6 Σεπτεμβρίου 2022

Δωρεά βιβλίων στην βιβλιοθήκη της Αλλοτροπίας από τον συγγραφέα Γιώργο Δ. Δημάκα.

 

Το Μουσείο της Αλλοτροπίας επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες ο συγγραφέας και επιχειρηματίας με πεδίο δράσης την Αμερική, Γιώργος Δ. Δημάκας. Προσέφερε αντίγραφα των τεσσάρων θεατρικών του έργων και ενός μυθιστορήματος του.

 

Πέραν των δικών του έργων, χάρισε στην βιβλιοθήκη της Αλλοτροπίας ένα συλλεκτικό περιοδικό του LIFE magazine, το οποίο θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συλλογή του σπάνιων περιοδικών,  των τελευταίων 100 χρόνων, που υπάρχει στο Μουσείο. Tο συγκεκριμένο περιοδικό LIFE (September 1, 1952), έχει ως εξώφυλλο τον Ernest Hemingway, καθώς στο εσωτερικό του περιοδικού υπάρχει η προδημοσίευση της νουβέλας του, «Ο γέρος και η θάλασσα», μια εβδομάδα πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο.

Η δημοσίευση αυτή στο LIFE, του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ και το βιβλίο, του χάρισε το Νόμπελ λογοτεχνίας.

«Κάπως έτσι χάρισα και το Life που είχε την περίφημη φωτογραφία του Dmitri Kessel με την  Μαρία Παντίσκα, τη  γυναίκα που έγινε σύμβολο του τόπου μου. Είχα δύο περιοδικά. Χάρισα το ένα μαζί με ένα ματωμένο σεντόνι, το σεντόνι που χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν τα άψυχα κορμιά των συμπατριωτών μου, και να τα θάβουν, κρυφά τις νύχτες. Ήταν ο Γιάννης ο Καΐλης τότε Δήμαρχος. Τα περιοδικά αυτά μου τα είχε χαρίσει η γυναίκα του ανιψιού μου Γουέντι Μαγκνούσο, κάποια χρόνια πριν στα γενέθλια μου. Τα είχε βρει τυχαία, όταν αγόραζε διάφορα πράγματα από μια αποθήκη που τα εκποιούσε στο Σαν Φραντσίσκο. Είχε πάει να δει την γιαγιά της. Μόλις είδε πως αναφερόταν στο Δίστομο τα αγόρασε και μου τα χάρισε.»

Βιογραφικό Γιώργος Δ. Δημάκας: Γεννήθηκε στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου σε νεαρή ηλικία βίωσε την φρίκη της σφαγής από τους Ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εν συνεχεία τον εφιάλτη του εμφυλίου πολέμου. Στα 17 του χρόνια μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε θεατρολογία, δημιουργική γραφή και μόδα. Υπηρέτησε στον Αμερικάνικο στρατό και η ειρωνεία της τύχης τον έστειλε στα Γερμανικά εδάφη μέσω του ΝΑΤΟ.

Παντρεύτηκε το 1963. Απέκτησε 2 κόρες, τέσσερα εγγόνια και πρόσφατα ένα δισέγγονο.

Υπήρξε εθελοντής ενδυματολογίας στις τελετές έναρξης και λήξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα. Πλέον μοιράζει την ζωή του μεταξύ Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και της Αθήνας στην αγαπημένη του Ελλάδα.

Το Μουσείο Αλλοτροπία ευχαριστεί τον κ.Δημάκα τόσο για τα βιβλία του, όσο και για το πολύτιμο περιοδικό.

Γράφει, η Δήμητρα Παρασχαράκη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin