14 Ιουλίου 2021

Οι Δελφοί περνούν σε μια τρισδιάστατη εποχή χάρη στην στήριξη της Ε.Ε.





Το μέλλον είναι τώρα” για το Αρχαίο Θέατρο και γενικότερα για τον αρχαιολογικο χώρο των Δελφών.

Πρόκειται για το έργο 3D4Delphi, αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων τεκμηρίωσης, ανάλυσης, αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδυάζουν τις σύγχρονες τεχνικές 3D αποτύπωσης και την μαθηματική μοντελοποίηση της αρχαιολογικής αβεβαιότητας με την ενσωμάτωσή της στην ίδια την τρισδιάστατη ανασύνθεση επιλεγμένων αρχαιολογικών μνημείων των Δελφών, ένα εκ των οποίων είναι το αρχαίο θέατρο ανάμεσα σε 4 συνολικά που έχουν επιλεγεί πιλοτικά.

“Στο αρχαίο θέατρο εφαρμόζονται με συνδυαστικό τρόπο διάφορες μη επεμβατικές τεχνικές και μέθοδοι 3D αποτύπωσης, μέσω επίγειων και εναέριων (από drone ή UAV) φωτογραφιών, σαρωτών laser ή οπτικών σαρωτών της τάξης των 3 χιλιοστών με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την επιστημονική τεκμηρίωση”, θα μας πει σχετικά με το έργο η Μαριλένα Τσακουμάκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, η οποία είχε την καλοσύνη να εξηγήσει στους αναγνώστες της Εν Δελφοίς τα χαρακτηριστικά και την λυσιτέλεια της τεχνολογικής αυτής συμβολής στο χώρο.

“Στη συνέχεια, πάνω σε αυτά τα 3D δεδομένα, βασίζεται η ανάπτυξη διαδικασιών μαθηματικής μοντελοποίησης της αρχαιολογικής αβεβαιότητας σε σχέση με την μορφή του θεάτρου στην αρχαιότητα. Με αυτό τον τρόπο προσφέρονται πολλαπλές εκδοχές τρισδιάστατων ανακατασκευών βασισμένες επιστημονικά δεδομένα. Τα αποτελέσματα και οι νέες μέθοδοι τρισδιάστατης τεκμηρίωσης και ανακατασκευής που προκύπτουν θα παρουσιάζονται σε πιλοτική αλληλεπιδραστική διάταξη επίδειξης που σχεδιάζεται και θα εγκατασταθεί σε χώρο του Μουσείου των Δελφών.



Έτσι, έχουμε έτσι πλήρη εικόνα του χώρου τον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε δισδιάστατα και τρισδιάστατα, όχι μόνο ως προς τις μετρήσεις, αλλά και στη χρώματική παλέτα του, σαν να το βλέπει κανείς κινηματογραφικά. Εκτός από ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο αποτύπωσης των μνημείων, το οποίο θα το βλέπετε προϊόντος του χρόνου να αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα, είναι η επιστημονική ακρίβεια που αντλούμε εμείς οι αρχαιολόγοι, με τρόπο που δεν μπορούμε να το ξαναδούμε. Με τα drones μπορούσαμε να δούμε κινητικά το μνημείο και όχι στατικά από μια απλή αεροφωτογραφία. Τώρα, μπορούμε να κινηθούμε μέσα στο μνημείο, για να σας το πω αλλιώς και με πιο απλά λόγια”.

Σύμφωνα με την Μ. Τσακουμάκη, η εξέλιξη αυτή δεν παρέχει οφέλη μόνο στον επιστημονικό τομέα, αλλά προσφέρει ευρύτερες συμβολές στον εκπαιδευτικό χώρο αλλά και στους επισκεπτόμενους εν γένει τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. “Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγείται στον αρχαιολογικό χώρο και να λαμβάνει τρισδιάστατες πληροφορίες σε σχέση με το θέατρο αλλά και με άλλα μνημεία του χώρου, σε συνδυασμό με εκθέματα όπως παρουσιάζονται στην πραγματικότητα, έτσι ώστε να μπορεί να αποκτήσει βιωματική εμπειρία του χώρου και να διευρύνει τις γνώσεις του.

Επομένως, δεν είναι ένα θέμα “από μας για εμάς”, μόνο για χρήση επιστημονική, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα και για εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικότερα με διαδραστικούς τρόπους για το ευρύ κοινό με πρωτοποριακό τρόπο, που δεν θα έχει παρουσιαστεί ξανά ως τώρα. Θα είναι διαθέσιμο σε ένα χρονοδιάγραμμα δύο ετών, με την ολοκλήρωση συνολικά του έργου της αποκατάστασης του θεάτρου των Δελφών”, τονίζει σχετικά η Μ. Τσακουμάκη.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του του ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο πρόγραμμα “Ερευνώ-Καινοτομώ”, το οποίο αποτελεί ένα Ψηφιακό Πρόγραμμα στο ευρύτερο πλαίσιο του έργου για την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου των Δελφών.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin