13 Μαΐου 2024

“Ο ΠΙΚΑΣΣΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΦΕΡΝΕΙ ΓΟΝΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

















Του Γιάννη Κολιαβά


Με αφορμή την έκθεση Picasso στους Δελφούς και με ιδιαίτερη πρόσκληση ανέβηκαν στον τόπο του περίφημου αρχαίου ιερού οι φίλοι οι παλιοί και συναντήθηκαν με τον πρώην διευθυντή του ΕΠΚεΔ τον καθηγητή βυζαντινής ιστορίας Αθ. Μαρκόπουλο. Επί των ημερών του συνέσφιξε όσο ποτέ τις σχέσεις του κέντρου με την πόλη και τη Φωκίδα αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη για δημιουργική συνέχεια στους μετά απ’ αυτόν. Τη σημαδιακή μέρα Κυρίλλου και Μεθοδίου φωτιστών των Σλάβων και δημιουργών του με πολλά ελληνικά στοιχεία κυριλλικού αλφαβήτου, οι φίλοι άκουσαν τα σχετικά απ΄ τους ομιλητές της εκδήλωσης και μετά πολλά είχαν να ειπούν και ν’ ανταλλάξουν.



Οι περιεχόμενες στην έκθεση αφίσες εκθέσεων του Picasso, έφεραν στο νου τη δική μας στην εκδήλωση της 6ης Μαΐου 2011 στην Άμφισσα, βασισμένη σε πίνακα με πένα και αραιωμένη σινική μελάνη (1936), παραπέμποντας στην κλασική-αρχαιοελληνική περίοδο +++ του μεγάλου ζωγράφου. Οι προσδοκίες απ’ την έκθεση ξύπνησαν ακόμα μνήμες απ’ την επίσκεψη στο Μουσείο Picasso της Bαρκελώνης στο παλάτι Aguilar στη συνοικία La Ribera, όπου εκτίθενται πάνω από 4.200 έργα της νεότητας του καλλιτέχνη.

Ο καθηγητής Μαρκόπουλος που αγαπά τον τόπο μας προσέφερε πολλά όταν ήταν διευθυντής ΕΠΚεΔ, όποτε του ζητήθηκε, ανταποκρίνεται με προθυμία, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και χαίρεται να επισκέπτεται την περιοχή, πέραν των σκεπτικιστικά διαπιστούμενων αλλαγών «τακτικής», είχε και ευχάριστα να μας πληροφορήσει: τη διοργάνωση συνεδρίου στο προσεχές μέλλον για τους Δελφούς στη βυζαντινή περίοδο.

Οι αναπολήσεις σε έργα και δραστηριότητες με τον καθηγητή Μαρκόπουλο, τον Eusebi Ayensa διακεκριμένο ελληνιστή και ακαδημαϊκό, τον τροβαδούρο Josep Tero σε Άμφισσα Δελφούς και Ιτέα, ενίσχυσαν διαθέσεις και σχεδιασμούς στο μέλλον για νέες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επιμορφωτικές πολιτιστικές σε Ελλάδα και Καταλωνία με Πικάσσο, Νταλί, Ρουβιό, Σάθα και Καβάφη
Blogger Widgets

ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας: Εξόρμηση από Δίστομο για 2η θέση στις Ευρωεκλογές!




Με περιοδία και ομιλίες στο Δίστομο ξεκίνησε χθες το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεών της για τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου, η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Βοιωτίας!
Τρεις υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, οι Χριστίνα Αλίρη ( χημικός, που έχει μεγαλώσει στην Παραλία Διστόμου), Μαριζέτα Αντωνοπούλου (διδάσκουσα στο ΕΚΠΑ) και ο Παναγιώτης Δημόπουλος (Καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπ. Πατρών), μαζί και ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης , μίλησαν για το τι "παίζεται" στις ευρωεκλογές σχετικά με τους πολίτες, την ακρίβεια στην Ελλάδα, την επιτήρηση που έβαλε μόλις προχθές η ΕΕ τον Γεωργικό Οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω των λαθών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, την διάλυση του ΕΣΥ, της Παιδείας και όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών σχέσεων .







<<ΜΠΛΟΚΟ>> ΑΠΟ ΜΜΕ & ΤV ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ!

Αίσθηση έκανε η καταγγελία ότι το ΠΑΣΟΚ το <<μπλοκάρουν>> τα ΜΜΕ κόντρα στην δυναμική του για 2ο κόμμα, όπως και το κάλεσμα των ομιλητών στους φίλους και ψηφοφόρους του Κινήματος να πάρουν πάνω τους και να δώσουν γερά τη μάχη των Ευρωεκλογών με αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα!
Τους ομιλητές - χαιρέτησε και το στέλεχος Λ.Σκάρλας - παρουσίασε στους συγκεντρωμένους (από το Δίστομο, την Αντίκυρα, την Παρ. Διστομου, το Στείρι) ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Επιτροπής Φάνης Κορλός.
Πριν την εκδήλωση οι υποψήφιοι επισκέφθηκαν και προσκύνησαν, καταθέτοντας λίγα λουλούδια, το Μαυσωλείο των 228 Σφαγιασθέντων Διστομιτων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944 - 80 χρόνια πριν. Είχαν δε συνάντηση και συζήτηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά .
Mετα την εκδήλωση το κλιμάκιο επισκέφθηκε τον οικισμό Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου, μίλησαν με εργαζόμενους , συνδικαλιστές του εργοστασίου "Αλουμίνιο της Ελλάδος" κ.α.

Γιώργος Δ. Ανδρέου : Υπάρχουν ακόμα αυριανιστές





Κάποιος πρέπει να πει στην αμερικανοτραφή νεόκοπη ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως είναι ατελέσφορη σήμερα η μίμηση της τακτικής του ομοίως αμερικανόφερτου Ανδρέα το 1981 – είναι βέβαια ιεροσυλία οποιαδήποτε σύγκριση - που κατάφερε να ανατρέψει την τότε κατεστημένη πολιτική κατάσταση υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες

Άλλες οι συνθήκες τότε. Παρήλθε ανεπιστρεπτί η λογική των αλόγιστων υποσχέσεων και παροχών, «επί παντός επιστητού», «δια πάσαν νόσον». Δοκιμάστηκε, αυτοδιαψεύστηκε και κατέρρευσε παταγωδώς:

- το 1989 - 90, που η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα δεν είχε χρήματα, αδυνατούσε, να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είχε προηγηθεί το «Τσοβόλα δόστα όλα».

- το 2009-10 που, λόγω υπερβολικού ελλείματος αποτέλεσμα διαχρονικής σπατάλης,η χώρα μπήκε στην δεκαετή οικονομική κρίση και επιτήρηση..
- το 2015-19, με τους μαθητευόμενους μάγους της «πρώτης φοράς αριστερά» που έφτασαν τη χώρα στο χείλος που γκρεμού.


Οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν, τα έζησαν στο πετσί τους, θυμούνται. Καλό και χρήσιμο είναι να μαθαίνουν και οι νεότεροι.

Απέτυχαν κυρίως γιατί τα οικονομικά μέσα της χώρας είναι συγκεκριμένα, περιορισμένα – πεπερασμένα – δεν επιτρέπουν υπερβολές.


Όποιος συνεπώς υπόσχεται αδιάκριτα το μόνο βέβαιο είναι πως κοροϊδεύει τον κόσμο – ασύστολα – και εν γνώσει. Είναι απατεώνας, πολιτικός αλλά και του κοινού ποινικού δικαίου και ψεύδεται απροκάλυπτα, όταν, στο προσφιλές του πεζοδρόμιο, επιμένει να υπόσχεται:

- Καλύτερη και αποτελεσματικότερη υγεία, παιδεία, πρόνοια, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, εθνική και δημόσια ασφάλεια, υποδομές, αποτελεσματική προστασία της ακεραιότητας των πολιτών, των υποδομών, των περιουσιών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές, τις πλημύρες, τις πάσης φύσεως θεομηνίες και ατυχήματα.
- Αντίστοιχα αθρόες προσλήψεις προσωπικού, γιατρών, υγειονομικών, εκπαιδευτικών, δικαστικών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών, πυροσβεστών, δασικών, δημοσίων υπαλλήλων εν γένει.
- Υλικοτεχνικές υποδομές για όλα τα παραπάνω, κτίρια, οχήματα, εξοπλισμούς, αεροπλάνα – πολεμικά και πυροσβεστικά – πλοία, μηχανήματα, υλικά, ανταλλακτικά.


- Αυξήσεις συντάξεων, στους πάντες, μισθών στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.
- Κι όλα αυτά με μείωση φόρων , τουτέστιν μείωση των εσόδων του κράτους από τα οποία πρέπει να πληρωθούν όλα τα παραπάνω, χωρίς να λέει πού και πώς θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται γι αυτά που τάζει αβίαστα. Ξυπνάνε στη μεσαία τάξη εφιαλτικές μνήμες και υπόνοιες για λογικές Κατρούγκαλου.

Είναι ακατάλληλος να κυβερνήσει – επικίνδυνα αφερέγγυος - γιατί επιβεβαιώνει πως:

- Δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν γνωρίζει την οικονομική κατάσταση, τις δυνατότητες της χώρας του, τη στελέχωση και την «λογική» της δημόσιας διοίκησης.
- Ακραία συντηρητικός, αρνείται την ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών σε όλα τα επίπεδα, δε θέλει να αλλάξει, να ακουμπήσει, τίποτα και κανέναν, ούτε καν «τα κακώς κείμενα». Όλα ως έχουν.
- Αδίστακτος λαϊκιστής, σύγχρονος αυριανιστής, διδάσκει το ψέμα, την απάτη, την άκοπη επιδίωξη, κολακεύει ταπεινά ένστικτα και επιθυμίες των πολιτών με ψεύτικες ανικανοποίητες υποσχέσεις. Στο βωμό της εξουσιολαγνείας.
- Υιοθετώντας τις απειλές και τον «Πολακισμό» ( …θα τους ξεσκίσω…), αναθερμαίνει το διχασμό, ξεπερασμένο με πολύ κόπο κακό δαίμονα – εφιάλτη - της κοινωνίας.
- Υποτιμά βάναυσα το λαό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει – δύο μάλιστα τετραετίες - θεωρώντας πως, μετά από τόσα παθήματα, δεν έχει κατανοήσει με ποιους – αυτόν και αυτούς που τον ακολουθούν πειθήνια - έχει να κάνει.

Είναι εν τέλει, ακατανόητο, από πού πηγάζει στο συγκεκριμένο άτομο, χωρίς στοιχειώδη πολιτική διαδρομή και ιστορία, τόσος «αέρας» και αυτοπεποίθηση - «καβάλημα» - τόσο γρήγορη «ηγετοποίηση». Όπως εξ ίσου ακατανόητο είναι αν το μήνυμα που στέλνει με την πολιτική τακτική και συμπεριφορά του βρίσκει ακόμα αποδέκτες. Υπάρχουν άραγε ακόμα εν ζωή τόσοι αυριανιστές;

Σίγουρα πάντως στέλνει ξεκάθαρα αρνητικό μήνυμα σε όσους σκέφτονται να επιλέξουν στις ευρωεκλογές υποψήφιους φορέων ακροδεξιάς κατεύθυνσης ( περιθωριακούς, γραφικούς, θεομπάιχτες κλπ). Τους υπενθυμίζει ότι σε τελική ανάλυση, με τις επιλογές τους, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κρατήσουν, εξ αντανακλάσεως, πολιτικά όρθιο – ζωντανό - το συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, την ηγεσία, τη φιλοσοφία και τη λογική του. Το θέμα είναι, θα αποδειχθεί σύντομα, αν θα λάβουν και θα κατανοήσουν το μήνυμα οι συγκεκριμένοι αποδέκτες.

11 μετάλλια για την ομάδα του Dojo club judo Arachova!
















 Με 13 συμμετοχές στο 3ο διεθνές τουρνουά Judo στην Λάρισας κατάφερε να φέρει 11 μετάλλια!Συγχαρητήρια για τις διακρίσεις των αθλητών μας και όλων των συμμετεχόντων μικρών και μεγάλων!

  Παλάντζα Παναγιώτα
  Κοκκοβού Σταμουλία
  Θεοδωράκης Θοδωρής
  Ιγγλέζος Γεώργιος
  Δασαργύρη Σταυρούλα
  Μαλέρδος Ανδρέας
  Ιγγλέζος Ιωάννης
  Μίσκας Τηλέμαχος
  Μουτσκα Ορσέλα
  Σκραπαλιώρης Απόστολος
  Γκαγκάνι Μάξιμος 


11 Μαΐου 2024

"Καλό ταξίδι" Νίκο.

 





Ο Νίκος Μαργέλος σε ηλικία 62 χρόνων, "έφυγε" από κοντά μας.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αράχωβα.

 Δραστηριοποιήθηκε σε επιχειρήσεις της Αράχωβας. 

Τα τελευταία χρόνια κατοικούσε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

8 Μαΐου 2024

Φωτό και βίντεο από το χάλασμα του πανηγυριού στην Αράχωβα.










Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες.

Φωτό και βίντεο από την περιφορά της εικόνας του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ στη ΑΡΑΧΩΒΑ







 








ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΛΛΕΣ ΦΩΤΟ

Με την Αντριάννα Μόκα στο πανηγυράκι της Αράχωβας. Φωτό και βίντεο από την μουσική βραδιά












ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ