10 Νοεμβρίου 2016

Συνέντευξη με τον Ευθυμιάτο Αναστάσιο

Η πολεμική τέχνη του Taekwon-Do στην Δαύλεια ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού συλλόγου ο ¨Παρνασσός¨ τον Νοέμβριο του 2016.Ας γνωρίσουμε από κοντά τον προπονητή της ομάδας Κ. Ευθυμιάτο Αναστάσιο 4 Dan.







Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την πορεία σας στο Tae Kwon Do και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό;

Ξεκίνησα το Taekwon-Do από το 1995. Ως αθλητής, είχα διακρίσεις σε πολλά διασυλλογικά, πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Master Σολδάτο Άγγελο(7 dan) για την αμέριστη βοήθεια που μου παρείχε και παρέχει καθώς και τους δασκάλους μου Κ. Κοτόρτση Σπύρο(6 dan) και Κ. Καββαδία Ευστάθιο (5 dan ) οι οποίοι με κατεύθυναν για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Όταν αποφάσισα να σταματήσω τον πρωταθλητισμό, το 2009, ξεκίνησα να ασχολούμαι με την προπονητική. Προκειμένου να γίνει αυτή η μετάβαση από αθλητή σε προπονητή πήρα μέρος σε πανελλήνια και διεθνή σεμινάρια προπονητικής προκειμένου να εξελίσσομαι συνεχώς .
Έχω συμμετάσχει σε σεμινάριο με τον Grand Master Choi Jung Hwa (9 dan), γιο του ιδρυτή του Taekwon-Do και πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, τον Grand Master Trevor Nicholls (9 dan), γραμματέα της παγκόσμιας ομοσπονδίας, τον Grand Master Gallaraga (9 dan), τον Master Σολδάτο Άγγελο (7 dan),τεχνικό υπεύθυνο της Ε.Λ.Ο.Α.Τ. και τον Master Γκαϊνταρτζάκη Στέφανο (8 dan ).





Πείτε μας τώρα για το Taekwon-Do. Τι προσφέρει η πολεμική τέχνη του Taekwon-Do σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί;

Το Taekwon-Do είναι μια σύγχρονη πολεμική τέχνη η οποία ξεκίνησε το 1955 από τη Κορέα και είχε ταχύτατη εξάπλωση παγκοσμίως. Χρησιμοποιεί τεχνικές χεριών και ποδιών με φυσικό τρόπο πολλαπλασιάζοντας στο μέγιστο τη δύναμη του ασκούμενου. Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι η μοναδική πολεμική τέχνη που διαθέτει πέντε διαφορετικά αγωνίσματα.
-Ατομικές και ομαδικές μάχες
-Ατομικά και Ομαδικά Tull
-Σπασίματα εδάφους
-Εναέρια σπασίματα
-Αυτοάμυνα.
Ο τρόπος εξάσκησης στο Taekwon-Do είναι φυσικός και δομημένος με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Πέραν της σωματικής βελτίωσης, αποσκοπεί και στη πνευματική βελτίωση, καθώς διέπεται από τις πέντε αρχές του .
-Υπομονή
-Επιμονή
-Ευγένεια
-Ακεραιότητα
-Αδάμαστο πνεύμα

Υπάρχει η πεποίθηση ότι για να μάθεις Taekwon-Do πρέπει να ξεκινήσεις από μικρή ηλικία. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ένας ενήλικας θα μπορέσει να ασχοληθεί με το Taekwon-Do χωρίς να έχει ανάλογη εμπειρία ;

Το Taekwon-Do δεν έχει όριο ηλικίας. Εννοείται ότι κάποιος ενήλικας, οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να ξεκινήσει να ασχολείται χωρίς να έχει ανάλογη εμπειρία. Δεν κάνουμε Taekwon-Do για να γίνουμε όλοι πρωταθλητές. Την πολεμική τέχνη την πλάθεις όπως θέλεις εσύ. Θέλεις να είναι μια εξάσκηση για το σώμα σου ή την υγεία σου ; Μπορείς. Θες να ασκείσαι για να το χρησιμοποιήσεις σε μια δύσκολη κατάσταση για αυτοάμυνα; Είναι κατάλληλο. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να το κάνεις πιο σκληρό για να συμμετάσχεις σε αγώνες. Η επιλογή βρίσκεται στο χέρι του κάθε ασκούμενου. Το πόσο θα προχωρήσει ο κάθε ασκούμενος δεν έχει σχέση με την ηλικία του αλλά με το χρόνο που θα διαθέσει.


Πείτε μας τι χρειάζεται κάποιος για να ασχοληθεί με το Taekwon-Do και ποιά είναι η οικονομική επιβάρυνση, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις μέρες που ζούμε;

Το Taekwon-Do δεν απαιτεί τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών για την ενασχόληση του .Το μόνο που χρειάζεται είναι η στολή η οποία είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει τις αρθρώσεις του κάθε αθλητή. Άλλωστε, σεβόμενοι τη τρέχουσα οικονομική κατάσταση, προτρέπουμε τους γονείς να αγοράσουν τη στολή μετά τον πρώτο μήνα ενασχόλησης, τη στιγμή που είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν τα παιδιά τους το Taekwon-Do. Από κει και πέρα η οικονομική επιβάρυνση των εξετάσεων και το παράβολο των αγώνων έχουν προσαρμοστεί στα τωρινά οικονομικά δεδομένα για όσους αθλητές επιθυμούν να συμμετάσχουν. Δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε εξετάσεις και ζώνες. Αφήνουμε την επιλογή στους ασκούμενους.


Είπατε πριν ότι η στολή είναι σχεδιασμένη να προστατεύει τις αρθρώσεις. Τι εννοείτε με αυτό;

Πάρα πολύ καλή η ερώτηση σας. Η στολή είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε κατά τη κίνηση των άκρων να κλείνει γύρω από τους αστραγάλους και τους καρπούς δημιουργώντας έτσι ένα στρώμα αέρα γύρω από τις αρθρώσεις, προστατεύοντας το σώμα από μακροπρόθεσμους τραυματισμούς.

 Εάν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί αγωνιστικά, τι απαιτείται;
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για εμάς οι αγώνες είναι μια γιορτή και όχι ο αυτοσκοπός. Εννοείται ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί μπορεί να λάβει μέρος σε ένα ή σε όλα τα αγωνίσματα που έχω αναφέρει .Μόνο για το αγώνισμα στις μάχες, χρειάζονται τα προστατευτικά (κάσκα, σπασουάρ, γάντια).


Πόσους περίπου αθλητές έχει η ομάδα σας;

Η ομάδα μας απαρτίζεται από 40 μέλη και έχουμε τμήματα για όλες τις ηλικίες, παιδικά, εφηβικά,ενηλίκων.



Θα ήθελα να σας θέσω ένα άλλο ερώτημα. Αληθεύει ότι η ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες βοηθάει τα παιδιά να πειθαρχήσουν;

Φυσικά τα βοηθάει. Για μένα δεν θεωρείται κάποιος καλός δάσκαλος στα εύκολα, δηλαδή να πάρει ένα παιδί που έχει ταλέντο και να το αναδείξει. Επιτυχημένος είναι αυτός που μπορεί να ανταπεξέλθει στα δύσκολα. Αν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, πρέπει να βρει τον τρόπο ο δάσκαλος να το βοηθήσει και όχι για να το διώξει από τη σχολή. Θέλει πολύ υπομονή και πρέπει να χρησιμοποιεί παιδαγωγικές μεθόδους.


Θα ήθελα να σας ρωτήσω σε ποιά ομοσπονδία ανήκετε;

Είμαι αναγνωρισμένο μέλος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας, Πρόεδρος της οποίας είναι ο Grand Master Choi Jung Hwa (9 dan). Στην Ελλάδα ανήκω στην υπό σύσταση Ελληνική ομοσπονδία Ε.Λ.Ο.Α.Τ. με τεχνικό υπεύθυνο τον Master Σολδάτο Άγγελο (7 dan).


Πού θα μπορούσε κάποιος να σας βρει σε περίπτωση που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει;

Είμαστε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού συλλόγου Δαύλειας ο ''Παρνασσός". Από εκεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ώρες και τις ημέρες των προπονήσεων, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.


Φτάσαμε στο τέλος της συνέντευξης. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο ;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το Taekwon-Do και για τις καίριες ερωτήσεις σας.Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μορφωτικό και Eκπολιτιστικό σύλλογο Δαύλειας για τη συνεργασία.


Εμείς σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε ό,τι καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin