4 Μαρτίου 2018

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης Γεώργιος στο μνημόσυνο των π. Κυριακού Κόγιου και Λουκά Ανδρίτσου

Συγκινημένος ο Θηβών Γεώργιος στο μνημόσυνο των π. Κυριακού Κόγιου και Λουκά Ανδρίτσου


Στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά τελέστηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου ε.έ. το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αδελφού της Μονής Ιερομονάχου π. Κυριακού Κόγιου καθώς και το εξάμηνο Μνημόσυνο του συνεργάτη της Μονής Λουκά Ανδρίτσου.



Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος, με την συμμετοχή πολυάριθμων πιστών από την Αράχωβα, το Στείρι, το Κυριάκι, τη Λιβαδειά κι αλλού, που είχαν γνωρίσει και είχαν συνδεθεί με τους μακαριστούς αδελφούς μας και προσήλθαν για να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών τους.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μέχρι της χειροτονίας του εις Επίσκοπον ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και είχε συνδεθεί με τον π. Κυριακό και με τον Λουκά, μίλησε με συγκίνηση για τους δυο μακαριστούς αδελφούς. Ανέφερε ότι ο π. Κυριακός ήταν απλός και ευπροσήγορος και το πέρασμά του ήταν καρποφόρο και αληθινό.

Το 2017 συμπλήρωσε 50 χρόνια ιερατικής ζωής, και η διακονία του, όπου τον τοποθέτησε η Εκκλησία, ήταν γόνιμη, απλή, με σύνδεσμο και επαφή με τους ανθρώπους. Η δε παρουσία στο Μνημόσυνο πολλών κατοίκων από το Στείρι, το Κυριάκι, τη Λιβαδειά κι αλλού σημαίνει την αγάπη, την εκτίμηση και την συμβολή της προσευχής τους για την ανάπαυση της ψυχής του.

Για τον μακαριστό Λουκά ανέφερε ότι μέσα από τη διακονία του έδωσε την καλή μαρτυρία σε όλους τους πατέρες, τους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.

Το πέρασμά του και η διακονία του στο ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά και τον ανέδειξε και φανέρωσε τον ωραίο χαρακτήρα του, τον τρόπο του και την πρόσχαρη διάθεσή του. Και ευχήθηκε ο Κύριος της ζωής και του θανάτου να δίνει στους οικείους του π. Κυριακού και του Λουκά ενίσχυση, δύναμη και παρηγορία.

Ο π. Κυριακός Κόγιος καταγόταν από την Δεσκάτη Γρεβενών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1967 και Πρεσβύτερος το 1969 από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κυρό Νικόδημο Γραικό.


Διηκόνησε σε πολλές Ενορίες της Τοπικής μας Εκκλησίας, τα πρώτα χρόνια στις Πλαταιές στην περιοχή των Θηβών, στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Ελικώνος, στην Ενορία Γενεθλίου Θεοτόκου Μαυρόγειας, στον Ιερό Ναό Οσίου Μελετίου Λεβαδείας, στον Ιερό Ναό Οσίου Σεραφείμ Αγίας Άννης, Αγίου Νικολάου Διστόμου, Αγίου Γεωργίου Αραχώβης και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Στειρίου για μια δεκαπενταετία. Ήταν αγαπητός, απλός και ταπεινός και δίδασκε με την απλότητα του χαρακτήρος του.

Ο θεολόγος Λουκάς Ανδρίτσος ήταν συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά. Φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Θεολογική Σχολή Αθηνών.

Ξεχώριζε για το ήθος του, την εργατικότητά του και την αγάπη του στην Εκκλησία.

Διηκόνησε ποικιλότροπα την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά εργαζόμενος με ζήλο για 23 χρόνια. Πάντοτε πρόθυμος ξεναγούσε τους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους κληρικούς και λαϊκούς της Τοπικής μας Εκκλησίας.


Επίσης, διηκόνησε από τη θέση του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αραχώβης, στην οποία γεννήθηκε και κατοικούσε.










https://www.ekklisiaonline.gr/nea/sygkinimenos-o-thivon-georgios-sto-mnimosyno-ton-p-kyriakou-kogiou-ke-louka-andritsou/


Blog Widget by LinkWithin