26 Ιανουαρίου 2021

Ο συγγραφέας της Αντίκυρας, Δημήτριος Τζουβάλης.



Ας ξανασυστηθούμε.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Τζουβάλης; Λίγα λόγια για την πορεία και το έργο του.

Ο Δημήτριος Τζουβάλης γεννήθηκε στο Νεοχώρι Μεσολογγίου τον Μάρτιο του 1946.

Βασική εκπαίδευση στην Κατούνα, Γαλαξείδι, Αμφιλοχία, Αστακό και Αγρίνιο. 

Σπούδασε κεραμική στην Ελλάδα και μαθηματικά, πληροφορική και ρομποτική στην Ουψάλα Σουηδίας.

Εργάσθηκε ως βοηθός καθηγητού στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και σύμβουλος σε θέματα πληροφορικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1980. 

Ίδρυσε μαζί με άλλους τα λογοτεχνικά περιοδικά Σύνθεση και Εμβόλιμον. 

Γράφει ποιήματα, διηγήματα, μυθιστορήματα και θέατρο.


Συνέντευξη στο E HANI blog. 

 1) Ποια είναι τα μεγάλα σημεία αναφοράς της ζωής σας;

Τα σημεία που αφήνεις να σημαδέψουν τη ζωή σου συνοψίζονται στις λέξεις παρουσία και φυγή. Στη ζωή μας παρουσιάζονται άνθρωποι που τους αγαπάς και θέλεις η παρουσία τους να είναι παντοτινή, άνθρωποι που τους εκτιμάς και η παρουσία τους σε διδάσκει. Βοηθούν και την δική σου παρουσία να είναι ευτυχισμένη και ευπρεπής. Τα σημαντικά σημεία αναφοράς στη ζωή είναι οι άνθρωποι. Έρχονται και καθορίζουν την ζωή μας. Είναι η παρουσία της Μητέρας και του Πατέρα, η παρουσία συζύγου και τέκνων, η παρουσία συντρόφου, η παρουσία φίλων.

Η φυγή των ανθρώπων συγκλονίζει.  Προσωρινή ή μόνιμη φυγή συγκλονίζει.

Είναι και οι φυγές και οι δραπετεύσεις οι δικές σου, που σε ξεκολλάνε από τα τέλματα και καθορίζουν την πορεία σου. Το παρήγορο είναι, πως σε κάθε αναπόφευκτη φυγή κάποιου από κοντά μας, έρχεται νομοτελειακά μια χαρούμενη παρουσία και ισοσκελίζει τον πόνο της στέρησης.

Η ζωή μας είναι μια αλληλουχία από επώδυνες φυγές και χαρούμενες παρουσίες…

 2) Πώς αντιμετωπίζεται ένας άνθρωπος των γραμμάτων, εκτός και πώς εντός της τοπικής κοινωνίας, που επέλεξε να ζήσει;

Στο μέρος όπου επέλεξε να ζει ο καθένας, αντιμετωπίζεται ως συμπολίτης και είναι αυτό ευχής έργο. Αντιμετωπίζεται δηλαδή συναισθηματικά. Δεν είναι αυτό που προσδιορίζουν οι ιδιότητές του, αλλά ένας ισότιμος πολίτης, που θα τον αγαπήσεις, θα τον μισήσεις, θα τον αγνοήσεις, όπως ακριβώς ορίζουν οι κανόνες της καθημερινής ρουτίνας. Κανείς δεν σκέφτεται να αναγνωρίσει και να παρουσιάσει τα όποια επιτεύγματά του. Είναι ενσωματωμένος στην ζωή τους, λειτουργεί και αντιμετωπίζεται σαν ένα κομμάτι της. Δεν είναι τα έργα του, αλλά ο ίδιος ο εαυτός του. Δεν είναι θέμα παραδοχής των ιδιοτήτων του, αλλά αποδοχής του προσώπου του. Αυτό, σε μια μικρή κοινωνία, είναι μαγικά υπέροχο. 

Οι πολιτιστικοί κύκλοι, εκτός περιοχής, συμπεριφέρονται ανάλογα με την αξία του προσώπου που αντιμετωπίζουν. Εκτιμούν το έργο περισσότερο και λιγότερο το πρόσωπο. Άνθρωποι γνωστοί ή άγνωστοι, σου πλέκουν εγκώμια και συνωστίζονται γύρω σου. Είναι μια εορταστική συμπεριφορά. Αυτή η αντιμετώπιση, αντέχεται μόνο για λίγο. Λαχταράς, εκτός και είσαι μωροφιλόδοξος, να επιστρέψεις πάραυτα στην κοινωνία της αληθινής καθημερινότητας.

Λατρεύεις τους καθημερινούς ανθρώπους που σε αγαπούν ανταποδίδοντας την δική σου αγάπη.  Αγαπάς κι αυτούς που σε αγνοούν, γιατί χωρίς αυτούς, θα ήταν λειψό και μονότονο το σκηνικό της ζωής σου. Τέλος αγαπάς κι αυτούς που δεν αντέχουν μέσα τους την αγάπη και ζουν δυστυχισμένοι.

3) Ποιες είναι οι βλέψεις σας; Έχετε στόχο να γράψετε και νέα βιβλία;

Στόχος μου είναι να βλέπω τους ανθρώπους γύρω μου ευτυχισμένους. Όλους όσους απαρτίζουν τη ζωή μου, ως απόγονοι, ως σύντροφοι, ως φίλοι, ως συνάνθρωποι. Πορεύομαι με τη φράση του παππού μου: Αγαπημένοι φίλοι και γκαρδιακοί μου οχτροί.

Η συγγραφή δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια δραστηριότητα που αδειάζει το νου από κάποιες ανεπιθύμητες παρουσίες, όπως οι πόλεμοι που δεν μπορείς να σταματήσεις, οι αρρώστιες που δεν μπορείς να γιατρέψεις, οι θάνατοι που δεν μπορείς ν’ αποτρέψεις, η διπλανή δυστυχία που δεν έχεις την δύναμη ν’ απαλείψεις.

Το γράψιμο είναι η περιγραφή της πραγματικότητας, από την οποία προσπαθείς να δραπετεύσεις…

Η ζωή είναι τόσο περίπλοκη και περιεκτική, που ευνοεί την συγγραφή. Υπάρχουν κάποια μυθιστορήματα έτοιμα, που περιμένουν τη σειρά τους να εκδοθούν, και κάποια άλλα ημιτελή που επιθυμούν την ολοκλήρωσή τους.

 4) Τι ρόλο έχει παίξει στην πολιτιστική πορεία της περιοχής, το στολίδι της Αντίκυρας, η ΑΛΛΟΤΡΟΠΙΑ.


 Αλλοτροπία, είναι ένα επίτευγμα, που σαν τέτοιο, αναγνωρίζεται από την διεθνή πολιτισμική κοινότητα, και από την πολιτισμική ηγεσία της Ελλάδας. Στη Αντίκυρα αντιμετωπίζεται φυσιολογικά ως συμπολίτης.

Η Αλλοτροπία οφείλει την δημιουργία της στην παρουσία της Δήμητρας Παρασχαράκη στην περιοχή, που την εμπνεύστηκε, την ολοκλήρωσε και την λειτουργεί, με την βοήθεια των ξεχωριστών πολιτών που αγαπάνε τον τόπο τους και λέγονται εθελοντές.

Είναι μια καθημερινή ασχολία ευχάριστη. Συγκεντρώνει την παράδοση, την τέχνη, τα γράμματα, την φυσική ιστορία και την παρουσιάζει στις καινούργιες γενιές.

Πεθαίνουν οι χώρες που ξεχνούν την παράδοσή τους…

 5) Πως βλέπετε να εφαρμόζεται αυτό που λέμε πολιτική στην Ελλάδα.

 Οι πολιτικοί και οι πολιτικές σε όλες τις χώρες, είναι  εικόνα και ομοίωση του λαού τους, και λειτουργούν ανάλογα. Στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων και των πολιτικών, είναι η κοντή μνήμη, η έλλειψη κοινής λογικής, η εμπάθεια, ο φανατισμός και ο εύκολος πλουτισμός απ’ όπου και αν προέρχεται. Οι κανόνες αλλάζουν κατά βούληση, και κανείς δεν είναι σίγουρος αν το αύριο της ζωής του θα διέπεται από τους ίδιους κανόνες του χτες. Κανένας πολιτικός δεν τιμωρείται για τα κακά που έπραξε, ούτε για τα καλά που μπορούσε να κάνει και δεν έκανε. Το οξύμωρο στις εκλογές είναι που φτωχοί ψηφίζουν εκπροσώπους του πλούτου, και αστοί, ψηφίζουν λαϊκά κόμματα. Το αδιανόητο με τους πολιτικούς, είναι πως μπορούν προεκλογικά να ψεύδονται ασύστολα, ατιμωρητί. Και μετεκλογικά, να γκρεμίζουν την χώρα για να την χτίσουν καινούργια, σύμφωνα με την δική τους θεώρηση των πραγμάτων. Πάλι ατιμωρητί. Κανείς δεν χτίζει πάνω στα προϋπάρχοντα θεμέλια. Η Χώρα ξεκινάει από την αρχή κάθε τέσσερα χρόνια, και παραμένει εσαεί ένα θλιβερό γιαπί.

Όλα αυτά, με τις φωτεινές εξαιρέσεις που κρατάνε ζωντανή την ελπίδα μας…


Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα ακόμη μυθιστόρημά του Δημήτρη Τζουβάλη, με τίτλο:

«Η επανάσταση της τουαλέτας», από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά την Παρασκευή 29/1/2021 και στις 5μμ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Όλγα Νικολαΐδου, Ηθοποιός, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Γιάννης Πλεξίδας, Δρ. Φιλοσοφίας και Θεολογίας, Συγγραφέας
Μαρία Τσατζαλή, Δημοσιογράφος
και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Τζουβάλης
Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Τσατζαλή.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube πληκτρολογώντας:

Η επανάσταση της τουαλέτας, του Δημήτρη Τζουβάλη, στο κανάλι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ

ή να πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο και να συνδεθείτε:

https://youtu.be/1NYFZKFAUR0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin