Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της Δωρικής Αδελφότητας για συνάντηση με την Υφυπουργό Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα - Σιδηροπούλου στις 27 Ιουνίου, όπου ετέθησαν δύο σημαντικά ζητήματα της Δωρίδας (1) αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983 που αφορά μεταξύ άλλων και τη λίμνη του Μόρνου και (2) η ανάγκη άμεσης στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου), με κατεπείγουσα επιστολή του Υπουργείου με ημ. 14-7-2014 κλήθηκαν σε συνάντηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σχετικά με την ΚΥΑ Α5, τηρώντας την δέσμευσή της η Πολιτική Ηγεσία για άμεση επεξεργασίατου θέματος από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες..
Από το Υπουργείο Υγείας/Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας/ Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής & Υγιεινής Περιβάλλοντος, παραβρέθηκαν η κα Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη, και η κα Αικατερίνη Ντίνη.
Την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ εκπροσώπησε η κα Ελένη Λιάκου. Από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. παραβρέθηκαν ο κος Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής Έργων, και οι κ.κ. Μαρίνα Δεσποτίδου και Μαργαρίτα Ξανθάκη.
Από το Δήμο Δωρίδας συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κων/νος Υφαντής και ο κ. Μιλτιάδης Ασημακόπουλος (Τεχνική Υπηρεσία).
Την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας / Δ/νση Τεχνικών Έργων εκπροσώπησε η κα Ελένη Πολυζώη.
Εκ μέρους της Δωρικής Αδελφότητας, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας και τα μέλη του ΔΣ, Δημήτριος Μπέσκος και Μιχάλης Δρίτσας.
Από τη συνάντηση ανασύρθηκε το θέμα της ανάγκης τροποποίησης της ΚΥΑ Α5/2280/1983 στην κατεύθυνση της άρσης των αυστηρών περιορισμών που θέτει, μια και νεοτέρα επιστημονικά δεδομένα το επιτρέπουν, ώστε να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας κατ ́ αναλογία με άλλες λίμνες, με δυνατότητα δράσεων ήπιας ανάπτυξης πέριξ και εντός αυτής με τρόπο που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αυτή η τροποποίηση θα επηρεάσει τη ζωή των κατοίκων της Δωρίδας που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την εσωτερική μετανάστευση.
Επίσης έγινε συζήτηση σχετικά με το ενταγμένο έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου» (παραλίμνιος αγωγός) και πώς συνδέεται με την υφιστάμενη ΚΥΑ Α5/2280/1983 και τυχόν τροποποίησή της.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.ΠΑ. με συνολικό προϋπολογισμό 17.096.700,10€ με κωδικό MIS 340102 αρ. πρωτ. Απόφασης 174998/22-12-2011 στον άξονα προτεραιότητας 02 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων του Ε.Π. «Περιβάλλον–Αειφόρος Ανάπτυξη», (ΕΠ ΠΕΡΑΑ), συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δωρίδας και της Περιφέρειας Στερεάς Εξάδας και έχουν πληρωθεί από το Ε.Σ.Π.Α
792.936,43€ για την μελέτη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα από όλες τις πλευρές. Σε αυτό το πλαίσιο συναποφασίστηκε να συσταθεί μία επιτροπή κατόπιν πρόσκλησης του επισπεύδοντος Υπουργείου Υγείας, στη οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων, με στόχο τη διερεύνηση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου τροποποίησης σημείων της ΚΥΑ που αφορούν στη λίμνη του Μόρνου η οποία θα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και διεθνείς πρακτικές.