12 Αυγούστου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου: Τι είχες Γιάννη ...τι είχα πάντα.


 



Είναι σοβαρό πρόβλημα, θέμα ουσίας και δημοκρατίας, η ανεπάρκεια, σε βαθμό απουσίας, σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Δυσλειτουργία του πολιτεύματος, πολλαπλώς. Ένα, γιατί λόγω της απουσίας σοβαρού και αξιόπιστου ελέγχου των πεπραγμένων της κυβέρνησης, δεν περιορίζεται και κάποιες φορές διευκολύνεται η κυβερνητικά ασυδοσία και ολιγωρία

Δύο, και το σημαντικότερο, γιατί απουσιάζουν συγκεκριμένες προτάσεις, το μεν σε επίπεδο καθημερινών κυβερνητικών, δράσεων και πρακτικών, το δε και κυρίως σε επίπεδο εναλλακτικής κυβερνητικής προοπτικής.



Η ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης δίνει στην κυβέρνηση την «άνεση» να δρα κατά το δοκούν, χωρίς μέτρο σύγκρισης των κάθε φορά επιλογών της, που θα επέτρεπε η ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων. Χωρίς τον «φόβο των Ιουδαίων», ορατό κίνδυνο μελλοντικής εναλλαγής.


Η εικόνα της αντιπολίτευσης , γενικά, με προεξάρχουσα την αξιωματική αλλά και την αγωνιούσα για την δεύτερη θέση «κατ’ ιδέαν αξιωματική» είναι οικτρή. Παλαιοκομματική, αναχρονιστική φρασεολογία, στερεότυπα, ξεθυμασμένα κλισέ. Κυρίως όμως εμμονή σε άγονες θέσεις που αποτέλεσαν τον κορμό της πολιτικής τους πρότασης στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και απορρίφθηκαν παταγωδώς από τους υποψιασμένους πολίτες.


Δεν είναι αξιόπιστη και ουσιαστική η αντιπολίτευση, δεν πείθει πως μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τα προβλήματα, ούτε βοηθάει στην επίλυσή τους όταν :



• Εξακολουθούν να ονομάζουν, λαϊκίζοντας και σπεκουλάροντας αφού γνωρίζουν πως δεν είναι αλήθεια , το πρόβλημα «ακρίβεια» που πράγματι μαστίζει τη χώρα και ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, «ακρίβεια Μητσοτάκη», που «στηρίζει τους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες να πλουτίζουν σε βάρος του λαού», αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τον πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χαρακτήρα του προβλήματος ή σε κάποιες περιπτώσεις συγκεκριμένα προβλήματα π.χ. τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην αγροτική παραγωγή που περιόρισαν όλες τις παραγωγές και εκτόξευσαν τις τιμές,

• αγνοώντας την κλιματική αλλαγή, τους καύσωνες, τις κλιματικές συνθήκες, υιοθετούν, ευθέως η «αριστερή» αξιωματική αντιπολίτευση και έμμεσα η δήθεν σοσιαλδημοκρατία, τη σπέκουλα στην οποία προεξάρχουν οι ορθόδοξοι κατ’ εξοχήν οπισθοδρομικοί κομμουνιστές, που αποδίδουν τις φωτιές στα δάση σε εμπρησμούς από τους επιχειρηματίες για να «φυτεύσουν» στα καμένα ανεμογεννήτριες, νομικά και ουσιαστικά γελοία άποψη.

• Αποδίδουν την πρόσφατη πραγματική ολιγωρία και ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών στην υπόθεση των φονιάδων τραμπούκων «φιλάθλων» από την Κροατία, σε ταύτιση και ανοχή της Κυβέρνησης στα ακροδεξιά στοιχεία.

Θα ήταν πειστικοί και αξιόπιστοι, αν κατέθεταν συγκεκριμένες εφικτές – εφαρμόσιμες - εναλλακτικές προτάσεις. Αν, για παράδειγμα, πρότειναν συγκεκριμένα:


• διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και δεν εξακολουθούσαν να επιμένουν και μετεκλογικά σε απλοϊκές προτάσεις όπως το μηδενισμό του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, που θα ωφελήσει αδιάκριτα έχοντες και μη έχοντες, οδηγώντας σε κατάρρευση τον προϋπολογισμό, χωρίς μάλιστα, όπως αποδεικνύει η εμπειρία άλλων χωρών, αποτελέσματα στις τιμές.

• διαρθρωτικά και αληθώς προοδευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαχείριση και προστασία των δασών και την πρόληψη των πυρκαγιών και δεν επέμεναν μονότονα στις κρατικίστικες απλοϊκές αναποτελεσματικές λογικές προσλήψεων πυροσβεστών, προμήθεια και άλλων εναέριων μέσων κατάσβεσης, που έχουμε συγκριτική υπεραριθμία στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Αν αποδέχονταν τις ανεμογεννήτριες και τις ΑΠΕ ως μέτρο που επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή και δεν τις συνέδεαν, επιμένοντας στο λιγνίτη και το πετρέλαιο, με τις φωτιές για να αντιπολιτευτούν ευτελώς την Κυβέρνηση.

• δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και του χουλιγκανισμού στον αθλητισμό γενικά και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Μέτρα που οφείλει να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση βάζοντας το μαχαίρι βαθιά, μέχρι το κόκκαλο.


Το κακό είναι πως η πολιτική πρακτική αυτή δεν παρατηρείται μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και πρωτοκλασάτων στελεχών που βγαίνουν στα κανάλια. Ενδημεί προεχόντως στην εναπομείνασα στα κόμματα της αντιπολίτευσης λαϊκή βάση, σημαντική μερίδα Ελλήνων, που, λόγω των ανοιχτών διαύλων στα social media, προβάλλεται και αναδεικνύεται ανάγλυφα. Τμήμα της κοινωνίας που δεν διστάζει , εν πολλοίς αφελώς, να ενστερνίζεται την αθλιότητα, το λαϊκισμό, τη σπέκουλα, φτάνοντας στο σημείο να βρίζει χυδαία την πλειοψηφία, το 41%, της κοινωνίας που επέλεξε την Κυβέρνηση. Να δείχνουν πως κάποιοι, αρκετοί, εξακολουθούν, τι είχες Γιάννη…, να είναι βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στο μίσος, το διχασμό, την παρακμή, την οπισθοδρόμηση. Λογικές άλλων εποχών που έδειχναν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί


Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin