7 Μαρτίου 2018

Πρώτα το ψυχρό μέτωπο και ο ισχυρός Μαΐστρος και ακολουθεί Σαββατοκύριακο για βόλτα στις ακροθαλασσιές.


Μετά την επίσκεψη της αφρικανικής σκόνης και τις λασποβροχές των τελευταίων ημερών,ακολουθούν ημέρες που θα θυμίζουν περισσότερο τέλη Απριλίου παρά αρχές Μαΐου.Αυτές τις συνθήκες θα τις συναντήσουμε κυρίως το Σαββατοκύριακο,αφού προηγηθεί όμως μια πρόσκαιρη και επιλεκτική επιδείνωση του καιρού τις νυχτερινές και πρωινές ώρες της Πέμπτης.


Συγκεκριμένα,ψυχρό μέτωπο που συνοδεύει χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Αδριατικής και απλώνεται μέχρι και την κεντρική Μεσόγειο,τις επόμενες ώρες θα κινηθεί ανατολικότερα και μέσα στη νύχτα θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά,τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο (καιρός τύπου Π).Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βορειοδυτικά ορεινά.Λίγα πρόσκαιρα φαινόμενα,ίσως εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.Με το πέρασμα του μετώπου,ο καιρός τις μεσημεριανές ώρες θα βελτιωθεί και παράλληλα θα επικρατήσουν πολύ ισχυροί ΒΔ άνεμοι.Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης,είναι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την σκόνη και τη θολούρα που μας ταλαιπώρησε αυτές τις μέρες,να περιοριστούν σημαντικά τα επίπεδα της σχετικής υγρασίας και η θερμοκρασία να παρουσιάσει πτώση.




(Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο-υετός Πέμπτη πρωί)




Επισημαίνεται στο σημείο αυτό,πως οι ισχυροί άνεμοι θα είναι επικίνδυνοι για εκδήλωση πυρκαγιάς,ασχέτως αν η χλωρίδα ακόμα δεν έχει βρεθεί στο στάδιο της ξήρανσης.Οι περιοχές που θα πρέπει να δείξουμε λίγο παραπάνω προσοχή είναι η Εύβοια (κυρίως νότια),η Κορινθία,η Αργολίδα,η ανατολική Αρκαδία,η Λακωνία και η ανατολική Βοιωτία.


Την Παρασκευή,αν εξαιρέσουμε τη μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές/ψιχάλες στα νότια,οι ΒΔ άνεμοι θα εξασθενήσουν,ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι ιδανικό για βόλτες στις ακροθαλασσιές.Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κι άλλο.

Στην περιοχή της Αράχωβας δεν αποκλείεται να σημειωθεί παροδική βροχή τις πρωινές ώρες της Πέμπτης,ενώ από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα ανοίξει σημαντικά και η ατμόσφαιρα εξαιτίας του βορειοδυτικού ρεύματος θα καταστεί διαυγής και πεντακάθαρη.
Αξίζει να αναφερθούμε και λίγο στην άκρως εντυπωσιακή καταιγίδα που σάρωσε προχτές την Αράχωβα,η οποία συνοδεύτηκε μάλιστα και από σφοδρή χαλαζόπτωση.Σε λίγα λεπτά της ώρας,έπεσαν 13 χιλιοστά υετού με ραγδαιότητητες που έφταναν τα 150 χιλιοστά/ώρα,σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μ/Σ του Αστεροσκοπείου Αθηνών.Ένα φαινόμενο το οποίο το συναντάμε συνήθως στο διάστημα Απριλίου-Νοεμβρίου,καθώς η δομή της ατμόσφαιρας είναι τέτοια που επιτρέπει την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

ΜΕΤΕΟΙΣΤΟΡΙΑ

Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν,θα δούμε πως στις αντίστοιχες περιόδους με τη σημερινή,η χώρα μας βρισκόταν είτε υπό την επίδραση θερμών εισβολών,είτε ψυχρών.
Ποιος δε θυμάται τον Μάρτιο του 1987,με τις πολλές και επίμονες χιονοπτώσεις ακόμα και στις πεδινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας;Στο Σουφλί μάλιστα,στις 6/3/87,η θερμοκρασία έπεσε στους -15.6°C.
Στον αντίποδα,ο Μάρτιος του 1981.Τότε και συγκεκριμένα στις 18/3,ο υδράργυρος στο Ρέθυμνο της Κρήτης έφτασε στους 31,2°C.





Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




Blog Widget by LinkWithin