχαστα.
Γλυκές γιορτινές απολαύσεις στην Αράχωβα
Καμία γιορτινή εμπειρία δεν είναι πλήρης χωρίς γλυκές μπουκιές που σε γυρίζουν πίσω στα παιδικά σου Χριστούγεννα. Και στην Αράχωβα, αυτές οι γεύσεις υπάρχουν παντού: Σε ζαχαροπλαστεία, σε παραδοσιακά μαγαζιά, σε οικογενειακά σπίτια και σε φιλόξενα καφενεία. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε:
Ροζιέ: Από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκίσματα που μπορεί να συναντήσει κανείς την περίοδο των γιορτών στην Αράχωβα. Ο ροζιές είναι ένα εκλεκτό γλυκό φτιαγμένο από ζυμωμένο αμύγδαλο και πορτοκάλι, που πλάθεται σε μια γευστική ζύμη και αποκτά διάφορα σχήματα, ενώ πασπαλίζεται γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη. Παραδοσιακό σπιτικό γλυκό, που γίνεται εύκολα, χωρίς ψήσιμο και ταυτίζεται απόλυτα με τα κεράσματα των γιορτών.
O περίφημος παραδοσιακός ροζιές της Αράχωβας
Πούρο Αράχωβας: Ένα σιροπιαστό, εντυπωσιακό γλυκό που θυμίζει μικρό ρολό. Φτιαγμένο με φύλλο ή λεπτή ζύμη, γεμισμένο με καρύδι ή αμύγδαλο και συχνά αρωματισμένο με κανέλα, είναι από τα γλυκίσματα που κλέβουν την παράσταση. Σερβίρεται σε τοπικά μαγαζιά και προκαλεί κάθε επισκέπτη να δοκιμάσει «μόνο ένα» – μέχρι να φτάσει στα… δύο, τρία, τέσσερα!
Καρυδάτο: Αληθινή χειμωνιάτικη λιχουδιά. Το καρυδάτο είναι ένα γλυκό στο οποίο πρωταγωνιστούν τα τριμμένα καρύδια, δεμένα με ζάχαρη, πορτοκάλι και μπαχαρικά. Πλάθεται σε μικρά κομμάτια, βουτιέται στη σοκολάτα και το άρωμά του δημιουργεί το απόλυτο γιορτινό προφίλ.
Μυγδαλωτό & αμυγδαλόπαστες: Τα αμύγδαλα έχουν την τιμητική τους στην περιοχή. Σφιχτά μυγδαλωτά, αρωματισμένα ελαφρά με ανθόνερο, αλλά και αμυγδαλόπαστες τυλιγμένες ή κομμένες σε μπουκίτσες συνοδεύουν τέλεια έναν καφέ δίπλα στο τζάκι.
Καρυδόπαστες: Πλούσιες, αρωματικές, συχνά βουτηγμένες σε ελαφρύ σιρόπι ή λεμονάτο άρωμα, οι καρυδόπαστες είναι αυτό που λέμε «το γλυκό που δεν μοιράζεσαι εύκολα». Ιδανικές μετά από μια μέρα στο βουνό μαζί με ζεστή σοκολάτα.
Οι δίπλες φτιάχνονται σε πιο «σπιτικές» εκδοχές
Δίπλες: Στην Αράχωβα τις ονομάζουν «κοκοτάκια» και είναι τραγανές, λεπτές, αρωματισμένες με μέλι και κανέλα, σε πιο «σπιτικές» εκδοχές, που θυμίζουν τις παλιές εποχές όταν οι γιαγιάδες του τόπου τις έφτιαχναν για τις γιορτές.
Γλυκά κουταλιού & σιροπιαστά: Σπιτικά γλυκά κουταλιού με φρούτα της εποχής αλλά και καρύδια ή κάστανα τον χειμώνα, λαχταριστά σιροπιαστά όπως μπακλαβαδάκια, κανταϊφάκια ή μικρά καζάν ντιπί, συναντώνται στα ζαχαροπλαστεία της Αράχωβας στις γιορτές. Μικρές μπουκιές παράδοσης που ολοκληρώνουν κάθε χριστουγεννιάτικη γεύση.
Τα σιροπιαστά έχουν την τιμητική τους στην Αράχωβα
Ήθη και έθιμα όπως ζωντανεύουν στην Αράχωβα
Η Αράχωβα μπορεί να είναι σήμερα κοσμοπολίτικη, όμως στις γιορτές παραμένει πιστή στα ελληνικά έθιμα της περιοχής, που διατηρούν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των ημερών.
Κάλαντα: Από νωρίς το πρωί της Παραμονής, παιδιά με τρίγωνα και χαμογελαστά πρόσωπα περιηγούνται τα σοκάκια και τις γειτονιές. Τα κάλαντα γεμίζουν την ατμόσφαιρα με χαρούμενες μελωδίες και τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν.

Η βασιλόπιτα έχει διάφορες παραλλαγές γεύσης, από απλό κέικ μέχρι με γλάσο σοκολάτας
Βασιλόπιτα & ποδαρικό: Την Πρωτοχρονιά, οι οικογένειες κόβουν τη βασιλόπιτα, με τον τυχερό που θα βρει το φλουρί να δίνει τις ωραιότερες ευχές για την οικογένεια. Το πρώτο άτομο που μπαίνει στο σπίτι την 1η Ιανουαρίου κάνει ποδαρικό και θεωρείται ότι «φέρνει» τύχη και ευημερία.
Σπάσιμο ροδιού: Στην είσοδο του σπιτιού, κάθε οικογένεια σπάει συμβολικά ένα ρόδια για αφθονία, υγεία και τύχη. Ένα έθιμο που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και συναντάται σε όλη την Ελλάδα τις γιοτές.
Το άναμμα του τζακιού: Εκτός από πρακτική ανάγκη, το τζάκι αποτελεί και σύμβολο γιορτής. Η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω του, μοιράζεται ιστορίες, δοκιμάζει γλυκά και κρασιά της περιοχής και απολαμβάνει την ηρεμία μιας χειμωνιάτικης χριστουγεννιάτικης νύχτας.

To τζάκι αποτελεί το επίκεντρο του σπιτιού τις γιορτές