14 Ιουνίου 2018

Σαββατοκύριακο έντονης αστάθειας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.


"Μίνωας" είναι το όνομα που έδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο χαμηλό βαρομετρικό,το οποίο αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το καιρό της χώρα μας τις επόμενες ημέρες.Η μεταβολή αυτή του καιρού θα είναι έντονη και θα πρέπει ως πολίτες να λάβουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των περιουσιών μας.



Για να μην μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες με ανούσιες βαρύγδουπες αναλύσεις που θα κουράσουν τον αναγνώστη,σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,η χώρα μας από αύριο μπαίνει σε τροχιά έντονης καιρικής αστάθειας.Συγκεκριμένα,αύριο θα αρχίζουν να επηρεάζονται από τις προμεσημβρινές ώρες,αρκετές περιοχές της δυτικής,κεντρικής και βόρειας χώρας,με τοπικές βροχές και τοπικές καταιγίδες,φαινόμενα τα οποία μέχρι αργά το βράδυ θα έχουν κινηθεί ανατολικότερα.

Το Σαββατοκύριακο,όλα δείχνουν πως θα κυλήσει με έντονη αστάθεια,πράγμα που σημαίνει πολύ έντονες βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους και χαλάζι.Λόγω εποχής,στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας,τα φαινόμενα φτάνουν στο μέγιστο της έντασής τους τις θερμές ώρες της ημέρας.



Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί,είναι η μεγάλη συχνότητα πτώσης κεραυνών!!!




(Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο-Σάββατο μεσημέρι) 


Όσο αφορά στους ανέμους,αυτοί δε φαίνεται να ξεπερνούν τα 4-5 bf,όμως όπως τονίστηκε προηγουμένως,την ώρα της καταιγίδας,δεν αποκλείεται αυτοί να ενταθούν τόσο,ώστε να προκαλέσουν και προβλήματα σε τοπικό επίπεδο.Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.



Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην Αράχωβα και την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού,με τα φαινόμενα να είναι έντονα κυρίως τις θερμές ώρες του Σαββατοκύριακου.




Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθην



Blog Widget by LinkWithin