19 Οκτωβρίου 2018

Αντίκυρα και Άσπρα Σπίτια: Μια βόλτα αρκεί για να απολαύσετε τη μοναδική ομορφιά τους




Αντίκυρα

Αν και ο επιβλητικός Παρνασσός κρύβει με τη σκιά του τον γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό που φωλιάζει στους πρόποδές του, η ομορφιά του κάνει αισθητή την παρουσία του σε όσους τολμήσουν να τον ανακαλύψουν!


Η πίσω πλευρά του Παρνασσού αποτελεί µια αναπάντεχη έκπληξη. Με σήµα κατατεθέν το λιµανάκι µε τα αραγµένα ρυµουλκά, αλλά και τις ξακουστές ψαροταβέρνες και τα cafés, ιδανικά για ένα break δίπλα στο κύµα, κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθµούς τον χειµώνα, ενώ τα καλοκαίρια παίρνει ζωή µε beachlife και πιο ζωηρά vibes.







ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Βόλτα στην παραλία
Περπατήστε κατά µήκος της παραλίας για να γεµίσετε τις µπαταρίες σας και µετά να κάνετε µια στάση σε ένα από τα προσεγµένα cafés της. Πριν φύγετε, βγάλτε µια selfie στον Φάρο, που αποτελεί το σήµα κατατεθέν του τόπου µε φόντο τις ψαρόβαρκες.



Ασπρα Σπιτια

Ενας οικισμός που θυμιζει κυκλαδίτικο νησί μια ανάσα μακριά από την Αράχωβα

Λίγο πριν φτάσουµε στην Αντίκυρα, ένα συγκρότηµα λευκών σπιτιών που συναντάµε στον δρόµο σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις και µας κάνει να το προσέξουµε αλλά και να το εξερευνήσουµε.

Είναι το µοναδικό χωριό στη χώρα το οποίο κτίστηκε εξαρχής µε σκοπό να στεγάσει τους εργάτες της µοναδικής στο είδος της επιχείρησης, την «Αλουµίνιον της Ελλάδος». Μέσα σε µισό αιώνα ζωής, αν και δηµιουργήθηκε από το µηδέν, εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό προορισµό που αριθµεί σχεδόν 1.600 κατοίκους και που µας προκαλεί να τον εξερευνήσουµε.

Όπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι έχει την τιµητική του αφού εκεί βρίσκεται µία από τις οµορφότερες παραλίες της περιοχής. Η ίδρυση του εργατικού οικισµού ανατέθηκε στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Κ. Δοξιάδη (µαζί µε άλλους που τον διαδέχτηκαν) και στέφθηκε µε τόση επιτυχία που το χωριό αποτελεί πρότυπο (χάρη στην άψογη ρυµοτοµία και την αυτονοµία του). Σκεφτείτε ότι κανείς δεν µένει εδώ αν δεν έχει κάποια σχέση µε το εργοστάσιο. Αν δεν έχετε επισκεφτεί τα Άσπρα Σπίτια, µπορεί και να τα έχετε δει στην ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη «Αttenberg», αφού εκεί έγιναν τα γυρίσµατα. Το σκηνικό µε τα γραφικά κατάλευκα σπίτια µπορεί να θυµίζει κυκλαδίτικο νησί, όµως βρίσκεται µόλις 28 χλµ. από την Αράχωβα και 2,4 χλµ. από την Αντίκυρα.


https://www.travelstyle.gr/adikira-kai-aspra-spitia-mia-volta-arki-gia-na-apolafsete-ti-monadiki-omrfia-tous/

Blog Widget by LinkWithin