23 Ιουλίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Αριθμ. Πρωτ. 604
Λεβάδεια, 21 Ιουλίου 2017
Προς τους ευσεβείς χριστιανούς της πόλεως Αραχώβης 

Αγαπητοί μου αδελφοί Αραχωβίτες,

         Επιθυμώ να επικοινωνήσω μαζί με τον καθένα από σας, γιατί θέλω να σας απευθύνω λόγο παρακλήσεως και οικοδομής, με αφορμή τα γεγονότα που πρόκειται να λάβουν χώρα στην ιστορική πόλη της Αράχοβας. Δηλαδή την διεξαγωγή του συνεδρίου της αυτοαποκαλούμενης “Ελευθέρας Εκκλησίας της Πεντηκοστής” σε τοπικό ξενοδοχείο.
 
         Ο άνθρωπος σε κάθε εποχή αναζητά να βρει την αλήθεια που θα μιλήσει μέσα του και θα τον αναγεννήσει. Και είναι ελεύθερος να αναζητήσει την αλήθεια αυτή που θα νοηματοδοτήσει την ζωή του όπου εκείνος θέλει. Στον ελλαδικό χώρο γενικότερα, αλλά και στον χώρο αυτό της πόλης μας ειδικότερα παντρεύτηκαν αρμονικά η υψηλή σκέψη και φιλοσοφία των αρχαίων προγόνων μας, με τα λουτρά των αιμάτων των ηρώων, με τα δάκρυα, τους κόπους και τις θυσίες των οσίων και των μαρτύρων της ορθοδόξου πίστεως.

         Δέθηκαν με ιερούς δεσμούς, και οδήγησαν τους ανθρώπους στην ένωση με τον Άγιο Τριαδικό Θεό, αλλά ταυτόχρονα παρήγαγαν και πολιτισμό που σαν κυματοθραύστης διαλύει κάθε τάση που τολμά να έρθει ως κύμα αλλοίωσης και φθοράς πάνω στο ευλογημένο σώμα της πατρίδας μας, των Ελλήνων και των Ελληνίδων χριστιανών ορθοδόξων.

    Ιδιαίτερα η Αράχωβα στάθηκε διαχρονικά προπύργιο της παράδοσης, έπαλξη πνευματικών και εθνικών αγώνων και δοξάστηκε από μεγάλους ήρωες όπως ο Γ. Καραϊσκάκης υπό τη σκέπη και φρούρηση του πολιούχου και προστάτη αφέντη Αη Γιώργη. 

    Δυστυχώς όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε, ο άνθρωπος στην αναζήτησή του αυτή παρεκτρέπεται και παραστρατεί με αποτέλεσμα να αστοχίσει στην ένωσή του με τον Θεό, καθώς επίσης να μην είναι σε θέση να παράξει πολιτισμό άξιο της κλήσης του αλλά να γίνει και επιβλαβής τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους θα συσχετισθεί.

    Μέσα σ' αυτή της σκοταδιστική προοπτική ορισμένοι αδελφοί μας έχασαν τον δρόμο τους και περιπλανώνται σε αιρετικά μονοπάτια ξεδιψώντας στα μολυσμένα νερά της πλάνης και της αίρεσης. Σήμερα αυτές οι ομάδες κατοχυρώνονται από την πολιτεία και προστατεύονται κάτω από τον τίτλο “Εκκλησία” που οι ίδιοι βάζουν στον εαυτό τους.
       
      Εκκλησία όμως δεν σε κάνει ένα προεδρικό διάταγμα, αλλά η ζωντανή αληθινή ένωση του ορθού φρονήματος, της ορθής διδασκαλίας με την ορθή πράξη και ζωή. Εκκλησία σε καθιστούν οι ροές των αιμάτων που δείχνουν την θυσία με τους οχετούς των δακρύων που σηματοδοτούν το ταπεινό φρόνημα και την ζωή της μετανοίας μαζί με την σφραγίδα του Πνεύματος που μαρτυρά για την γνησιότητα του φρονήματος.

     Όταν ο αρχηγός όλων των προτεσταντικών ομάδων, ο Μαρτίνος Λούθηρος έκανε την επανάστασή του εναντίον του Παπισμού και εφάρμοσε την μεταρρύθμιση του, είχε υπόψιν του ένα άρρωστο και εκοσμικευμένο χριστιανισμό που ανέδιδε από παντού την δυσοσμία της απομάκρυνσης από τις αλήθειες της ορθοδόξου πίστεως. 

Στην Ανατολή όμως η Εκκλησία του Χριστού παρέμεινε στο ύψος που την κατέστησε ο Ιδρυτής της, Δηλαδή ο ίδιος ο Κύριος, παρά τα λάθη και τις ανθρώπινες αδυναμίες. 

   Οι σημερινοί προτεστάντες με καινούρια ονόματα και προσωπεία, όπως αυτό της “Ελεύθερης Εκκλησίας της Πεντηκοστής” κάνουν το λάθος να αντιτάσσονται στην μόνη αληθινή Εκκλησία, στερώντας τον εαυτό τους από τα καθαρά νερά της πίστης, μιμούμενοι τακτικές του παρελθόντος, χωρίς να υπάρχει λόγος επί της ουσίας αφού η ορθοδοξία δεν διέπεται από το πνεύμα του παπισμού. Ακόμα και όταν πολλοί θέλησαν να την καταστήσουν τέτοια, το σώμα της Εκκλησίας, τους απέρριψε αμέσως. 

    Αδελφοί μου και τέκνα αγαπητά, καλώ τον καθένα και την καθεμία από σας, με σύνεση και σοφία, να οπλισθούμε με πίστη, με θάρρος και ανδρεία πνευματική. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε αν τρεφόμαστε καθημερινά και τρέφουμε και τα παιδιά μας με την καθάρια διδασκαλία της ορθοδόξου πίστης μας που εδράζεται στην Ευχαριστιακή Θυσία, δηλαδή στη Θεία Λειτουργία. 

Προτάξτε τα στήθη σας απέναντι σε καθετί αλλότριο και ξένο προς την πίστη και την πατρίδα φορώντας την πανοπλία της πίστης στον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Ζήστε με χαρά την χριστιανική σας ζωή, αλλά και με την βεβαιότητα, ότι κατέχουμε την αληθινή πίστη που μαρτυρείται από τα εκατομμύρια των πιστών και των αγίων που έζησαν την αποκάλυψη του Θεού στη ζωή τους.

    Συνταχθείτε κοντά στον Επίσκοπό σας, και τους ευλαβείς κληρικούς σας και ας κάνουμε με την προσευχή μας και την ενότητα της πίστης μας, να σειστεί ο βράχος που κρατάει την Αράχοβα που στα θεμέλια του έχει την Εκκλησιά της Παναγίας μας και στους στιβαρούς του ώμους τον αφέντη Αη Γιώργη.

   Ας αφουγκρασθούμε καλά την αρχαγγελική προσταγή “Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου” που σημαίνει να σταθούμε στην ζωή μας με συναίσθηση της κλήσης μας και βαθειά επίγνωση της ορθόδοξης πίστης μας.


Με πατρικές ευχές και αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
           † Ο ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin