21 Ιουλίου 2023

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Το εκλογικό αποτέλεσμα είθισται να λέγεται «μήνυμα» των πολιτών με παραλήπτες τις πολιτικές παρατάξεις






Γιώργος Δ. Ανδρέου

Να αρχίσεις με Ανατροπές

Το εκλογικό αποτέλεσμα είθισται να λέγεται «μήνυμα» των πολιτών με παραλήπτες τις πολιτικές παρατάξεις




Ειδικά το «μήνυμα» των τελευταίων δύο εκλογικών αναμετρήσεων δεν περιορίζεται μόνο στην αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική που τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Απευθύνεται προεχόντως στην Κυβέρνηση και προσωπικά σε σένα κ. πρωθυπουργέ, που τίμησαν και εμπιστεύθηκαν ιδιαίτερα οι πολίτες, αποδέκτη και εκτελεστή των εντολών τους. Οφείλεις να αποδείξεις έμπρακτα, άμεσα, αποτελεσματικά πως το έλαβες και το κατάλαβες.


Υποτίθεται βέβαια πως γνωρίζεις τα ειδικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων – εντολέων σου, τις ιδιαιτερότητες, τις προτεραιότητες τους. Αυτών που επέμεναν να σε στηρίζουν αδιάλειπτα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Απαιτητικοί, δύσκολοι, ριζοσπαστικοί.

Έχοντας κατανοήσει τους ψηφοφόρους θα έχεις καταλάβει σε βάθος το «μήνυμά» τους. Σου έδωσαν, κ. πρωθυπουργέ, τη δύναμη να κυβερνήσεις απρόσκοπτα, γιατί:
- Σε εμπιστεύονται, νοιώθουν με σένα ασφαλείς και περήφανοι στα εθνικά θέματα, την οικονομία, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την κοινωνική μέριμνα και συνοχή, στα δύσκολα.

- Προσβλέπουν όμως κυρίως σε εκσυγχρονισμό, μεταρρυθμίσεις, τομές και ανατροπές, στις δομές, τις πρακτικές, τη νοοτροπία. Να αλλάξουν οι αναχρονιστικές λογικές, να ταραχθούν τα λιμνάζοντα ύδατα, να φύγουν οι αγκυλώσεις που φρενάρουν την πρόοδο και την εξέλιξη της χώρας.

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται δύσκολη η εξίσωση. Να συνδυάσεις τη συνετή και αποτελεσματική διαχείριση, με την ανατρεπτική προσέγγιση των πραγμάτων, την επιμέλεια με τη φαντασία, την τόλμη και τη γενναιότητα. Στο χέρι σου είναι.


Η διαχείριση είναι ο βασικός δρόμος, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η ιστορία όμως, κ. πρωθυπουργέ, αγνοεί και προσπερνάει τα συνήθη, τα τρέχοντα, τη διαχείριση. Αξιολογεί και θεωρεί άξια να καταγραφούν και να διδάξουν τις μελλοντικές γενιές, τις τολμηρές θεσμικές πρωτοβουλίες, τις αλλαγές, τις ανατροπές, τις τομές, τον εκσυγχρονισμό.


Όσο πετυχημένη και αποτελεσματική κι αν είναι η διαχείριση, θα ξεθωριάσει η εικόνα και αργά ή γρήγορα οι πολίτες θα αναζητήσουν, όπως γίνεται πάντα, το κάτι άλλο.

Είναι στο χέρι σου, κ. πρωθυπουργέ, να δρομολογήσεις άμεσα τις υπεσχημένες ριζικές αλλαγές. Είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν, τα επισήμανες ο ίδιος δημόσια και εις επήκοον. Οι δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας, οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, οι αγκυλώσεις στην παιδεία, το περιβάλλον, η γραφειοκρατία, η έκταση της φοροδιαφυγής, η κοινωνική ασυδοσία, η διαφθορά.

Τα χρόνια προβλήματα είναι κυρίως θεσμικά και δεν θεραπεύονται μόνο με προσλήψεις και υλικοτεχνικές υποδομές, όπως αφελώς και επιδερμικά ζητούσε η κολλημένη στον κρατισμό αντιπολίτευση. Απαιτούν αλλαγή αντίληψης, νοοτροπίας, τρόπου προσέγγισης στόχων και προβλημάτων.

Μη διστάζεις, μην το φοβηθείς. Αγνόησε όσους προτάσσουν το πολιτικό κόστος, είναι τροχοπέδη στις αλλαγές, εχθροί της προόδου, αγωνιούν μόνο για την επανεκλογή τους. Ο πρωθυπουργός της δεύτερης τετραετίας δεν πρέπει να λογαριάζει πολιτικό κόστος. Έδωσες άλλωστε δείγμα γραφής στο Βίλνιους με τα ελληνοτουρκικά.



Επίλεξε τομείς, βάλε προτεραιότητες, η κοινωνία γνωρίζει πως δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα, ξέρει να περιμένει αν δει κινητικότητα.

Ξεκίνα όμως εδώ και τώρα, τους πρώτους μήνες της κυβερνητικής θητείας. Οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο να εφαρμοστούν, να λειτουργήσουν, να αφομοιωθούν, να αποδώσουν. Όσο περνάει ο καιρός θα πλησιάζουν κάποιες εκλογές και θα αρχίσουν οι δεύτερες σκέψεις. Θα πρυτανεύει η αναβλητική λογική μη θιγούν τα κακώς κείμενα και κάποιοι «ημέτεροι», που βρίσκονται παντού και πάντα. Θα σηκώσει κεφάλι και η ηττημένη κατά κράτος αναχρονιστική αντιπολίτευση και όσοι υπερασπίζονται την ακινησία και την κατεστημένη νοοτροπία.


Ακόνισε το μαχαίρι να κόβει βαθιά, ταρακούνησε το τέλμα, σπάσε αυγά, κάνε τις τομές που οραματίζεσαι. Το όραμα που μας μετέφερες προεκλογικά. Η δικαίωση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη απ’ όσο φαντάζεσαι.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin