18 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Δ. Ανδρέου: Η προπαγάνδα δεν είναι ανίκητη












Αφορμή το προπαγανδιστικό όργιο με την κατά μέτωπο επίθεση στον πρωθυπουργό της χώρας, με επίκεντρο τις λεγόμενες «παρακολουθήσεις»


Πρώτος και καλύτερος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υιοθέτησε άκριτα και ανεύθυνα, σχετικό δημοσίευμα της δικής του Αυριανής, φτάνοντας μέχρι του σημείου - ο τρίτος τη τάξει θεσμικός αξιωματούχος της χώρας, διατελέσας και επίδοξος πρωθυπουργός, θεματοφύλακας των θεσμών και των δικαιωμάτων των πολιτών, υποτίθεται- να καταργήσει το τεκμήριο αθωότητας.

Να απαιτεί από τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι δεν είναι αλήθεια όσα δημοσιοποίησε και ανέφερε στον εισαγγελέα ο εγκάθετός του «δημοσιογράφος», στον οποίο διέθεσε τον προσωπικό του νομικό σύμβουλο. Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο – χάθηκαν - ομολόγησαν δημόσια οι ίδιοι.


Τη σκυτάλη της επίθεσης παρέλαβαν επιχειρηματικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται εσχάτως και στα ΜΜΕ, αναδημοσιεύοντας σε «σοβαρό» - κάποτε - έντυπο τις αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες. «Λέγε - λέγε κάτι θα μείνει».

Έκαστος για τους δικούς του στόχους και σκοπούς, ενορχηστρώνουν από κοινού θεσμική εκτροπή.



Ανίερες συμμαχίες. Οι μεν για την εξουσία, οι δε για τα συμφέροντά τους που προφανώς δεν ικανοποιούνται όπως θα ήθελαν από τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» (του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε η κυβέρνηση και άνοιξαν την όρεξη πολλών). Στόχος το εμπόδιο στις επιδιώξεις τους, ο πρωθυπουργός.


Κάποιοι, πολιτικοί, τρίβουν τα χέρια τους παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα. Αδιαφορούν, οι αφελείς, για το ότι συμπράττουν σε θεσμική εκτροπή που στοχεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Αγωνιούν οι σοβαροί νομικοί για την τύχη του τεκμηρίου αθωότητας, της βάσης του νομικού μας πολιτισμού, κατάκτηση, ασπίδα προστασίας του πολίτη από τη διαβολή και την καταδίωξη. Είναι αξίωμα ηθικής και νομικής τάξεως, το ότι, οποιοσδήποτε, ακόμα και ο Εισαγγελέας, θελήσει να κατηγορήσει κάποιον για οποιοδήποτε αδίκημα, υποχρεούται να αποδείξει - αυτά για τα οποία τον κατηγορεί. Να στοιχειοθετήσει αυτός την κατηγορία και όχι ο κατηγορούμενος να αποδείξει την αθωότητά του.

Ποιόν όμως να προσπαθήσεις να πείσεις για το τεκμήριο αθωότητας, σήμερα, στην πλημμυρίδα των κατασκευασμένων αναρτήσεων που κατακλύζουν τα πάσης φύσεως ασύδοτα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης:

-τους πολιτικούς, που στο βωμό της εξουσίας αποδέχονται πρακτικές που δείχνουν, αν μη τι άλλο, ροπή στον ολοκληρωτισμό;
-κάποιους εγκάθετους νομικούς, θα το βρουν μπροστά στους πελάτες τους, που μιλούν ανενδοίαστα υπηρετώντας άθλιες σκοπιμότητες, για υποχρέωση του συκοφαντούμενου να αποδείξει ακόμα και ότι δεν είναι ελέφαντας, ή και το πιο φαιδρό, ότι το τεκμήριο αθωότητας καλύπτει όλους τους Έλληνες πλην του πρωθυπουργού;
-τους πολίτες μήπως που είναι στόχος και παραλήπτες των ψεύτικων ειδήσεων - fake news - και της προπαγάνδας; Δυστυχώς είναι κι αυτοί, εν πολλοίς, εθισμένοι στο ψέμα, τη διαβολή, το κουτσομπολιό, τη συνωμοσιολογία. Σε τέτοιο βαθμό που αρκεί να κυκλοφορήσει η «είδηση», όσο απίστευτη και ευφάνταστη και αν είναι, για να την υιοθετήσουν ασμένως και ανεπιφύλακτα. «Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, άρα είναι αλήθεια». Ευεπίφορα τα ώτα και εύφορο το έδαφος στην προπαγάνδα και τη διαβολή.


Αν μάλιστα στο κάδρο προστεθούν και «οι πρόθυμοι», οι εγκάθετοι, που αναλαμβάνουν την διακίνηση, το παζλ ολοκληρώνεται.
«Η προπαγάνδα είναι σαν την τέχνη. Δεν χρειάζεται να σέβεσαι την αλήθεια» - «όταν λες και ξαναλές ένα ψέμα στο τέλος γίνεσαι πιστευτός» – « η αλήθεια είναι το ψέμα που επαναλαμβάνεται χίλιες φορές». Με αυτά και άλλα πολλά ο μαιτρ της προπαγάνδας και της διαβολής Γιόζεφ Γκέμπελς κατάφερε να πείσει τους απογοητευμένους Γερμανούς να εκλέξουν τους Ναζί Κυβέρνηση.

Σήμερα οι απανταχού, και στα καθ΄ ημάς, διάδοχοί του, αποτάσσουν μεν «μετά βδελυγμίας» το ναζισμό, αποδέχονται όμως ασμένως τις πρακτικές του και ακολουθούν ευλαβικά τα βήματα του «δάσκαλου».

Αδιαφορούν για το διακύβευμα, τις συνέπειες, το κόστος για την κοινωνία, την πατρίδα εν τέλει. Η δουλειά μας να γίνεται, ο στόχος να υπηρετείται. Να βγει από τη μέση το εμπόδιο.

Η κρίσιμη όμως παράμετρος είναι οι πολίτες και ο πρωθυπουργός, που έχουν τον τελικό λόγο. Η προπαγάνδα δεν είναι ανίκητη. Αρκεί να δείξουν έμπρακτα και αποφασιστικά:
-Οι πολίτες ότι είναι υποψιασμένοι, έχουν αφυπνιστεί, αυτό διαφαίνεται ήδη, βλέπουν την απειλή και αντιστέκονται σθεναρά στους ανήθικους αριβίστες εκβιαστές και σε όσους πιστεύουν πως μπορούν να ποδηγετούν την πολιτική, τους θεσμούς, τη δημοκρατία «κατεβάζοντας» όσους δεν τους κάνουν τα χατήρια και «ανεβάζοντας» «πρόθυμους» Κυβερνήτες.

-Ο πρωθυπουργός , το έκανε ήδη απομακρύνοντας ακόμα και «δικούς του» ανθρώπους, πως «δεν μασάει», όπως είπε. Να ξηλώσει άμεσα τα άνομα συστήματα παρακολούθησης και διαβολής που δρουν στη χώρα, να θωρακίσει τη δημόσια ζωή και να στείλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και όσους παρανόμησαν στη φυλακή.

Μαζί του, στήριγμα και όπλο ανίκητο, η πλειοψηφία των υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, ανεξαρτήτως πολιτικών, κοινωνικών και «οπαδικών» επιλογών. Των πολιτών που αποβλέπουν στην ολοκλήρωση του θεσμικού εκσυγχρονισμού, της αποκατάστασης του κύρους της χώρας διεθνώς, της αμυντικής της θωράκισης και τη συνέχιση της ορατής ήδη οικονομικής προόδου.



*O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin