6 Απριλίου 2018

Εναρμονισμένος με το πνεύμα των ημερών ο καιρός.


Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και διάσπαρτες νεφώσεις σε όλη τη χώρα ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.Τοπικές βροχές εκδηλώνονται κατά τόπους στα βόρεια,ενώ προς τις μεσημεριανές ώρες,θα εκδηλωθεί αστάθεια στα περισσότερα ηπειρωτικά με τοπικές βροχές και ίσως μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια.
Πάντως,ο κύριος όγκος των φαινομένων βάσει και των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων,φαίνεται να εντοπίζεται πριν την Περιφορά του Επιταφίου,χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο για διάσπαρτες τοπικές ασθενείς βροχές (ψιλόβροχο) κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και κατά τη διάρκεια της Περιφοράς.

Οι Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως έως 6 bf,θα ρίξουν λίγο τη θερμοκρασία.

Ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και το Μεγάλο Σάββατο,με την εκδήλωση τοπικών βροχών και σποραδικών καταιγίδων,αλλά μέχρι το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση,χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα στην Ακολουθία της Αναστάσεως.Οι άνεμοι θα στραφούν σε Β-ΒΑ που στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 6-7 bf.Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Τη Κυριακή του Πάσχα η αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και το ψήσιμο του οβελία θα γίνει με καλές καιρικές συνθήκες.Σύντομες σποραδικές βροχές-καταιγίδες ίσως εκδηλωθούν στην περιοχή της κεντροανατολικής Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Με ανάλογες συνθήκες θα κυλήσει ο καιρός και στην Αράχωβα,με εκδήλωση αστάθειας σήμερα τις θερμές ώρες της ημέρας.Και εδώ,ο κύριος όγκος των φαινομένων εντοπίζεται χρονικά τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες και πριν την Περιφορά του Επιταφίου,ενώ κατά τη διάρκεια της Περιφοράς,οι πιθανότητες για κάποιο ψιλόβροχο είναι μεν υπαρκτές,αλλά αρκετά μειωμένες δε.
Για την ιστορία,πέρσι Μεγάλη Παρασκευή,ισχυρότατη καταιγίδα συνοδεία χαλαζόπτωσης έπληξε την Αράχωβα τις μεσημεριανές ώρες,αφήνοντας μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας 9 χιλιοστά υετού.

Ο ασταθής καιρός θα συνεχιστεί και αύριο Μεγάλο Σάββατο,αλλά στους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί με βελτιωμένο καιρό.

Με καλό καιρό θα ψήσουμε,θα φάμε και θα γλεντήσουμε τη Κυριακή του Πάσχα!



Καλή Ανάσταση σε όλους και καλό Πάσχα!





Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Blog Widget by LinkWithin