19 Δεκεμβρίου 2024

Η Θεά Αθηνά σε ελαιοτριβείο στο ΖΕΜΕΝΟ

 




Μια πανέμορφη #χαλκογραφία ύψους 1 μέτρου και 28 εκατοστών με την θεά Αθηνά να εμφανίζει, κατά την μυθολογία, με το δορυ της μια ελιά στην Ακρόπολη, κοσμεί ένα ...#ελαιοτριβείο! Όχι όποιο κι όποιο ελαιοτριβείο αλλά το ART OLYMPIC στο Ζεμενό Βοιωτίας (στο δρόμο Δίστομο- Αράχωβα), το όνομα του οποίου προδιαθέτει ότι έχουμε να κάνουμε με ...τέχνη και μάλιστα ...ολυμπιακών προδιαγραφών!  




   Όμως δεν μας προδιαθέτει μόνο το όνομα - αλλά και το ... καλλιτεχνικό μπαγκράουντ του ελαιοτριβέα Κωστάκη Τζιτζωκου, ο οποίος εκτός από ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας της περιοχής του Διστόμου, είναι και ερασιτέχνης χαλκογράφος, ζωγράφος και καλλιγράφος επιγραφοποιός!!! Μάλιστα μικρός έφτιαχνε πανέμορφες χαλκογραφίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πωλούνταν σε τουριστικά καταστήματα των Δελφών και της Αράχωβας! Θέλησε λοιπόν με ένα έργο του να δείχνει την μυθολογική <<ρίζα>> της ελιάς , ο καρπός της οποίας δίνει το λαδάκι μας - και φυσικά δουλειά σε ελαιοπαραγωγούς και ελαιοτριβείς!


  Έτσι έφτιαξε την μυθολογική εικόνα της Αθηνάς - που την δούλευε στον χαλκό μια εβδομάδα- και την ανάρτησε φετος στο ελαιοτριβείο ART OLYMPIC! 


Σύμφωνα με τη μυθολογία, μας θυμίζει η 'Μηχανή του Χρόνου', η πόλη των Αθηνών πήρε το όνομά της από τον αγώνα που διεξήχθη ανάμεσα στη θεά Αθηνά και τον Θεό Ποσειδώνα, για την προστασία και ονομασία της πόλης.


   Οι δύο αντίπαλοι θεοί, ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης μαζί με τους άλλους δέκα θεούς του Ολύμπου. Εκείνοι θα ήταν οι δικαστές στη διαφωνία των δύο θεών και θα έπαιρναν την τελική απόφαση.


   Στον αγώνα, παρίστατο ως μάρτυρας και ο τότε βασιλιάς της πόλης, ο Κέκροπας.


Πρώτος πήρε μέρος ο Ποσειδώνας.


Στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος.


Από εκεί ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού, που σχημάτισε μια μικρή λίμνη.


Έπειτα, ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δικό της δώρο.


Φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, η οποία ήταν γεμάτη καρπούς.


Τότε ο Δίας, κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς, να συγκρίνουν τα δύο δώρα και να αποφασίσουν σε ποιον έπρεπε να δοθεί η πόλη.


Ο βασιλιάς Κέκροπας, έριξε μια ματιά στην περιοχή, από το βράχο της Ακρόπολης και παρατήρησε πως υπήρχε άφθονο αλμυρό νερό από τις θάλασσες που περικύκλωναν την πόλη.


Σε αντίθεση με το δώρο που προσέφερε ο Ποσειδώνας, η ελιά της Αθηνάς ήταν η πρώτη που φύτρωσε σε όλη τη χώρα.


Το δέντρο αυτό μάλιστα θα ήταν και χρήσιμο, καθώς θα παρείχε στους κατοίκους τροφή, λάδι και ξυλεία.

Έτσι, η πόλη τελικά, με ομόφωνη απόφαση ονομάστηκε «Αθήνα», προς τιμήν της θεάς της σοφίας - που συμβολίζει η κουκουβάγια που κρατα μαζί με το δόρυ!

  Αν σας βγάζει ο δρόμος ( και ελιές να μην έχετε) περάστε να δείτε την χαλκογραφία!


ΥΓ. Φέτος εμάς μας χτύπησε η ανομβρία και το γύρισμα της χρονιάς και γιοκ λάδι! Πάμε για ... τενεκέ!


Από Λουκά Δημάκα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin