26 Φεβρουαρίου 2019

Ριζικές αλλαγές στις επερχόμενες εκλογές φέρνει η αναβάθμιση των τοπικών συμβουλίων.






Ελάχιστοι διάβασαν τις αλλαγές που επιφέρει ο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" , λιγότεροι τις κατάλαβαν αλλά πολλοί θα ωφεληθούν και πάνω από όλα οι τοπικές κοινωνίες.
Η νέα δομή του "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ" , αναβαθμίζει τον ρόλο των τοπικών συμβουλίων και πρωτίστως μπορεί να δηλώσει υποψηφιότητα κάποιος συνδυασμός ΜΟΝΟ για το τοπικό του διαμέρισμα χωρίς να χρειαστεί να κατέβει υπό την σκέπη κάποιου συνδυασμού που θα θέλει να βγει στο κεντρικό συμβούλιο σαν Δήμαρχος του πρώην  Καλλικρατικού ΔΗΜΟΥ .

Με δυο λόγια για να γίνει πιο σαφές , μπορεί  ένας συνδυασμός να κατέβει μόνο για την διεκδίκηση του τοπικού Αράχωβας, άλλος για το τοπικό Διστόμου, άλλος για την Αντίκυρα χωρίς να είναι υπό την σκέπη του υποψήφιου Δημάρχου.
Ο Δήμαρχος πλέον θα είναι κάτι σαν αρχηγός ομόσπονδου κρατιδίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πλέον κινούνται και άτομα του ΔΗΜΟΥ Δ.Α.Α. , κάτι που μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε αυτές τις εξελίξεις .
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, (Σπερχειάδα, Αυλώνας) έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ανακοινώνεις συνδυασμών που διεκδικούν μόνο της τοπικές τους ενότητες.

Εννοείται για να πετύχει αυτό το εγχείρημα , θα πρέπει των συνδυασμών αυτών να ηγηθούν άτομα με γνώσεις, εμπειρία, όχι απαραίτητα πολιτικά πρόσωπα αλλά με δυνατότητες να συντάξουν μελέτες για έργα, να επιβάλλονται σε  άτομα που ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα της περιοχής τους και σίγουρα να σταματήσουν τα τοπικά συμβούλια να είναι "γλάστρες" ή υποχείρια του εκάστοτε Δημάρχου.
 Προς αυτή την κατεύθυνση , ήδη ακούγονται τα πρώτα ονόματα σε Αράχωβα και Δίστομο
και προτού σιγουρευτούμε για τις προθέσεις τους, δεν θα διαρρεύσουμε τα ονομάτα τους.




7μελή και 5μελή τα τοπικά συμβούλια με τον «Κλεισθένη 1» – Πρόεδρος με ψήφο από τα μέλη των συμβουλίων



7μελή τοπικά συμβούλια έρχονται με τον “Κλεισθένη 1” για όσες κοινότητες του δήμου έχουν πληθυσμό πάνω από 2000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011  ενώ σε όλες τις άλλες κοινότητες τα συμβούλια θα είναι 5μελή.

Η εκλογή των συμβούλων των θα γίνεται με χωριστή κάλπη και κατά συνδυασμούς, ενώ υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει τον υποψήφιο πρόεδρο του συμβουλίου κοινότητας, ως επικεφαλής του συνδυασμού και τους υποψήφιους συμβούλους της κοινότητας, ο αριθμός των οποίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου της κοινότητας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και τριάντα τοις εκατό (30%). Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο θα ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του κάθε συνδυασμού.

Επιτρέπεται να κατατεθούν συνδυασμοί με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μίας κοινότητες του δήμου, εφ’ όσον αυτό ταυτίζεται με το όνομα και το έμβλημα συνδυασμού υποψηφίου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός υποψηφίου δημάρχου, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει συνδυασμούς και για τα τοπικά συμβούλια.

Πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας θα εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του τοπικού συμβουλίου για όλη τη δημοτική περιόδο, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin