13 Μαρτίου 2018

Από την σημερινή επίσκεψη του Πρέσβη της Γερμανίας στο Δίστομο.


Γερμανός πρέσβης: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τα εγκλήματα των Γερμανών στο Δίστομο
Ο Γενς Πλέτνερ επισκέφθηκε την περιοχή


Μήνυμα για τη διατήρηση της μνήμης των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία έστειλε σήμερα ο Γενς Πλέτνερ, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα, μέσω του επίσημου λογαριασμού της πρεσβείας στο Twitter.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Δίστομο από τους Γερμανούς», ήταν το σχόλιο του Γερμανού πρέσβη το οποίο συνόδευε την φωτογραφία με τον ίδιο μπροστά στο μνημείο για τα θύματα του Δίστομου.

Στο Δίστομο Βοιωτίας σημειώθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο μεγάλη σφαγών αμάχων από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.

Συγκεκριμένα το 1944 πραγματοποιήθηκε μία από τις χειρότερες σφαγές ελλήνων αμάχων, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Μετά από μάχη στο Στείρι Βοιωτίας, οι Γερμανοί, εισέβαλαν στο Δίστομο και άρχισαν να εκτελούν τους κατοίκους.

Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά, αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού. Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στην βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.

Στην ευρύτερη περιοχή, εκτελέστηκαν περίπου 600 άνθρωποι.
ΠΗΓΗ
Blog Widget by LinkWithin