19 Ιουλίου 2018

Αράχωβα: Ένας προορισμός για όλες τις εποχές και τις προτιμήσεις






Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με τη θάλασσα και τα νησιά μας, ειδικά τα αιγαιοπελαγίτικα. Ωστόσο η Ελλάδα είναι όμορφη κάθε εποχή του χρόνου –πόσω μάλλον το καλοκαίρι – και οι προορισμοί που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι πάμπολλοι, με τα δικά του θέλγητρα ο καθένας. 
Η Αράχωβα είναι ένας τέτοιος προορισμός, που αν και θεωρείται εδώ και χρόνια χειμερινό θέρετρο, τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της Γης και δείχνει πως αυτό το μεταίχμιο μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού όπου και να βρεθείς στην Ελλάδα είναι απλά μαγικά. Από τη μία οι ημέρες με τις γλυκές ακόμη θερμοκρασίες και από την άλλη τα βράδια που προσφέρονται για βόλτες και διασκέδαση, οι διακοπές στην Αράχωβα αυτή την εποχή είναι πραγματικό δέλεαρ για τους τουρίστες, για μια σειρά από λόγους.

Κατ’ αρχάς για εμάς τους Έλληνες η Αράχωβα είναι ένας τόπος που μας έλκει βιωματικά, αφού σε καθέναν από εμάς θυμίζει κάτι από το δικό του χωριό. Και αυτό είναι στην ουσία, ένα μεγάλο, όμορφο χωριό, σκαρφαλωμένο στον Παρνασσό. Και μάλιστα τελευταία έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι μόνο για τον χειμώνα, αφού και ιδανικές θερμοκρασίες προσφέρει τις υπόλοιπες εποχές, αλλά και παραλίες σε μικρή απόσταση, για όποιον δεν θέλει να χάσει τις χαρές (και τις χάρες) της θάλασσας.

Επιπλέον, χάρη στην τουριστική της αίγλη η Αράχωβα έχει αποκτήσει ένα μεγάλο σύνολο από δωμάτια, ξενοδοχεία και στούντιο, που δεν μένουν καθόλου… άπραγα μετά το τέλος του χειμώνα. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τιμές πέφτουν μόλις ζεστάνει ο καιρός, μπορεί κανείς να πετύχει μια πολύ συμφέρουσα σχέση τιμής / υπηρεσίας.

Συν τοις άλλοις, η Αράχωβα έχει ένα πολύ δυνατό ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, από τα αρχαία κιόλας χρόνια μέχρι και την Επανάσταση. Η παρουσία μάλιστα πολλών εθνοτήτων, που όλες τους είχαν κάτι να δώσουν, προσδίδει στην κωμόπολη μια σύνθετη εικόνα κουλτούρας, με στοιχεία αρβανίτικα, σαρακατσάνικα, βλάχικα και πολλά άλλα.
Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε πως για πολλούς η Αράχωβα είναι το ορμητήριο για τους Δελφούς, ενώ και από μόνη της αποτελεί έναν προορισμό που μπορεί κανείς να τον περπατήσει απ’ άκρου εις άκρον, αλλά και να δοκιμάσει γεύσεις που δεν μπορεί να τις απολαύσει αλλού, τόσο γνήσιες, τόσο αυθεντικές, κυριολεκτικά από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Τόσο τα σπίτια της όσο και τα τουριστικά της καταλύματα διατηρούν το τοπικό χρώμα και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλουν το φυσικό περιβάλλον. Στην Αράχωβα πρωταγωνίστρια θα είναι πάντα η πέτρα, όπως έμαθαν να τη δουλεύουν οι παλιοί χτίστες από τους πατεράδες τους, και εκείνοι από τους δικούς τους… Γιατί μόνο η πέτρα κρατάει έξω το κρύο τους χειμώνες και τη ζέστη τα καλοκαίρια, προσδίδοντας ταυτόχρονα τόσο μεγάλη αρχιτεκτονική αξία στα κτίσματα.

Αν λοιπόν εξετάζετε τις επιλογές σας για τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού, σκεφτείτε αυτόν τον προορισμό που μπορεί να σας προσφέρει τα πάντα κάθε εποχή του χρόνου: από ζωντανή ιστορία και παράδοση μέχρι άνετη διαμονή, γαστρονομικούς πειρασμούς και πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση. Και πάρτε μαζί σας τα αθλητικά σας παπούτσια. 

Την Αράχωβα τη γνωρίζεις πολύ καλύτερα όταν την περπατάς…



Blog Widget by LinkWithin