21 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακαλύψτε την Κίρφη








Η Κίρφη είναι ο μεγάλος όγκος που υψώνεται νότια του Παρνασσού, από το πέρασμα του Ζεμενού μέχρι και την έξοδο της κοιλάδας του Πλειστού ποταμού, στην περιοχή του Χρισού και της Κίρρας. Αν και το βουνό είναι πολύ μεγάλο, επισκιάζεται από τον Παρνασσό και θεωρείται συχνά σαν ένα παραβούνι του. Πρόκειται ωστόσ για αυτόνομο ορεινό συγκρότημα, με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από τον Παρνασσό. 

Κίρφη: Το πέρασμα του Ζεμενού, ανάμεσα στις ψηλές κορυφές του Παρνασσού και την Κίρφη 




Η ψηλότερη κορυφή της Κίρφης βρίσκεται ακριβώς νότια του Ζεμενού και λέγεται Ξηροβούνι (1.560 μ.), όνομα που συχνά χρησιμοποιείται και για όλόκληρη την Κϊρφη ή τουλάχιστον για το ανατολικό τμήμα της. 


Κίρφη: Οι ανατολικές πλαγιές της Κίρφης σβήνουν πάνω από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Διστόμου 




Το δυτικό τμήμα της Κίρφης, με ψηλότερη κορυφή το Νεραϊδολάκκωμα (1.280 μέτρα) χωρίζεται από το Ξεροβούνι με το διάσελο Σκλιβινίτσα, παμπάλαιο πέρασμα ανάμεσα στο Δίστομο και την Αράχωβα. Πιο δυτικά απλώνεται το οροπέδιο της Δεσφίνας, που στην πραγματικότητα είναι μια μεγάλη πόλγη, δηλαδή μια καρστική λεκάνη με εσωτερική υδρογραφία. Στο δυτικό άκρο του οροπεδίου υψώνεται ένα λοφώδες σύμπλεγμα, με ψηλότερες κορυφές γύρω στα 850-900 μέτρα και πιο γνωστή κορυφή τον Προφήτη Ηλία. 

Κίρφη: Οι κορυφές του Παρνασσού καθρεφτίζονται στα νερά της πόλγης της Δεσφίνας 




Η βόρεια πλευρά του Ξεροβουνίου, παρόλο που είναι βραχώδης και απότομη, διατηρεί εκταταμένα και πυκνά δάση ελάτων, ενώ όλο το υπόλοιπο συγκρότημα καλύπτεται από φρύγανα και θαμνώνες, με κατά τόπους συστάδες δρυών και κέδρων. 


Κίρφη: Το μεγάλο οροπέδιο Μεσόκαμπος, όριο των επικρατειών του Διστόμου και της Δεσφίνας 




Νότια της Δεσφίνας εκτείνεται ο Μακρανικόλας, μια ζώνη μέτριου υψομέτρου, αλλά με έντονα ορεινή τοπογραφία, που σχηματίζει μια τριγωνική σφήνα μέσα στον Κορινθιακό. 

Φαίνεται ότι η αυτή η ζώνη γύρω και νότια της Δεσφίνας, λόγω του απομονωμένου και δυσπρόσιτου της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα χάρη στην εγγύτητα με τους πλούσιους οικισμούς και πόρους του Κιρραϊκού πεδίου, υπήρξε κατάλληλη για την εγκατάσταση μοναστικών πόλων. Το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο της περιοχής είναι η παλαιά μονή Προδρόμου, κτισμένη σε κρυπτική κοιλάδα ΝΔ της Δεσφίνας - η μονή εγκαταλείφθηκε και αναβίωσε σε νέα θέση κοντύτερα στη Δεσφίνα. Αντίστοιχα, στο νότιο άκρο του Μακρανικόλα, στο ομώνυμο ακρωτήρι, διατηρείται σε καλή κατάσταση, αλλά έρημο, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. 

Κίρφη: Crocus olivieri, στην πόλγη της Δεσφίνας 






http://www.topoguide.gr/mountains/sterea_ellada/hiking_on_kirfis.php

Οι πρώτες 5 φωτογραφίες είναι από τον Στάθη Σιδερά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin