23 Αυγούστου 2018

Από την Πανήγυρη Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ Δαυλείας



Μια λαοθάλασσα πιστών από όλη τη Βοιωτία, κι όχι μόνο, πλημμύρισε τον Παρνασσό, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Αυγούστου 2018, για να προσκυνήσει την Κυρά την Οδηγήτρια, που 930 χρόνια τώρα στέκει ακοίμητος φρουρός στο Μοναστήρι της, της Ιερουσαλήμ, πάνω από τη Δαύλεια και κάτω από τη σκιά της Λιάκουρας, της κορφής του Παρνασσού.


Το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της Βοιωτίας, που από την ίδρυσή του τον 11ο αιώνα – και παρά τις καταστροφές στη χιλιόχρονη ζωή του από τη φθορά του πανδαμάτορα χρόνου και τους κατά καιρούς κατακτητές της πατρίδας μας – στέκει αγέρωχο με την ανθοστόλιστη αυλή του ανάμεσα στα ελάτια του Παρνασσού, αναστηλωμένο και ευπρεπισμένο.



Το εσπέρας της Τετάρτης πλήθος πιστών, το μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, ανηφόρισε στην Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, η οποία πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ψελλίζοντας στα χείλη και στην καρδιά προσευχές ευχαριστίας, παρακλήσεως και ικεσίας στη Μάνα Παναγιά.


Το απόγευμα τελέστηκε στη Μονή Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας πέριξ της Μονής, με την συμμετοχή ιερέων της ευρύτερης περιοχής. Το θείο λόγο μετά τον Εσπερινό κήρυξε ο πανοσ. Aρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ Κόρμπος.



Την 11η βραδυνή τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία, στην οποία συμμετείχαν πολλοί πιστοί, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 23 Αυγούστου, τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Παυλίδη, ο οποίος στο τέλος κήρυξε το θείο λόγο.






Στον Εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλίας Στάθης με την συνοδεία του.



https://www.imtl.gr/?p=36913

Blog Widget by LinkWithin