12 Αυγούστου 2018

ΕΑΛΩ η πόλις των Σαλώνων ???

 • Τα Κληροδοτήματα ξεπουλιούνται το ένα μετά το άλλο 
• Μέχρι πότε θα σιωπά ο Δήμαρχος Δελφών; 

Στο "σφυρί" η Στυλίδα! Τα Κληροδοτήματα που θα μπορούσαν να ζήσουν 10 χιλιάδες κατοίκους Άμφισσας 



 Του Νίκου Δρόλαπα 




Δέκα χιλιάδες κάτοικοι της Άμφισσας θα ζούσαν  (ακόμη και χωρίς να εργάζονται) από την περιουσία και τα εισοδήματα των Κληροδοτημάτων της πόλης. 

Αυτό περιλαμβάνεται σε μελέτη  Ιστορικού Ερευνητή που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο.

Η Άμφισσα, ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα, μετά τα Ιωάννινα, σε αριθμό και συνολική αξία Κληροδοτημάτων, τα οποία άφησαν πεφωτισμένοι άνθρωποι, πλούσιοι και φτωχοί, για να γίνουν ευαγή Ιδρύματα, Νοσοκομεία,  Γηροκομεία, να χορηγούνται Υποτροφίες σε αριστούχους μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οικονομική βοήθεια σε αναξιοπαθείς συμπολίτες μας, ακόμη και προίκες απόρων κορασίδων, κ.ά.

            
   Την Τετάρτη  25-07-2018,  με ηλεκτρονικό  Πλειστηριασμό  ο οποίος ματαιώθηκε πιθανότατα μετά από  παρέμβαση συμπολίτη μας ο οποίος αγωνίζεται να σωθούν τα Κληροδοτήματα, είχε προγραμματισθεί  ο εκπλειστηριασμός του ακινήτου του Κληροδοτήματος Αντωνίου Κονιάκου, το οποίο ενσωματώθηκε μαζί με άλλα κληροδοτήματα στο Κοινωφελές Ίδρυμα  του  Γηροκομείου  Άμφισσας «ΣΤΑΛΛΕΙΟΝ ΓΑΤΕΙΟΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ», που βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.


  Το ακίνητο αυτό ευρίσκεται στην πλατεία της Στυλίδας και έχει εμβαδόν 710,00  τετρ. μέτρα, περιλαμβάνει τις αποθήκες ελαιών του αείμνηστου Δωρητού και Ευεργέτου της πόλεως Αμφίσσης Αντωνίου Κονιάκου.

Το τεράστιο αυτό οικόπεδο το ζητούσαν οι Μηχανικοί της περιοχής για  να το οικοδομήσουν με αντιπαροχή, οπότε το Κληροδότημα θα εξασφάλιζε ένα σταθερό έσοδο για πάντα.  Οι τότε Δήμαρχοι Άμφισσας αρνήθηκαν, γιατί  του επιφύλασσαν φαίνεται… καλύτερη τύχη!!


 Επισπεύδοντες για τον πλειστηριασμό ήταν εταιρεία δύο συμπολιτών μας εμπόρων, προκειμένου να εισπράξουν οφειλόμενα ποσά από το Γηροκομείο.

Πιστεύω ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Πλην όμως, δεν δόθηκε ευρύτερη δημοσιότητα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να το πληροφορηθούν οι συμπολίτες μας,  προς επίτευξη υψηλοτέρου τιμήματος.


 Πληροφορούμεθα, ότι έχουν πωληθεί και άλλα περιουσιακά στοιχεία Κληροδοτημάτων, όπως το φερόμενο ως "οικόπεδο φιλέτο" στο κέντρο του Χολαργού έναντι  300.000 ευρώ, από αρχική εμπορική αξία 2.800.000 ευρώ και για αρχικό ποσό οφειλής 10.487,76 ευρώ. 
  Επίσης, καταστήματα στο κέντρο της αγοράς της Άμφισσας, στις οδούς Σαλώνων, Γιαγτζή, Αθ. Διάκου, δύο οικόπεδα ανάμεσα στη πλατεία Παπανδρέου και Παιδικής Χαράς της Άμφισσας, καθώς και ελαιοκτήματα.  Εξανεμίστηκαν καταθέσεις και τραπεζικές μετοχές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες κατασχέσεις, αφού τα χρέη είναι πολλά.

Ο Δήμαρχος Δελφώνδεν μπορεί άλλο να σωπαίνει. 
Αυτό συνιστά συγκάλυψη και έλλειψη σεβασμού προς τους Δημότες και τη κοινωνία ολόκληρη.  
Αρκετά με τη σιωπή.  
Οφείλει να μιλήσει για όλα αυτά και να εξηγήσει ιδιαίτερα σε ποια φάση πλειστηριασμού βρίσκεται η οικία του Αντωνίου Κονιάκου η οποία φιλοξενεί το Ειδικό Σχολείο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και περιλαμβάνεται στα ενοποιημένα Κληροδοτήματα.   

Το ίδιο πρέπει να κάμουν και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι και τα μέλη των διαχειριστικών επιτροπών των Ιδρυμάτων, οι νομικοί σύμβουλοι, οι διευθυντές, οι λογιστές κλπ.

Το οφείλουν για λόγους πραγματικής λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Πρέπει να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία, πόσα ήταν τα χρέη του Γηροκομείου, σε ποίο ποσό ευρίσκονται σήμερα, αν κινδυνεύει άλλη  Δημοτική περιουσία, πόσα ακίνητα από τις περιουσίες των Κληροδοτημάτων πουλήθηκαν και ποία.

Αλήθεια, θα βρεθούν οι βασικοί υπεύθυνοι της καταστροφής

Έχουν κινηθεί, μέχρι σήμερα, οι νόμιμες διαδικασίες για την εξεύρεση των υπευθύνων που διαχειρίσθηκαν με αυτά τα αποτελέσματα τη περιουσία του Γηροκομείου και των άλλων Κληροδοτημάτων, που ήταν ταυτόχρονα και  κοινήπεριουσία των Δημοτών της πόληςΘα γίνει τελικός καταλογισμός σε βάρος της προσωπικής τους περιουσίας;


Οι κάτοικοι της Άμφισσας με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν…
Blog Widget by LinkWithin