Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου (10/8) στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Πάντως, το ενδεχόμενο αναβολής των εκδηλώσεων είναι ανοιχτό, αφού οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται αμισθί εκτός ωραρίου.
Τη φετινή χρονιά η ΚΑ' ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι' και την Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
«Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της 'ελληνικότητας', επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του 'Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου', στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 21:00 έως τις 24:00.
Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές.
Στις 21:19, μόλις κάνει την εμφάνισή του το ολόγιομο φεγγάρι, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.
«Επιδίωξή μας, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η χώρα, είναι να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον πολιτισμό μας, και, παράλληλα, επειδή όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με εθελοντική εργασία, να προβάλλουμε τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των Μουσείων και των Αρχαιολογικών χώρων που θα είναι ανοιχτοί από τις 21:00 έως τις 24:00 τη βραδιά της Πανσελήνου:
Αμοργός, Αρχαιολογική Συλλογή. Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Αμοργού «Σημωνίδης».
Αντίπαρος, στο Κάστρο. «Βέγας, ο πολιούχος των Ερώτων». Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήριο της ΚΕΔΑ και τη θεατρική ομάδα Αντιπάρου. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου.
Δελφοί, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ικαρία, Άγιος Κήρυκος, αυλή Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ίος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κέα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αφιέρωμα στον Όδ. Ελύτη. Μουσική εκδήλωση με τους μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Κέας. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κέας και τον Σύλλογο «Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας». Κεράσματα από τους: Γ. Βρέτταρος «Το Στέκι», Δ. Δεμέναγας - Β. Βρεττός «Κορησία» «Φούρνος τη Χώρας», Κ. Μαρούλης «Red Tractor Farm, Αν. Μουζάκης «Αρισταίος», Γ. Παούρης «Η Πιάτσα», Γ.Ποδόγυρος «Η Ταβέρνα των Καλοφαγάδων», Σύλλογος Γυναικών «Η Μελίτη».
Κίμωλος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κύθνος, Αρχαιολογική Συλλογή. Φωτογραφική έκθεση «Κύθνος. Ίχνη προγόνων». Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κύθνου.
Λέσβος, Πλωμάρι. «Με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Θαλασσινή βόλτα με το καραβόσκαρο «Ασπασία». Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου. Χορηγός: Ποτοποιία Ισιδώρου Αρβανίτη ΑΕ.
Λέσβος, Αγιάσος. «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», στην αίθουσα Θεάτρου του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, θα χορέψουν, θα απαγγείλουν,θα τραγουδήσουν και θα γεμίσουν με νότες και χάρη τη μαγική αυτή βραδιά. Οργάνωση: Αναγνωστήριο της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».
Λέσβος, Αρχαιολογικός Χώρος Θερμής. Μουσική Εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λέσβου.
Λήμνος, Αρχαιολογικός χώρος Πολιόχνης. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Λήμνου.
Μήλος, Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μες στου Αιγαίου τα νησιά με τον Οδυσσέα Ελύτη». Οι μαθητές της μουσικής σχολής του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες» θα παρουσιάσουν τραγούδια από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και το μουσικό σχήμα Fuga Perpetua μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.
Μύκονος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Μικτή Χορωδία της Μουσικής Σχολής Δημ. Φίννις θα παρουσιάσει το «Άξιον Εστί». Συνδιοργάνωση και μικρό κέρασμα: Ένωση Φίλων Δήλου- Ρήνειας και Πολιτιστικός- Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου.
Νάξος, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων. Ποίηση και πεζά κείμενα του Οδυσσέα Ελύτη με κινησιολογική απαγγελία από τη Ναξία ηθοποιό Αναστασία Μαρματάκη καθώς και μελοποιημένοι στίχοι του Ελύτη με μουσική κάλυψη. Συνδιοργάνωση με τον ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.
Πάρος, Αρχαιολογικό Μουσείο. Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, με τους Μιχάλη Χατζή (βαρύτονο) και Μαρουλία Κοντού (πιάνο). Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου.
Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος.
Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου.
Σάμος, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου. Μελοποιημένα ποιήματα Οδ. Ελύτη από τη νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» υπό τη διεύθυνση του Γ. Κουμαραδιού.
Σαντορίνη, Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου.
Σίφνος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σύρος, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Τήνος, Αρχαιολογικός Χώρος Κιονίων. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Τήνου.
Χίος, Αρχαιολογικός χώρος Εμποριού. Μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Καλαμωτουσίων Αττικής «ΑΞΑΝΕΜΟΣ», με τη συνδρομή του Δήμου Χίου.
Ψαρά, Αρχαιολογικός χώρος στο Αρχοντίκι. Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ψαρών.