31 Αυγούστου 2018

Πράσινο φως από ΡΑΕ για τη νέα μεγάλη επένδυση της Μυτιληναίος





Του Γιώργου Φιντικάκη

Το πράσινο φως για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού από την Μυτιληναίος, με καύσιμο το φυσικό αέριο, άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εγκρίνοντας την άδεια παραγωγής.

Είναι στην ουσία μια επένδυση που θεωρείται κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας τα επόμενα χρόνια, πολλώ δε μάλλον όταν οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 στο χρηματιστήριο ρύπων κινούνται πλέον σταθερά πάνω από τα 20 ευρώ ο τόνος. Εξέλιξη που ευνοεί προφανώς την επένδυση, καθιστώντας ταυτόχρονα ολοένα και πιο ασύμφορη την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το λιγνίτη.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο ρύπων αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι οι ρυπογόνες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα, αναγκάζονται να αγοράζουν ολοένα και πιο ακριβά δικαιώματα εκπομπής. Επομένως καθίστανται λιγότερο αποδοτικές και αντιοικονομικές, προς όφελος των μονάδων με καύσιμο το φυσικό αέριο που έχει μικρότερες εκπομπές ρύπων, και αντιμετωπίζεται ως το μεταβατικό καύσιμο στην πορεία ενίσχυσης του ρόλου των ΑΠΕ.


Στη πράξη, η μονάδα της Μυτιληναίος, είναι το πρώτο τέτοιο έργο ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας στον τομέα παρόμοιων επενδυτικών σχεδίων.

Έχει ονομαστική ισχύ 665 MW (καθαρή ισχύς 650MW), θα κατασκευαστεί στη Βοιωτία (στο ενεργειακό συγκρότημα στα Άσπρα Σπίτια), ενώ η άδεια παραγωγής της θα έχει διάρκεια 35 έτη. Άδεια που αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, πολλώ δε μάλλον όταν για μια τόσο μεγάλη επένδυση αναμένεται να διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες. Μετά από τις περιβαλλοντικές μελέτες θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

Στην απόφαση της ΡΑΕ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αναφέρεται ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης θα απαιτήσουν ένα διάστημα 10- 12 μήνες, και ότι το έργο να έχει κατασκευασθεί 24 μήνες μετά από την άδεια εγκατάστασης. Η μονάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική 3μηνη λειτουργία ενώ η έναρξη της κανονικής της λειτουργίας τοποθετείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές του 2021.


https://www.liberal.gr/arthro/217944/oikonomia/epicheiriseis/prasino-fos-apo-rae-gia-ti-nea-megali-ependusi-tis-mutilinaios.html
Blog Widget by LinkWithin