3 Σεπτεμβρίου 2014

Η αύξηση της τιμής των διοδίων αυξάνει την επικινδυνότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου



“Η αύξηση της τιμής των διοδίων αυξάνει την επικινδυνότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου”

Το ζήτημα της τελευταίας αύξησης της τιμής των διοδίων σε κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας και την ανάγκη για λύση των αρνητικών συνεπειών που τη συνοδεύουν, έφερε στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση του, προς τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας.

Ο κ. Καράμπελας ζήτησε τα οικονομικά αποτελέσματα του μέτρου, ώστε να διαπιστωθεί εάν το ισοζύγιο των εσόδων συγκριτικά με την αύξηση των τιμών είναι θετικό και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης η μέση αύξηση των εσόδων κατά το α’ εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 φτάνει το 16%, τη στιγμή που η αύξηση του κόστους διέλευσης των οχημάτων από 01.01.2014 ανήλθε στο 60%.

Επιπλέον ο κ. Καράμπελας στάθηκε στην υψηλή επικινδυνότητα που επικρατεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω της συμφόρησής του από βαρέα φορτηγά οχήματα, αναφέροντας α) το μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι της Αλιάρτου, της Αγίας Παρασκευής και της Χαιρώνειας, αλλά και άλλων μικρών πόλεων της Φθιώτιδας, ειδικά τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, μέσα από τις οποίες διέρχονται καθημερινά δεκάδες βαρέως τύπου οχήματα και β) τις ζημιές που προκαλούνται στο οδόστρωμα, αφού οι συγκεκριμένοι δρόμοι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για τη διέλευση βαρέων οχημάτων, με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ο κίνδυνος για την ασφάλεια όλων των οδηγών που χρησιμοποιούν το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ο υπουργός με τη σειρά του αναγνώρισε το συγκεκριμένο ζήτημα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Τροχαία αλλά και στην Αυτοδιοίκηση επειδή δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος.

Τέλος στο ερώτημα του βουλευτή για ενδεχόμενη μείωση στις τιμές των διοδίων, ο υπουργός απάντησε ότι από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής που βρίσκονται σε εξέλιξη στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, η πιο φυσική εξέλιξη θα είναι η μείωσή τους καθώς οι παραχωρησιούχοι δεν θα βαρύνονται πλέον απ’ τα έξοδα κατασκευής.

Φρόντισε μάλιστα να σημειώσει τη σημασία επανεκκίνησης των έργων ως μοχλό ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας μέσα από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που ανοίχτηκαν, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Καράμπελα για την ευκαιρία που του έδωσε προκειμένου να αναδειχθεί το θέμα στη σωστή του βάση.


Από την πλευρά του ο κ. Καράμπελας επιφυλάχθηκε ν’ απαντήσει για τις ενδεχόμενες ευθύνες της Τροχαίας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει άμεσα συνάντησή του τόσο με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο και με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να συζητήσει μαζί τους το πρόβλημα και να βρεθεί τρόπος να επιστρέψουν τα φορτηγά στους αυτοκινητόδρομους.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ
Βουλευτής Ν. Βοιωτίας
Φίλωνος 16, 32100 Λιβαδειά, www.ikarampelas.blogspot.gr


Λιβαδειά 03.09.2014
Blog Widget by LinkWithin