16 Μαρτίου 2018

Επικίνδυνο Σάββατο για αγροτικές εργασίες με χρήση πυρός.Περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Δυναμική εμφάνιση έκανε φέτος η άνοιξη με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στις νότιες κυρίως περιοχές της χώρας,αλλά και με αυξημένη μεταφορά σκόνης.Με αυτές τις συνθήκες θα κυλήσει αύριο το Σάββατο,ενώ το καιρικό παζλ θα συμπληρώσουν και οι τοπικά θυελλώδεις Νοτιάδες.

Αναλυτικότερα,για αύριο Σάββατο,περιμένουμε στη χώρα μας αραιές νεφώσεις κατα περιόδους πυκνότερες.Παράλληλα,αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα καλύψει την περιοχή μας και η θερμοκρασία θα βρεθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα,φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τοπικά στα νότια (περιοχή Κρήτης) ακόμα και τους 26-27°C.Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές ο υδράργυρος θα φτάσει τους 22-24°C.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί,είναι η επικράτηση πολύ ισχυρών και τοπικά θυελλωδών Νοτιάδων τόσο στα πελάγη όσο και στη στεριά.Συγκεκριμένα αύριο,στην περιοχή του Ιονίου,στα Κύθηρα,κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου,οι ριπές των ανέμων δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 9 bf. Από αργά το βράδυ οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν πλήν της περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου,όπου θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι την Κυριακή,ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα στραφούν σε Δυτικούς Νοτιοδυτικούς έως 7 bf.

(Προγνωστικό μοντέλο GFS- Άνεμοι)

Από το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου,θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους βροχές στη βορειοδυτική Ελλάδα.Μέσα στη νύχτα-ξημερώματα Κυριακής,οι βροχές θα ενταθούν,θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν ανατολικότερα επηρεάζοντας την Κυριακή τις περισσότερες περιοχές της χώρας.Πάντως,από το μεσημέρι πρώτα στα δυτικά και  μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές,ο καιρός θα βελτιωθεί.
Νέος γύρος βροχών και πτώση της θερμοκρασίας περιμένουμε από αργά το βράδυ της Κυριακής και από τα Βορειοδυτικά,για να πάμε σε μία άστατη και πιο ψυχρή καιρικά εβδομάδα.

Αραιές νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε αύριο στην Αράχωβα,με πρόσκαιρα ενισχυμένο το νότιο ρεύμα,φθάνοντας τις θερμές ώρες της ημέρας τα 4-5 bf.Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15-16°C. Πέρασμα βροχοπτώσεων ή και σύντομης καταιγίδας θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής,ενώ μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.


Παρατήρηση

Μπορεί να μη διανύουμε αντιπυρική περίοδο,όμως οι αυριανές καιρικές συνθήκες,είναι ικανές να ενεργοποιήσουν κάποιες από τις παραμέτρους εκείνες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις.Σε περιοχές που οι άνεμοι δείχνουν να έχουν ένταση ή προβλέπεται να ενταθούν,καλό θα ήταν να αποφευχθεί η χρήση πυρός για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών.

Επικίνδυνες ζώνες:Nησιά Ιονίου και Κύθηρα,ανατολική Βοιωτία,ΕΥΒΟΙΑ!!!!!,Σποράδες με έμφαση σε Σκόπελο-Αλόννησο και τα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου.Ειδικά στα νησιά του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου,επικίνδυνη ημέρα θα είναι και η Κυριακή μέχρι το μεσημέρι.



Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών







Blog Widget by LinkWithin