19 Φεβρουαρίου 2019

Της GEA τα καμώματα τα βλέπει ο δικαστής και γελάει






Απορριπτέες κρίνονται στην πλειονότητά τους από τα δικαστήρια οι προσφυγές της GEA (Grammo-Erato-Apollon) εναντίον ιδιοκτητών καφέ, μπαρ και εστιατορίων που αρνούνται να πληρώσουν τα πανάκριβα συγγενικά δικαιώματα.

5007




Η είσπραξη συγγενικών δικαιωμάτων για τις δισκογραφικές, τους οργανοπαίκτες και τους τραγουδιστές, προβλέπεται από τη νομοθεσία. Μέχρι πριν από δύο χρόνια η GEA κοστολογούσε την αμοιβή της στα 200 ευρώ περίπου κατ' έτος για καταστήματα έως 100 τ.μ.

Εντελώς ξαφνικά, και όλως τυχαίως την περίοδο που η ΑΕΠΙ κατέρρεε υπό το βάρος των οικονομικών σκανδάλων, η GEA προχώρησε σε δεκαπλασιασμό σχεδόν των τιμολογίων της: σήμερα ένα κατάστημα μέχρι 100 τ.μ. καλείται να καταβάλλει 1.500 ευρώ συν ΦΠΑ το χρόνο, από 100 τ.μ. έως 200 τ.μ. 2.100 ευρώσυν ΦΠΑ το χρόνο κ.ο.κ.

Το πρόβλημα από τα πανάκριβα τιμολόγια διογκώνεται καθώς στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που καταθέτει η GEA κατά των καταστηματαρχών ζητά τα ποσά αναδρομικά για πολλά χρόνια πίσω: ενδεικτική περίπτωση μικρού καφέ στα βόρεια προάστια που καλείται να πληρώσει για έξι χρόνια λειτουργίας,δηλαδή 9.000 ευρώ συν ΦΠΑ (την ερχόμενη εβδομάδα εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση).

Οι καταστηματάρχες, όμως, εμφανίζονται στα δικαστήρια με παλιές αποδείξεις πληρωμής, είτε δικές τους, είτε συναδέλφων τους, που δείχνουν ότι πριν την διετία οι αμοιβές ήταν της τάξης των 200 ευρώ το χρόνο. Όταν δε καλείται υπάλληλος της GEA που καταθέτει ως μάρτυρας στο δικαστήριο να εξηγήσει τις υπέρογκες αυξήσεις, αυτός απαντά ότι «αποτελούν «εξορθολογισμό των τιμολογίων».

Έτσι, οι περισσότεροι δικαστές κρίνουν τις αιτήσεις της GEA ως «αόριστες» και τις απορρίπτουν, κάνοντας λόγο στις αποφάσεις τους για το τι θεωρείται «εύλογη αμοιβή» και για το ότι δεν δίνεται η δυνατότηταδιαπραγμάτευσης στους καταστηματάρχες.

Με απλά λόγια, ενώ η είσπραξη συγγενικών δικαιωμάτων είναι νόμιμη, οι δικαστές λένε όχι στις υπέρογκες απαιτήσεις της GEA.

Βέβαια, οι καταστηματάρχες που κερδίζουν τα δικαστήρια πληρώνουν ούτως ή άλλως παράσταση δικηγόρου της τάξης των 450 ευρώ (στα ασφαλιστικά μέτρα δεν δύναται να παραστεί κάποιος χωρίς δικηγόρο ή να του ορίσει το δικαστήριο όπως προβλέπεται στα ποινικά), όσο δηλαδή χρέωνε η GEA για δύο χρόνια με τα παλιά τιμολόγια.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η διεθνής πρακτική περιορίζει τα συγγενικά δικαιώματα στο 1/3 τωνπνευματικών. Αν δηλαδή η ΕΥΕΔ σήμερα χρεώνει ένα μπαρ 60 τ.μ. με 750 ευρώ το χρόνο, η αμοιβή της GEAδεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 ευρώ για την ίδια περίοδο.

Οι καταστηματάρχες, πάντως, φλερτάρουν με το... εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν η ΕΥΕΔ νόμιμα ζητά 750 ευρώ για πνευματικά, η Αυτοδιαχείριση -επίσης νόμιμα- άλλα 750 για πνευματικά και η GEA 1.500 συν ΦΠΑ για συγγενικά, νόμιμα κι αυτή... Σύνολο δηλαδή 3.000 ευρώ και βάλε!

Είναι πασιφανές πως το θέμα χρήζει νομοθετικής λύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin