Ο τουρισμός αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε σήμερα στο συνέδριο του ΣΕΤΕ ο Γενικός Γραμμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, αναφέροντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού, σε άμεση συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, Περιφέρειες, τους επίσημους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός, που, όπως είπε, οδήγησε στην ανοδική πορεία των τουριστικών μεγεθών την τελευταία διετία.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ.Τζιάλλα:
** "Άμεση επιδίωξη του Υπουργείου και προσωπικά της Αν. Υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά ήταν να εξασφαλίσουμε άμεσα πρόσθετες και εναλλακτικές πηγές στην εισροή τουριστών και εσόδων για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, μέσα από την νέα εθνική τουριστική πολιτική που ήδη αποδίδει.Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για πρώτη φορά από τις αρχές Απριλίου έως και το Νοέμβριο. Η πληρότητα στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη τουριστικές περιοχές το Σεπτέμβριο άγγιξαν το 100% σύμφωνα με τις δηλώσεις των Ενώσεων Ξενοδόχων. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, αναδείξαμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα, επιδιώξαμε νέες απευθείας συνδέσεις και ανοίξαμε νέες αγορές, όπως η Μέση Ανατολή, η Ρωσία - που όταν αναλάβαμε το 2015 είχε πτώση έως και 60% - οι ΗΠΑ - μία αγορά που επίσης είχε αφεθεί να ατονήσει - η Κίνα και η Νότια Κορέα. Ως αποτέλεσμα ήδη για το 2016 έχουμε πετύχει σημαντική διψήφια αύξηση επισκεπτών από τις αγορές αυτές.
Μετά από το περσινό ρεκόρ των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων θέσαμε ως στόχο να ξεπεράσουμε τα 27 εκατομμύρια, και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από όλες τις επίσημες πηγές και τους φορείς, θα πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς".
** "Θέλουμε ο τουρισμός να συνεχίσει την ανοδική του πορεία τα επόμενα χρόνια και αυτή να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικά στην ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων, για τις οποίες σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις ενίσχυσης μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε και ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν και υπερκάλυψαν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά 40%.
Σχεδιάζουμε νέο πρόγραμμα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων από όλο το φάσμα του τουριστικού κλάδου.
** "Διαμορφώνουμε επίσης νέα προγράμματα για την προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, μέσα από δράσεις αξιοποίησης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών, δράσεις ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού, την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων των ΟΤΑ που θα συνδεθούν με τον πολιτιστικό τουρισμό. Επιδιώκουμε επίσης, την αξιοποίηση δημόσιων χώρων για την ενίσχυση του τουρισμού, μέσα από τη δημιουργία πολυ-λειτουργικών πάρκων.
Ακόμη, επιδιώκουμε τη χρηματοδότηση έργων προτεραιότητας μέσω εναλλακτικών οδών. Εργαστήκαμε ώστε το Υπουργείο για πρώτη φορά να συμμετέχει ως εταίρος σε εταιρικά σχήματα μαζί με άλλους φορείς τουρισμού, Επιμελητήρια και την τοπική αυτοδιοίκηση από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την υποβολή προτάσεων σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, κλπ.) για έργα που αφορούν στη δημιουργία δικτύων καταδυτικών πάρκων, στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο ιατρικός, ο ιαματικός, ο αγροτουρισμός, καθώς και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μικρά τουριστικά καταλύματα.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης μεγάλες επενδύσεις σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, νέων ξενοδοχειακών μονάδων, και επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων"
** "Ο εθνικός μας σχεδιασμός, έχει ως στόχο να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να δημιουργήσουμε και να καταστήσουμε ευρέως δημοφιλείς στο εξωτερικό νέους ελληνικούς προορισμούς, να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να παρέχουμε μέσα από νέες επενδύσεις, υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εμπλουτίζοντας έτσι συνεχώς το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ακόμη να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε συνέργειες μεταξύ του τουρισμού και άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.
Το Υπουργείο δεν επιδιώκει μόνο την ανάπτυξη του τουρισμού αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, αλλά τη βιώσιμη ανάπτυξή του, που προϋποθέτει και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης στην τουριστική πολιτική. Με άλλα λόγια, την ανάπτυξη μιας τουριστικής βιομηχανίας την οποία χαρακτηρίζουν κώδικες σεβασμού του περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και πολιτισμικών στοιχείων. Μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη ενός τουριστικού ρεύματος που απλώνεται σε όλες τις περιοχές της χώρας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι θεματικές μορφές τουρισμού βασίζονται κυρίως στην τοπική ιδιωτική πρωτοβουλία. Το Υπουργείο, οφείλει, και το κάνει, να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στους ιδιώτες να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση".
Η τουριστική μίσθωση σπιτιών
** "Για το θέμα της οικονομίας διαμοιρασμού, προχωρήσαμε άμεσα, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, στη σύσταση κοινής επιτροπής που μελέτησε και κατάρτισε μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τουριστικής ταυτότητας της χώρας και των τουριστικών επιχειρήσεων.
Υπήρξε μία πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται να εισαχθεί ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου, σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει την τελική πρόταση στη Βουλή. Μέσα από το νέο πλαίσιο και μετά από διαβούλευση με όλους τους τουριστικούς φορείς έχουμε προβλέψει όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις ώστε να θωρακίσουμε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, να διασφαλίσουμε τη νόμιμη και υγιή τουριστική δραστηριότητα και να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο τα διαφυγόντα έσοδα που αναλογούν.
** "Το 2017 θα αποτελέσει έτος κατά το οποίο θα επέλθουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς. Το έργο της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 με στόχο να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο νόμων και κανόνων που θα διέπουν την τουριστική αγορά.
Επιχειρούμε επίσης, να λύσουμε τα προβλήματα και τα κενά στη δομή, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του ΕΟΤ, συντάσσοντας νέα οργανογράμματα, παράλληλα με την αξιολόγηση των δομών που βρίσκεται σε εξέλιξη τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτησή τους"
Επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών
"Προχωρούμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που είχε απαξιωθεί, μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 και της Σχολής Ξεναγών που είχε κλείσει το 2010.
Στρατηγική μας κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση των δύο Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των 8 ΙΕΚ του Υπουργείου, καθώς και η επαναλειτουργία μέσα στο 2017 της Σχολής Ξεναγών.Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση όλων των θεμάτων, με στόχο να εισάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους φορείς, θα παρουσιάσουμε την τελική πρότασή μας, ώστε το 2017 να επέλθουν οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.