25 Σεπτεμβρίου 2013

Το Κάστρο Βουρλιά στην Αντίκυρα




Στα νότια της Αντίκυρας και σε απόσταση σχεδόν 2,5 χλμ βρίσκεται το κάστρο της (του) Βουρλιάς ή Βρουλιάς. Συγκεκριμένα στην ανατολική είσοδο του όρμου του Αγίου Ισιδώρου, στην δυτική πλευρά της χερσονήσου της Κεφαλής, υπάρχει ένα βραχώδες απότομο έξαρμα με δύο κορυφές όπου και σώζονται τα ερείπια του κάστρου.



Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την χρονολογία κατασκευής του και πιθανόν δεν έχουν γίνει ανασκαφές στον χώρο.



Όμως από τα αρχιτεκτονικά λείψανα διακρίνονται σχετικά εύκολα δύο κύριες φάσεις κατασκευής και χρήσης.

Η παλαιότερη φάση διακρίνεται σε δύο τμήματα κυρίως: Στην ψηλότερη κορυφή με την μορφή αναλήμματος από μεγάλους λαξευμένους πολυγωνικούς και τραπεζιόσχημους λίθους , οι οποίοι διατρέχουν και συμπληρώνουν τα κενά στην περιφέρεια της κορυφής σχηματίζοντας πλάτωμα. Το ύψος διατήρησης ποικίλει λόγω του ανάγλυφου μεταξύ δύο και πέντε δόμων.



Στο πλάτωμα που σχηματίζεται στην κορυφή διακρίνουμε ένα παραλληλόγραμμο λάξευμα στον βράχο που ήταν τμήμα αρχαίας δεξαμενής.

Ανάλημμα μεταξύ του κενού των δύο κορυφών που δημιουργούν πέρασμα μεταξύ των, κατασκευασμένο κυρίως από πολυγωνικούς λίθους και σώζεται σε μέγιστο ύψος δύο δόμων.



Στα τμήματα αυτά δείχνει να είναι αναπτυγμένη η αρχαία οχύρωση, πιθανόν με την μορφή πύργου στην κορυφή.

Η φάση αυτή μπορεί κατά προσέγγιση να χρονολογηθεί στον 4ο π.Χ. αι.





Η δεύτερη φάση ανήκει στον μεσαίωνα και πιθανόν να ξεκινά την φράγκικη ή καταλανική περίοδο.

Το ισχυρό τείχος από αργούς λίθους, κεραμίδες και συνδετικό ασβεστοκονίαμα που αναπτύσσεται στην χαμηλότερη απότομη στενή κορυφή του υψώματος στα ΝΑ, είναι το πιο χαρακτηριστικό σωζόμενο τμήμα της εποχής αυτής.



Οι διαστάσεις είναι κατά προσέγγιση: Ύψος 2 μ. μήκος 20 μ ενώ το μέγιστο πάχος ξεπερνά το 1,20 μ.

Το ΝΑ άκρο του τείχους δημιουργεί ένα μικρό πλάτωμα που πιθανόν να υπήρχε πύργος παρατήρησης. Σε ολόκληρη την επιφάνεια των κορυφών διακρίνονται λείψανα της περιόδου, κυρίως με την μορφή αναλημμάτων, για την διαμόρφωση ανδήρων η οποία ήταν απαραίτητη για την αύξηση του ωφέλιμου χώρου, αφού η φυσική του επιφάνεια είναι μικρή και με απότομες κλίσεις.



Πύλη δεν διακρίνεται. Η πρόσβαση πρέπει να γίνονταν κυρίως από την ΒΔ πλευρά όπου θα ήταν και η σύνδεση του κάστρου με την θάλασσα.





Ο χώρος του κάστρου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Αντίκυρας σε όλες τις ιστορικές περιόδους και ο ρόλος του θα ήταν η έγκαιρη προειδοποίηση και η φύλαξη από επιδρομές δια θαλάσσης.

Η θέα προς τον Κορινθιακό είναι ανεμπόδιστη. Στα ανατολικά βλέπει από την νότια άκρη της Βούλιδας ενώ στα νότια ελέγχει την είσοδο προς τον κόλπο της Αντίκυρας, του Αγίου Ισιδώρου και τις ακτές της Πελοποννήσου.



Ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο μετά από συνεννόηση με την Θ΄ ΕΠΚΑ ή την 23η ΕΒΑ. τηλ. επικοινωνίας: 2267043033 (Θ΄ ΕΠΚΑ, γραφείο Αντίκυρας) και 2221022402 (23η ΕΒΑ).



Γεώργιος Αθανασόπουλος



Βιβλιογραφία: Φ. Ντάσιος – Φωκικά Χρονικά 4 – Άμφισσα 1992, σελ 77, Θέμα 102


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin