31 Δεκεμβρίου 2021

Διευκρινήσεις για την κλοπή στην Αράχωβα

ΠPOΣ AΠOKATAΣTAΣH THΣ AΛHΘEIAΣ ΣXETIKA ME TO ΣYMBAN THΣ 30/12/2021 ΣTHN APAXΩBA BOIΩTIAΣ.


ΠPAΓMATI ΠPAΓMATOΠOIHΘHKE KΛOΠH (ΠANΩΦOPI) AΠO AΛΛOΔAΠO ENTOΣ TOY KATAΣTHMATOΣ O OΠOIOΣ AMEΣA EΓINE ANTIΛHΠTOΣ AΠO TIΣ KAMEPEΣ ΠOY ΔIATHPEI H EΠIXEIPHΣH.
H EΠIXEIPHΣH KATA THN EIΣOΔO TOY ΔPAΣTH EIXE ΠPAΓMATOΠOIHΣEI TON AΠAITOYMENO EΛEΓXO ΠIΣTOΠOIHTIKOY KAI TAYTOΠPOΣΩΠIAΣ OΠΩΣ OPIZEI H KYA.
EIΔOΠOIHΘHKE H AΣTYNOMIA KAI AΠO THN ΠPOANAKPIΣH ΔIAΠIΣTΩΘHKE OTI O ΔPAΣTHΣ EΦEPE ΠΛAΣTO ΠIΣTOΠOIHTIKO KAI ΠΛAΣTH TAYTOTHTA.
O AΛΛOΔAΠOΣ OΔHΓHΘHKE ΣTON EIΣAΓΓEΛEA ME TH ΔIAΔIKAΣIA TOY AYTOΦΩPOY

Σύλληψη “αστραπή” στην Αράχωβα. Ανεμβολίαστος έκλεψε μπουφάν σε καφετέρια



Πελάτης σε καφετέρια της Αράχωβας απολάμβανε το καφεδάκι του «ζαχαρώνοντας» το μπουφάν της διπλανής παρέας.


Φεύγοντας από το κατάστημα σύμφωνα με πληροφορίες φρόντισε να αρπάξει το πανωφόρι και να τραπεί σε φυγή χωρίς ωστόσο να φτάσει πολύ μακριά.

Η κλοπή έγινε γρήγορα αντιληπτή, ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία έδρασε αστραπιαία, εντόπισε και συνέλαβε το δράστη.



Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο δράστης που βρέθηκε ως πελάτης στο καφέ ήταν

27 Δεκεμβρίου 2021

Σε Ταξίαρχο προήχθη ο Κος Τρομπούκης


Προαγωγές Ελληνικής Αστυνομίας



Προάγεται μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του πολιτη στο βαθμό του Ταξιάρχου (Ε.Ο.Θ.) ο μέχρι σήμερα Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Διστόμου Αραχώβας Αντικύρας ο ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Λουκά.

13 Δεκεμβρίου 2021

Ανοίγει σήμερα 13.12.21, το χιονοδρομικό Παρνασσού

Ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού για επισκέπτες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει, σύμφωνα και με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το σταδιακό άνοιγμα των πιστών για τους χιονοδρόμους προκειμένου να απολαύσουν και πάλι το αγαπημένο τους άθλημα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ, από αύριο όλοι οι φίλοι του βουνού θα μπορούν να επισκεφτούν τα ανακαινισμένα Σαλέ μας και να απολαύσουν τη βόλτα τους στο πανέμορφο φυσικό τοπίο του Παρνασσού, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στους χώρους εστίασης, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, αλλά και για τη χρήση των αναβατήρων, σύμφωνα με το πρόσφατο Πρωτόκολλο Λειτουργίας των Χιονοδρομικών Κέντρων (10/12/21).

Ειδικότερα, όλοι οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τους εξωτερικούς χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ για τους εσωτερικούς χώρους των Σαλέ επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε επισκέπτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό PCR -RAPID test. Στους ανοικτούς χώρους υποχρεωτική είναι η χρήση της μάσκας όπου υφίσταται συγχρωτισμός.

Στην εκπομπή σαββατοκύριακο με τον Μάνεση, τόσο από Αράχωβα όσο και από το  χιονοδρομικό, παρουσιάστηκε εκτενές ρεπορτάζ στο οποίο μίλησε και ο δήμαρχος ΔΑΑ Γιάννης Σταθάς.

Περισσότερα δείτε στο λινκ που ακολουθεί.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, τη φετινή χιονοδρομική περίοδο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε, ως διαχειρίστρια εταιρεία του Κέντρου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσφέρει προς όλους τους πολίτες, επισκέπτες και χιονοδρόμους, μία νέα εμπειρία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού να πρωταγωνιστεί ως ένας σύγχρονος χειμερινός τουριστικός προορισμός.

Ειδικότερα, η ΕΤΑΔ όλο το προηγούμενο

11 Δεκεμβρίου 2021

Έτσι δημιουργήθηκε η φιλαρμονική Αράχωβας

Γράφει ο Γεώργιος Ανδρέου Λεόντιος. 

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΉ 
Του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Αράχοβας 

Τι Αράχοβα τι  Επτάνησα

Φτάνουν οι μέρες που η φιλαρμονική του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  της Αράχοβας   θα  μας βάλει πραγματικά με τις μελωδίες της στο γιορταστικό πνεύματων Χριστουγέννων και του νέου έτους.

Πώς γίνεται όμως και υπάρχει μία φιλαρμονική στο μέσον της Ρούμελης που ανήκει σε σύλλογο;

Περιπτώσεις σαν κι αυτή συναντάμε μόνο στα Επτάνησα που έχουν  μακριά παράδοση στις μπάντες και στις χορωδίες. 

 Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν της μόδας να ιδρύονται  σε κάθε μέρος της Ελλάδος εκπολιτιστικοί σύλλογοι. Κύριο μέλημά τους ήταν να οργανώνουν κάποια πολιτιστικά δρώμενα τοπικού χαρακτήρα και το καλοκαίρι να   καλούν μεγάλους καλλιτέχνες και να οργανώνουν συναυλίες. 
 Έτσι και εμείς σε συνεννόηση με ορισμένους φίλους ιδρύσαμε τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο της Αράχοβας

Στο πρώτο συμβούλιο προσπαθήσαμε να δούμε εκτός των άλλων δραστηριοτήτων σε τι άλλο θα μπορούσαμε να είμαστε χρήσιμοι από το να οργανώνουμε εκδηλώσεις διασκέδασης. Διαπιστώσαμε ότι ο τόπος μας, όπως και κάθε άλλος τόπος, από τα παλαιότερα χρόνια διέθετε πολλούς λαϊκούς μουσικούς αυτό το φαινόμενο στις μέρες μας είχε αρχίσει να ατονεί.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο να προσφέρουμε δωρεάν μουσική παιδεία στη νεολαία. 
Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο ήρθαμε σε συνεννόηση με τον εν Αθήναις Σύλλογο των Αραχοβητων που δέχθηκαν να  μας δωρίσουν πνευστά όργανα προκειμένου να κάνουν πρακτική άσκηση όσοι νέοι θα παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής με απώτερο στόχο  να κάνουμε μία φιλαρμονική.

Με την ανακοίνωση στο Δημοτικό σχολείο για δωρεάν μαθήματα μουσικής η προσέλευση ήταν μεγάλη. 
Έτσι λοιπόν μπήκαμε στη διαδικασία να νοικιάσουμε χώρους που να μπορούν να υποδεχθούν τους μαθητές και να εξασφαλίσουμε αρχιμουσικό  για τα  μαθήματα μουσικής και στη συνέχεια την  εκπαιδεύσει των μαθητών στα όργανα.

 Χρειάστηκαν  περίπου δύο χρόνια μέχρι να εμφανιστεί για πρώτη φορά στους δρόμους της Αράχοβας η φιλαρμονική. 

Όπως καταλαβαίνετε χρειάστηκε να οργανωθούν πολλές εκδηλώσεις για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για να πληρώνεται ο αρχιμουσικός τα ενοίκια και όλα τα άλλα έξοδα. 

Έχουν περάσει από τότε περίπου 40 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλοί έχουν εισφέρει με την προσωπική τους εργασία ( αρχιμουσικοί και διοίκηση)  στο να μάθουν μουσική πολλά παιδιά και να διατηρηθεί αυτό το φαινόμενο φιλαρμονική σε σύλλογο στη Ρούμελη. 

Θα ήθελα ειλικρινά να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς.

Θα μου επιτρέψετε τελειώνοντας να αναφερθώ στο στυλοβάτη της όλης 

2 Δεκεμβρίου 2021

Διασωληνωμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς αναζητούν ΜΕΘ


Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς.

Ηλικιωμένη με κορονοϊό, ανεμβολίαστη, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε ΜΕΘ του ΚΑΤ στην Αθήνα, αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από αγωνιώδη αναζήτηση μονάδας.

Ένας ακόμη ηλικιωμένος, πλήρως εμβολιασμένος, με υποκείμενο νόσημα παραμένει διασωληνωμένος στο νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ.

Στην κλινική Covid19 του νοσοκομείου από τις 28 κλίνες, νοσηλεύονται 23 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 είναι ανεμβολίαστοι.

Το νοσοκομείο δέχεται αφόρητη πίεση καθώς, με ένα ελλιπές προσωπικό, καλύπτει ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς σε Λαμία και Χαλκίδα είναι κατηλλειμένες.

Στη Στερεά Ελλάδα οι τρεις Π.Ε,  Βοιωτίας, Εύβοιας  και Ευρυτανίας, από πορτοκαλί (επίπεδο 3) μπαίνουν σε κόκκινο (επίπεδο 4), στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας καθώς παρουσίασαν νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες τους. 


Τα νέα κρούσματα στη Στερεά κατανέμονται ως εξής:

Από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας στην Λιβαδειά

Το Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της #MYTILINEOS, στήριξε ως Μέγας Χορηγός το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Β' Κατηγορίας Ανδρών. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας - Hellenic Boxing Federation, σε συνεργασία με την Α.Ψ.Λ. ΜΕΔΕΩΝ και τον Δήμο Λεβαδέων, διοργάνωσαν το πρωτάθλημα που διεξήχθη 25-28/11 στη Λιβαδειά. Η συνεργασία με την Α.Ψ.Λ. ΜΕΔΕΩΝ μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά, καθώς ο σύλλογος έχει έντονη παρουσία στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η Αλουμίνιον της Ελλάδος, λειτουργώντας ως πυλώνας της τοπικής κοινωνίας.

1 Δεκεμβρίου 2021

Ο "άγνωστος" ΘΡΑΚΙΩΤΣ στα ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ.

Βιογραφία Θρακιώτ 

Ο Θρακιώτς γεννήθηκε και μεγάλωσε αρχές δεκαετίας του ‘80 στην Θράκη σε μια οικογένεια με καταγωγή Από την Ανατολική Ρωμυλία από το Μεγάλο Mπογιαλικ της επαρχίας Καβακλι. 
Από πολύ νεαρή ηλικία η επαφή/τριβή/ενασχόληση με την παράδοση ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ο πατέρας του Θρακιωτ τραγουδιστής παραδοσιακών (γνωστός ανά την επικράτεια) και μουσικός (παραδοσιακά κρουστά) αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αλλά και καθοδηγητή στο ταξίδι της παράδοσης που μόλις ξεκινούσε.
Από μικρή ηλικία ο Θρακιωτς ξεκινά παραδοσιακό ακορντεόν όπου και μαθαίνει πλάι σε κορυφαίους του είδους σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Παράλληλα, χορευτικό με ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό … και σιγά σιγά οι εικόνες πλάθονταν και ρίζωναν βαθιά μέσα στο dna. 
Ο θρακιωτς, είχε (και έχει) την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια και έναν ευρύτερο κύκλο όπου τα καθημερινά θρακιώτικα έδιναν και έπαιρναν με πινελιές χιούμορ κάποιες φορές πικάντικες, κάποιες σαρκαστικές, κάποιες άλλες δραματικές όπου σε μετέφεραν στιγμιαία δεκάδες χρόνια πριν. Έτσι λοιπόν, οι παππούδες, τα ξαδέρφια, οι θείοι, οι γείτονες, οι γνωστοί, οι συγχωριανοί, οι δάσκαλοι, όλοι είχαν κάτι δυνατό, ένα Μότο, μια έκφραση που τους χαρακτήριζε. Και αυτό το κάτι έλιωνες να το ακούς, το περίμενες πιο πολύ και από δώρο τα Χριστούγεννα, από χαρτζιλίκι, από από από.
 Τα χρόνια περνούν και πλέον ο Θρακιωτς σπούδασε, πήγε φαντάρος (στην Θράκη) και παντρεύτηκε. Έκανε και μια κόρη, κούκλα, πανέξυπνη, μούσα καρβουναρού θράκα πυρωμένη (κατά την παράβαση του Αριστοφάνους) και σε όλα αυτά τα χρόνια, η παράδοση (κακώς) πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα … ΚΑΚΩΣ ΓΑΜΩΤΟ ΚΑΚΩΣ.
Και εκείνο το παγωμένο πρωινό της 17ης Γενάρη του 2017 ο θρακιωτς μιλάει με την μάνα του να μάθει αν χιόνιζε στο χωριό γιατί εκεί που έμενε ο θρακιωτς ίσα που το διέκρινες το χιόνι.
 -Μάνα, τι φκιανς, πως εισιστι; 
-Καλά καλομ, κρυουτσκου εχ´. ‘Σείς; 
-Καλά μάνα. Χιόνσι στου χουργιο;
 -Α σκατα, καντιπτα δεν εκανι. Σαβουργκουν (σαβουροχιονο) μαναχα …
 -κλάμα με λυγμούς εγώ.
 Λίγη ώρα αργότερα η στιχομυθία μεταφέρθηκε στο προσωπικό μου προφίλ στο φέισμπουκ όπου σημείωσε τρομακτική επιτυχία από φίλους, γνωστούς και φίλους φίλων.
Βρε λες; Να το κάνω; Και που θα βρίσκω υλικό; Κι αν στερέψω; Κι αν βαρεθεί ο κόσμος; Κι αν βαρεθώ εγώ; 
Σε κάθε αρνητική σκέψη όμως, έδινα εγώ ο ίδιος μια θετική απάντηση στον εαυτό μου. Και με την βοήθεια στο δημιουργικό κομμάτι (φωτοσοπ, video editingκλπ) από τον κολλητό μου τον Λάμπρο ξεκίνησε δειλά δειλά αυτό το ταξίδι … όπου μέχρι σήμερα απαριθμεί περί τους 43.000 ακόλουθους τους τακτικούς όπως λέω εγώ γιατί είναι τριπλάσιοι αυτοί που πραγματικά μας βλέπουν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Κάποια στιγμή ο φίλος μου κουράστηκε να μου φτιάχνει όλα αυτά που διαβάζουμε μέχρι σήμερα. Έπρεπε μόνος να μάθω να δουλεύω το φωτοσοπ. Και το έμαθα με μεγάλη προσπάθεια μιας και ο χρόνος μεταξύ των δουλειών μου είναι ελάχιστος. Ναι αλλά για να δουλέψει το φωτοσοπ θέλει και καλό υπολογιστή. Τον πήρα κι αυτόν. Κι ας υπήρχαν φωνές γύρω μου και μέσα μου που έλεγαν … μα ξοδεύεις πολλά χρήματα και δεν σου επιστρέφονται καθόλου. 
Η πραγματική αγάπη έτσι είναι. Δίνεις χωρίς να σε νοιάζει αν θα πάρεις. Κι έτσι, οι μνήμες έγιναν παρόν και η λήθη πήγε περίπατο. Ζω κάθε μέρα με εικόνες του παρελθόντος. Εικόνες, που με τον πλέον μοντέρνο τρόπο θα έχει την ευκαιρία και το Θρακιωτάκι που ζει στην Αθήνα ή στην Γερμανία στον Καναδά να διαβάσει και να θυμηθεί το καλοκαίρι στο χωριό.
Άλλωστε για αρκετούς, ο Θρακιωτς είναι ένα καλοκαίρι στο χωριό. Από τα γνωστά καλοκαίρια. Τα θρακιώτικα. Τα δροσερά. Με τα κουνούπια, την γκαζόζα, τα καλαμπόκια, τα νυχτέρια στην πλατεία …

Ακολουθεί η ολόκληρη η εκπομπή ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ με οικοδεσπότες την ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΡΑΣΧΑΡΑΚΗ και τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΖΟΥΒΑΛΗ στο ράδιο ΕΝΩΣΗ , στην οποία εκπομπή, φιλοξενήθηκε ο ΘΡΑΚΙΩΤΣ .