7 Νοεμβρίου 2018

Σύσσωμο το Δίστομο, αντιδρά σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον. Όλες οι ανακοινώσεις.

- O ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ;-

Γράφει ο Giorgos Loukas





Η μάχη δεν έχει τελειώσει, η μνήμη δεν έχει σβήσει, ειρήνη δεν έχει υπογραφεί… Ο πόλεμος, έχει αλλάξει πλέον μορφή. Βρισκόμαστε στο 2014 μ.Χ. και η γερμανική κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο να κλείσει μια και καλή το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.
Τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις στην Ελλάδα δεν την τρομάζουν, παρ’ όλα αυτά αποτελούν μια ενοχλητική μυγούλα, την οποία θες να την ξεφορτωθείς και σου προκαλεί εκνευρισμό καμιά φορά, περισσότερο κι από άνθρωπο.
Το πείραμα έχει επαναληφθεί και κινείται στα πρότυπα των γερμανοτσεχικών συμφωνιών, οι οποίες προέβλεπαν χορηγίες προς τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά.. Υπήρχε όμως ένας όρος αρκετά πονηρός, που ανέφερε ότι οι δύο πλευρές δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα του παρελθόντος.
Ο «ίππος» έχει στολιστεί ιδανικά. Από το 2014 μέχρι και το 2017 φέρει 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Εκτός όμως από το καθαρά υλιστικό κομμάτι, στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα ακαδημαϊκών ανταλλαγών, με στόχο την επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων , με έμφαση την περίοδο της κατοχής.
Μένει ν’ αποδειχθεί αν θα φανούμε Τρώες και εντυπωσιασμένοι από το καλαίσθητο και φαινομενικά καλών προθέσεων δώρο, χάσουμε την κύρια μάχη.. Μια μάχη που σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μοιάζει να έχει χαθεί, μένει μονάχα η αντίσταση η δική μας, των τοπικών κοινωνιών, που η μνήμη στέκει ακόμη ζωντανή και που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε ζητιάνοι της ιστορίας. Δεν πρέπει να γίνουμε ζητιάνοι της ιστορίας! Αλλά σε όλες τις μάχες υπάρχουν αδύναμες θέσεις και κερκόπορτες οι οποίες δημιουργούνται είτε εν αγνοία είτε κατά συνείδηση, που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα.
Σήμερα, καλούμαστε να κλείσουμε συσπειρωμένοι αυτήν την πονηρή οδό, αντίθετη με τις δημοκρατικές αποφάσεις που πάρθηκαν επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο για μη αποδοχή των χορηγιών και των δράσεων του ελληνογερμανικού ταμείου, αλλά και ανεπίσημα αντίθετη, με την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας.
Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, μαζί και ο Δήμος θα πρέπει να πάρουν θέση λοιπόν, για την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Νοεμβρίου στο Δίστομο, στο χώρο του μουσείου, υπό τις χορηγίες και τις ευλογίες του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών.
Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις κερκόπορτες, να είμαστε σε εγρήγορση και κινούμενοι με μοναδικά όπλα την αξιοπρέπεια, την περηφάνια και το ιστορικό δίκιο μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι διεκδικούμε, δεν επαιτούμε και ότι όταν διεκδικείς οφείλεις να είσαι σταθερός και επίμονος και τότε… η νίκη θα έρθει.
17 Νοέμβριου και κάθε μέρα επαγρυπνούμε. Προτείνω για αρχή να είμαστε όλοι εκεί, στην είσοδο του Μουσείου… ο γραφών τουλάχιστον θα είναι..ελάτε να γίνουμε πολλοί.
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ!

================================================================


Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Με αφορμή την υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος με τίτλο
«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον» που διοργανώνει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου διευκρινίζουμε προς όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους ότι το Μουσείο δεν έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα, ούτε πρόκειται να συμμετάσχει στο μέλλον σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, οποιουδήποτε είδους, που οργανώνεται ή χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον.
Οι θέσεις αυτές εκπορεύονται από τον υπερεικοσαετή δικαστικό αγώνα του Μαρτυρικού Διστόμου και την ενεργή και διαρκή απαίτηση της «έμπρακτης συγγνώμης», που αυτοί σηματοδοτούν, με τo αίτημα για αποζημίωση. Είναι οι ίδιες αυτές θέσεις που έχουν περιληφθεί στις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας και εκφράζουν την πάγια πεποίθηση των πολιτών του Μαρτυρικού Διστόμου.Εκ των πραγμάτων υποχρεούμεθα να αρνηθούμε την επίσκεψη των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο, η οποία μοναδικό σκοπό είχε την ξενάγηση και την ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Στόχος της άρνησής μας αυτής είναι η ενίσχυση της πάγιας θέσης μας και η αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων, αντίθετων προς τις αρχές μας.
Οι πόρτες του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού του Διστόμου παραμένουν ανοιχτές για κάθε πολίτη, Έλληνα ή όχι, ο οποίος προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση απόδοσης τιμής στη Μνήμη των Θυμάτων, ενημέρωσης και δίψα για αντικειμενική λήψη γνώση.


Διοικούσα Επιτροπή Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου

==============================================================
Ανακοίνωση από τον πρώην Αντιδήμαρχο Διστόμου κο ΛΟΥΚΑ ΖΗΣΗ 



"Εδώ στο Δίστομο δεν ξέρουμε τίποτα .Οπως δεν ξέραμε τίποτα για την επίσκεψη τιυ γερμανού πρέσβη στο λύκειο Διστόμου. Το Δίστομο ειναι κατα τού ελληνογεμανικου ταμείου και με απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο. Φαίνεται ότι εδώ καποιοι μυστικά και για ιδία συμφέροντα εξυπηρετούν την γερμανική κυβέρνηση. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ . ΔΙΚΑΊΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ "

Και τελειώνει η ανακοίνωση του κου ΖΗΣΗ λέγοντας τα εξής :

"
Στην αφίσα των εκδηλώσεων γράφει οτι το χρηματοδότησε το υπουργείο εξωτερικών τις Γερμανίας και το ελληνογερμανικο ταμείο. Στην ανακοίνωσή του μουσείου Ναζισμού αναφέρει ότι είναι στα πλαίσιά εκπαιδευτικού χαραχτήρα.
Άρα κάποιοι γνώριζαν και έχουν την ευθύνη το ήξεραν από την αρχή η αφίσα είχε βγει εδώ και καιρό πρέπει να προσέχουν και να τηρούνται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου .Ένας είναι ο αγώνας  μας αποζημιώσεις και δικαίωση.
Όχι να φάσκουμε και να αντιφάσκουμε "

===========================================


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΑΧΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΕΡΙΛΕΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ, ΤΟ ΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΠΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.


Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος



«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»





Posted on 27 Σεπτεμβρίου 2018


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς το οποίο θα υλοποιήσει το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά το σχολικό έτος 2018-2019 με τίτλο:
«Η ευθύνη της μνήμης και η ευθύνη για το μέλλον»
Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης των διωγμών και των σφαγών Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και στην υπεύθυνη διαχείριση της τραυματικής εμπειρίας μέσω της σχολικής εκπαίδευσης. Στόχος είναι να αξιοποιήσουν οι συμμετέχοντες την ιστορική γνώση για να βοηθήσουν τους μαθητές τους να διαμορφώσουν στάσεις ζωής και αξίες που θα απορρίπτουν τις ιδεολογίες μίσους και της βία και θα ενδυναμώσουν τη θέλησή τους να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση μίας κοινωνίας που θα βασίζεται στο δίκαιο, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και στην αποδοχή της ετερότητας.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Σάββατο 3/11/18: Σεμινάριο στο Διορθόδοξο Κέντρο.
Κεντρικές θεματικές ενότητες: 1. Γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου και Ολοκαύτωμα, 2. Η διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης, 3. Χριστιανοί και Εβραίοι στον Ελλαδικό χώρο, 4. Διδάσκοντας για τα εγκλήματα πολέμου και το Ολοκαύτωμα μέσα από τα σχολικά αναλυτικά προγράμματα 5. Workshop: Εκπόνηση διδακτικών σεναρίων

Σάββατο 10/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Συναγωγή Αθηνών. Ειδική ξενάγηση και συζήτηση με τον σοφολ. ραββίνο κ. Γκάμπριελ Νεγρίν επικεντρωμένη στη διαχείριση της ιστορικής μνήμης και του τραύματος από τη νέα γενιά των Ελλήνων Εβραίων.
Τρίτη 13/11/18: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Ειδική ξενάγηση στις συλλογές του Μουσείου, ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διαχείριση της ιστορικής μνήμης μέσω των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.
Σάββατο 17/11/18: Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου – Ορχομενός
• Μουσείο Διστόμου: παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Να θυμάσαι τα παιδιά» – η διαχείριση της τραυματικής ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών κοινοτήτων.
• Ορχομενός: επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σκριπού, η θρησκευτική πίστη ως παράγοντας αποτροπής μίας σφαγής
Αρχές Φεβρουαρίου 2019: ενδιάμεση συνάντηση εργασίας στο Διορθόδοξο Κέντρο
Μάιος 2019: Τελική Ημερίδα δημόσιας παρουσίασης και προβολής των εκπαιδευτικών δράσεων τις οποίες υλοποίησαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους στο πλαίσιο του προγράμματος.
(Η επίσκεψη σε Δίστομο και Ορχομενό, όπως και τα γεύματα εργασίας καλύπτονται από το πρόγραμμα)
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ενδέχεται να υλοποιηθούν και επιπλέον δράσεις με προαιρετική συμμετοχή, όπως συνάντηση με επιζώντες της σφαγής του Διστόμου, συναντήσεις διαθρησκειακού διαλόγου κ.α.
Για αιτήσεις συμπληρώστε την on line φόρμα εγγραφής :
Blog Widget by LinkWithin