20 Δεκεμβρίου 2017

Αύριο η μεγάλη μάχη του Παρνασσού,για να γεμίσει με χιόνι τις πίστες του.



Βαρομετρικό χαμηλό νοτιοδυτικά της Ελλάδας,κινούμενο βορειοανατολικότερα,θα προκαλέσει αύριο επιδείνωση του καιρού στη κεντρονότια χώρα.Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής, θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Παράλληλα και λόγω των ψυχρών αερίων μαζών,θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές,σε πρώτο χρόνο και κατά κύριο λόγο στα ημιορεινά-ορεινά της Πελοποννήσου και αργότερα στην κεντρική Στερεά Ελλάδα.Λιγότερα φαινόμενα θα έχουν οι υπόλοιπες περιοχές της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.Πάντως,κατά τη διάρκεια της ημέρας και όσο το χαμηλό βαρομετρικό πλησιάζει την Ελλάδα,η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο,ανεβάζοντας ταυτόχρονα τα υψόμετρα χιονόπτωσης.




Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στους θυελλώδεις βοριάδες στη νότια χώρα και ειδικά στη θάλασσα Κυθήρων,καθώς οι ριπές θα φτάνουν και τα 10 bf.
Την Παρασκευή,θα απασχολούν τα φαινόμενα κατά διαστήματα τις προαναφερθείσες περιοχές,με τάση όμως να μετατοπίζονται στο Αιγαίο.


Στον Παρνασσό,θα αρχίζει να χιονίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως προς τις πρώτες πρωινές ώρες της αυριανής ημέρας.Έτσι λοιπόν,την Πέμπτη κατά διαστήματα θα χιονίζει με αξιόλογη ένταση στο Χιονοδρομικό Κέντρο,ζωντανεύοντας τις ελπίδες για χιονοδρομία τα Χριστούγεννα.Δε φαίνεται να επικρατούν ισχυροί άνεμοι,έτσι ώστε να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χιονόστρωση.


Στην Αράχωβα,λαμβάνοντας υπόψη τη δυσκολία στην πρόβλεψη σε τέτοιες περιπτώσεις λόγω αναγλύφου,φαίνεται να χιονίζει αύριο το πρωί κατά διαστήματα,με τάση το χιόνι να εναλλάσσεται με χιονόνερο λόγω της πρόσκαιρης ανόδου της θερμοκρασίας.


Όσο αφορά στον καιρό του Σαββατοκύριακου,θα ακολουθήσει ανάρτηση με πιο φρέσκα προγνωστικά στοιχεία.Τα μοντέλα έχουν σκοπό και πάλι να μας παιδέψουν.




Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin