14 Νοεμβρίου 2018

"Έφυγε " ο γλύπτης του μνημείου του ΕΛΑΝ στην Αντίκυρα.





Τα χέρια του σμίλεψαν πολλά μνημεία και γλυπτά, τα οποία βραβεύτηκαν, όπως το Μνημείο Καλαβρύτων, το μνημείο Αυξεντίου στην Κύπρο, αλλά και το μνημείο σύμβολο της Μακρονήσου, του Κρατούμενου...


Τα χέρια του σμίλεψαν πολλά μνημεία και γλυπτά, τα οποία βραβεύτηκαν, όπως το Μνημείο Καλαβρύτων, το μνημείο Αυξεντίου στην Κύπρο, αλλά και το μνημείο σύμβολο της Μακρονήσου, του Κρατούμενου Αγωνιστή. Εκεί βρέθηκε ο ίδιος εξόριστος από το 1949 έως το 1953, μετά την Αλόννησο και τον Καραβόσταμο Ικαρίας.

Αρχιτέκτονας και γλύπτης, ο Γρηγόρης Ριζόπουλος, που πέθανε σε ηλικία 89 ετών και κηδεύεται αύριο στις δύο το μεσημέρι από το Νεκροταφείο Παπάγου, υπήρξε από νωρίς αγωνιστής της Αριστεράς, στρατευμένος με το ΚΚΕ. Γεννημένος στη Λάγκα Καστοριάς και παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας, είχε ενεργή συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, στο ΕΑΜ και στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Για αυτήν του τη δράση εξορίστηκε για πολλά χρόνια, με τελευταίο σταθμό τη Μακρόνησο. Όταν επέστρεψε από την εξορία, σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Παππά και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής ως γλύπτης και αρχιτέκτονας απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία για τα πολυάριθμα δημόσια έργα του, που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία πόλεων και ιστορικούς τόπους. Ο Ριζόπουλος δούλεψε κυρίως με χαλκό και ορείχαλκο και σπανιότερα με μάρμαρο. Οι δημιουργίες του ήταν κυρίως ανδριάντες και συμπλέγματα ανθρώπινων μορφών.

Ανάμεσα στα βραβευμένα έργα του βρίσκονται το μνημείο του Πειραιά στην πλατεία Τερψιθέας, των δολοφονημένων μοναχών και πολιτών από τους Γερμανούς στο Μέγα Σπήλαιο, των Μ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου και Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, των Παναγιώταρου και Κλαδά στην Καστάνια Λακωνίας, του Λάκωνα Ναυτικού στο Γύθειο, της Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη, το μνημείο ΕΛΑΝ στην Αντίκυρα Βοιωτίας, το μνημείο «Ύψωμα 731» στα Τρίκαλα κ.ά.

Ο Γρηγόρης Ριζόπουλος υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ στο υπό σύσταση τότε Ίδρυμα Μακρονήσου κ.ά.

«Υπήρξε ένας αλύγιστος αγωνιστής, που υπηρέτησε με γενναιότητα και αυταπάρνηση τα ιδανικά και τις αξίες της Αριστεράς, αλλά και ένας ξεχωριστός εικαστικός καλλιτέχνης με πολλές διακρίσεις» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Συλλυπητήρια μηνύματα εξέδωσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κ.ά.


Blog Widget by LinkWithin