2 Απριλίου 2019

240 ΦΩΤΌ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΑΙΤΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΗΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ







Με λαμπρότητα τιμήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου η επέτειος της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη (27 Μαρτίου 1821) στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Παράλληλα γιορτάστηκε και η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Στον Καθολικού Ναό της Παναγίας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γεωργίου, με την παρουσία πλήθους πιστών. Το θείο λόγο κήρυξε ο αρχιμ. π. Δαμασκηνός Πετράκος, Ιεροκήρυκας της Ι.Μητροπόλεως Ηλείας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Σταυρό του Κυρίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε Δοξολογία στο Καθολικό, στο οποίο πριν από 198 χρόνια κηρύχθηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη, χοροστατούντος του κ. Γεωργίου, πλαισιουμένου από τους κληρικούς της περιοχής, τους επίσημους, τους πιστούς, καθώς και τους μαθητές των σχολείων της περιοχής με τις σημαίες. Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την επέτειο της εθνεγερσίας στη Ρούμελη αναφέρθηκε στη φιλοπατρία, η οποία, όπως είπε, δεν είναι εθνικισμός, τονίζοντας πως αυτή η αγάπη προς την πατρίδα μας χάρισε την ιστορική συνέχεια ως έθνος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Αρετή Μουλαρά, η οποία παρουσίασε τα γεγονότα της κηρύξεως της Επαναστάσεως στη Ρούμελη, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην τελική έκβαση του Αγώνα, τονίζοντας την συμβολή της Μονής του Οσίου Λουκά, και των δύο πρωτεργατών του ξεσηκωμού της Ρούμελης του Αθανασίου Διάκου και του Ησαΐα Σαλώνων. Ενώ, έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια του Μακρυγιάννη «τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί…» και με ομόνοια να αγωνιζόμαστε για το καλό της και λέγοντας πως εις όλους εμάς μένει να ισιάσουμε και να στολίσουμε τούτον τον τόπο που οι αγωνιστές του ’21 ελευθέρωσαν».

Στη συνέχεια έμπροσθεν του μνημείου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Μονής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821, καθώς και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση έκλεισε με χορευτικά από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής. SIRIOSFM.













ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin