12 Ιουνίου 2024

Παρουσία Σακελλαροπούλου και Δένδια , οι εκδηλώσεις μνήμης στο ΔΙΣΤΟΜΟ





Διπλό μήνυμα Σακελλαροπούλου και Δένδια για την 80ης επέτειο της Σφαγής του Διστόμου: Προσβολή η αναβίωση ναζιστικών μορφωμάτων








Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη


Διπλό, ταυτόσημο, μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, από την μαρτυρική πόλη του Διστόμου, όπου βρέθηκαν σήμερα για την εκδήλωση Τιμής και Μνήμης της 80ης επετείου της Σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944: ΄Πρώτον, ότι αποτελεί προσβολή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη ολόκληρη η αναβίωση ναζιστικών μορφωμάτων. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο τις αξιώσεις της για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Πιο συγκεκριμένα.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του ΥΕΘΑ κ. Ν.Δένδια, ως εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, πραγματοποιήθηκαν στη μαρτυρική πόλη του Διστόμου Βοιωτίας οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για την 80η επέτειο της Σφαγής από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις 10 Ιουνίου 1944, που είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες 233 κατοίκων του, ανδρών, γυναικών και παιδιών.




Στις εκδηλώσεις της Επετείου Μνήμης παρευρέθησαν, επίσης, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ελευθέριος Κτιστάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές κ.Παναγιού (Γιώτα) Πούλου, κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Γιώργος Ντασιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Φανή Παπαθωμά, οι Δήμαρχοι Διστόμου - Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Ιωάννης Σταθάς, Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης, Σουλίου κ. Θανάσης Ντάνης, Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, συγγενείς των σφαγιασθέντων και πολίτες.


Οι επίσημοι παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των σφαγιασθέντων, το οποίο τέλεσε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ.κ. Παύλος και ακολούθως παρέστησαν στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο Μαυσωλείο των Θυμάτων της Σφαγής και στην κατάθεση στεφάνου από την κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία, παρευρέθηκαν στην ξενάγηση στον χώρο του Οστεοφυλακίου, από τον Δήμαρχο Διστόμου - Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Ιωάννη Σταθά.




Η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «Η σφαγή του Διστόμου πληγώνει βαθιά τη συλλογική μας μνήμη. Μόνη τιμή και δικαίωση των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής αυτής θηριωδίας είναι η συνεχής εγρήγορση και αντίσταση ενάντια σε κάθε απόπειρα αναβίωσης φασιστικών και ναζιστικών μορφωμάτων, στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη. Η θωράκιση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση της ελευθερίας. Και η επιμονή μας στον αγώνα για την επανόρθωση των οφειλών από το γερμανικό κράτος προς την Ελλάδα για το απαράγραπτο αυτό έγκλημα».


Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ κ.Ν.Δένδιας σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «…Εδώ σφαγιάστηκαν όχι μόνο άνδρες, αλλά γυναίκες και μικρά παιδιά, 233 άμαχοι, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Κάθε επέτειος όμως, πέρα από την τιμή στα θύματα, αποκτά επιπλέον νόημα αν την προβάλουμε στο σήμερα και στο αύριο του Έθνους. Και νομίζω ότι το δίδαγμα το οποίο εκπέμπεται από το Δίστομο είναι η υπηρεσία της Πατρίδας, της Ανεξαρτησίας της και της Κυριαρχίας της.



Και, επίσης, το προφανές γεγονός, ότι οι αξιώσεις για την αποζημίωση από τις φρικτές καταστροφές της Κατοχής, αλλά και από το κατοχικό δάνειο, είναι απολύτως ισχυρές και το ελληνικό κράτος τις διατηρεί στο ακέραιο.

Θα ήθελα να καταλήξω και με κάτι ακόμα, εξαιτίας των χθεσινών ευρωπαϊκών εκλογών. Νομίζω ότι συνιστά συλλογική προσβολή στην Ευρωπαϊκή Ιστορία η ανάδειξη στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, νεοναζιστικών κομμάτων. Η ύπαρξη στο ψηφοδέλτιο του AfD ατόμου το οποίο ισχυρίζεται ότι «δεν ήσαν όλοι κακοί στα Waffen-SS», νομίζω αποτελεί την πιο μεγάλη προσβολή στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία. Και είμαι βέβαιος ότι οι λαοί της Ευρώπης θα δώσουν τη δέουσα απάντηση. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει πρώτα να αντιληφθούν με ευκρίνεια, όπως το κάναμε εμείς εδώ στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, πόσο τεράστια πρόκληση αποτελεί ο ναζισμός και ο φασισμός για το μέλλον της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin