2 Μαρτίου 2018

ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ.ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΠΑΥΛΟΠΟΛΟΥΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.





Το Φόρουμ πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και την έναρξη των εργασιών του κήρυξε χθες ο ΠτΔ.





Στους Δελφούς μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 9 το βράδυ.




Το Φόρουμ πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και την έναρξη των εργασιών του κήρυξε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.




ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ: Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «ΕΧΘΡΟΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ


Η Ευρωζώνη πρέπει να κατανοήσει ότι σήμερα ο πραγματικός «εχθρός» της δεν είναι τόσο το έλλειμμα, όσο το χρέος. Και η διασφάλιση της από τον κίνδυνο της κρίσης χρέους δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αλλάξει, το ταχύτερο δυνατό, η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική αυστηρής λιτότητας που, νομοτελειακώς, συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και επιδεινώνει, εξίσου νομοτελειακώς, την κρίση χρέους, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας που έκανε κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Ή η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παγκόσμια κρίση χρέους ή, στην αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο αποσάρθρωσής της», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τόνισε πως ήρθε η ώρα οι εταίροι μας να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν».

Μείωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

Προς την κατεύθυνση αυτή και σε ό,τι αφορά τη λήψη των μακροπρόθεσμων πλέον μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η πρόταση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η οποία συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης».

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «η ρήτρα ανάπτυξης αλλάζει τη λογική της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, βάσει της οποίας η αποπληρωμή του γινόταν ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, δηλαδή χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης που υπολείπονται του προβλεπόμενου στόχου».

«Η λογική Μακρόν εκκινεί από την παραδοχή, ότι ο πιο βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης του χρέους περνά, πρωτίστως, μέσα από την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Προτάσεις για τη θωράκιση της ευρωζώνης

Για τη θωράκιση της ευρωζώνης έναντι της κρίσης χρέους, ο κ. Παυλόπουλος διατύπωσε τρεις προτάσεις που, όπως είπε, αποτελούν σχεδόν μονόδρομο:

1. Θεσμική ολοκλήρωση του status του Eurogroup, τόσον ως προς τη δομή του, όσο και ως προς την λήψη των αποφάσεών του.

2. Θεσμική μετατροπή του ΕΜΣ σε πραγματικό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

3. Θεσμική θωράκιση της ΕΚΤ με τα κατάλληλα μέσα, ώστε αφενός να αποκτήσει τις αρμοδιότητες ελέγχου του συνόλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και, αφετέρου, να αποκτήσει τα κατάλληλα δημοσιονομικά εργαλεία -με κορωνίδα μια μορφή «ευρωομολόγου»- ώστε, όπως όλες οι πραγματικές Κεντρικές Τράπεζες, να αμύνεται αποτελεσματικώς εναντίον κάθε μορφής κρίσης χρέους.

Παγκόσμια κρίση χρέους

«Η σοβούσα παγκόσμια κρίση χρέους συνιστά, μάλλον, την μεγαλύτερη πρόκληση για την ευρωζώνη από τότε που δημιουργήθηκε και, επιπροσθέτως, υπό τους όρους που δημιουργήθηκε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε πως η «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια τεραστίων διαστάσεων κρίση χρέους και τα στοιχεία είναι, κυριολεκτικώς, εφιαλτικά»: Το παγκόσμιο χρέος έχει φθάσει -και μάλιστα με τάσεις αύξησης υπό όρους γεωμετρικής προόδου- κοντά στο 330% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αγγίζοντας τα 230 τρισ. δολάρια. Τη μερίδα του λέοντος -περίπου τρία τέταρτα- του χρέους αυτού κατέχουν τα κράτη και οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φυσικά σ’ αυτές των τραπεζών.

«Το ως άνω σενάριο γίνεται ακόμη πιο δυσοίωνο εκ του ότι, επειδή οι αποδόσεις ως ποσοστό συρρικνώνονται, ενισχύεται ραγδαία η ροπή προς επικίνδυνες κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Αρκεί να σημειωθεί εδώ ότι η ονομαστική αξία των παραγώγων -του πιο χαρακτηριστικού δείγματος παρακεκινδυνευμένης κερδοσκοπικής τοποθέτησης- παγκοσμίως ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ύψος των 550 τρισ. δολ. (notional amount) περίπου, αγγίζοντας το υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου χρέους και το υπερεπταπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη τόνισε ότι ο μέσος όρος του χρέους αυξάνεται δραματικά. «Για του λόγου το ασφαλές, προ κρίσης, ήτοι το 2008, ο μέσος όρος του χρέους της ευρωζώνης βρισκόταν στο 68,6%, ενώ στις αρχές του 2017 (α΄ τρίμηνο) το χρέος έφθασε στο 89,5%».

«Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται προφανές ότι, εντός ευρωζώνης, η αδιαμφισβήτητη κρίση ελλείμματος, που «ενδημούσε» ως το 2008, αντιμετωπίζεται μεν, αλλά μ΄ έναν τρόπο -για την ακρίβεια, με τον τρόπο της πολιτικής αυστηρής λιτότητας- που οδηγεί στην, αυτόθροη σχεδόν, μετατροπή της σε κρίση χρέους», προσέθεσε.

Απειλητικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση, παρατήρησε πως εκτός από τα θετικά υπάρχουν και οι «αρνητικές και άκρως απειλητικές για το μέλλον της Ανθρωπότητας, πτυχές της» και συνέχισε: «Από τις πτυχές αυτές, εκείνες που πρέπει ν΄ αναδειχθούν, ιδίως σήμερα, είναι από τη μια πλευρά η ταχύτατη -και, σχεδόν, με γεωμετρική πρόοδο- διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ κρατών παγκοσμίως. Και, από την άλλη πλευρά, η εξίσου ταχύτατη διόγκωση του παγκόσμιου χρέους, η οποία πλήττει με μεγαλύτερη ένταση τις οικονομικώς αδύναμες χώρες που, ακριβώς λόγω της δομής της οικονομίας τους, δεν μπορούν να διαχειρισθούν το χρέος το οποίο αναλογεί στην καθεμιά τους. Οι ως άνω αρνητικές πτυχές της Παγκοσμιοποίησης έχουν τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο οι επιπτώσεις τους, όπως αποδεικνύει η παγκόσμια συγκυρία, μπορούν να θέσουν -αν δεν έχουν θέσει ήδη- σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη».

Ανεξέλεγκτη η δράση των αγορών – Μεθοδεύσεις στοιχηματικού χαρακτήρα

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, «όλες οι σοβαρές οικονομικές αναλύσεις στην εποχή μας συγκλίνουν ως προς το ότι μια από τις βασικές αιτίες, που οδήγησαν και οδηγούν, σχεδόν νομοτελειακώς, στην εμφάνιση αλλά και στην διαιώνιση την κρίση χρέους παγκοσμίως, είναι η ανεξέλεγκτη δράση, σε παγκόσμια κλίμακα, αγορών με τεράστια οικονομική ισχύ, οι οποίες μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να επηρεάσουν καθοριστικώς το κόστος δανεισμού κάθε χώρας σ΄ όλον τον Πλανήτη, ιδίως δε το κόστος δανεισμού χωρών που, εξαιτίας της ιδιοσυστασίας της οικονομίας τους, είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ανυπεράσπιστες έναντι αυτών των οικονομικών κολοσσών. Την ως άνω δύναμη -και την αντίστοιχη κατά τ΄ ανωτέρω αρνητική επιρροή- των αγορών καθιστά εφικτή το ότι, όπως σημειώθηκε, δρουν ανεξέλεγκτα, κάτι που εξηγεί ευχερώς τόσο το ότι είναι υπέρμαχοι μιας στρατηγικής οικονομικής «απορρύθμισης» παγκοσμίως. Όσο και το ότι, επέκεινα, με βάση την «απορρύθμιση» μπορούν, για την επίτευξη των στόχων τους, να κάνουν ευρύτατη χρήση πολύμορφων «παραγώγων», ήτοι, ουσιαστικώς, ευρεία χρήση μεθοδεύσεων «στοιχηματικού» τύπου».

Πριν από την ομιλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε στους Δελφούς με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτμέλερ, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, και συζήτησαν για τις διεθνείς εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Κυριάκος: Το κρίσιμο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η λειτουργία των θεσμών 
«ΑΠΕ-ΜΠΕ» 2 Μαρτίου, 2018


Ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Γουλφ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.


ΔΕΛΦΟΙ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον επικεφαλής των οικονομικών αναλυτών των Financial Times, Martin Wolf αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του, στις μεταρρυθμίσεις, στη λειτουργία των θεσμών και στα εθνικά θέματα.

Ως πρώτη προτεραιότητα μίας δικής του κυβέρνησης έθεσε την απασχόληση, την οποία συνέδεσε άμεσα με τη σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον, το σταθερό φορολογικό σύστημα και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Υποστήριξε ότι η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει το τίμημα των επιλογών της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η ελληνική κόπωση αφορά και τους δανειστές, οι οποίοι ορισμένες φορές «εθελοτυφλούν στην προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».






Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε λανθασμένο το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, καθώς με τόσο υψηλή φορολόγηση που αποσκοπεί στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων, είναι αδύνατο να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Μάλιστα, έθεσε ως στόχο του την επαναδιάγματευση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μείωση της φορολογίας, προκειμένου να υπάρξουν πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης.

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Αργεντινής, ο κύριος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση η οποία διαδέχεται μια λαϊκίστικη κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο κύριος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης. Υποστήριξε ότι το κρίσιμο πρόβλημα της χώρας είναι το ζήτημα των θεσμών. Τόνισε ότι πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία για να υπάρξει ευημερία, σημειώνοντας ότι κάθε λαϊκίστικη κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και να καταδιώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Αυτή η κυβέρνηση κάνει και τα τρία. Είναι απαράδεκτο να προσλαμβάνει ανώτατη δικαστικό λειτουργό στο πρωθυπουργικό γραφείο, μια μέρα μετά την συνταξιοδότησή της. Δυστυχώς υπάρχουν ομοιότητες με χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. Είναι απολύτως απαράδεκτο το επίπεδο παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη» δήλωσε.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.

Ανατρέχοντας στην εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ο κύριος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ήταν το outsider που ο κόσμος στήριξε γιατί ζητούσε την αλλαγή. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρω» τόνισε. «Ήμουν πάντα μεταρρυθμιστής στην πολιτική μου πορεία, δεν θα αλλάξω τώρα. Παρουσιάζουμε ένα συνεκτικό και καλώς δομημένο πρόγραμμα. Αλλάζουμε τα πρόσωπα. Ζητώ από τον κόσμο να με εμπιστευθεί προσωπικά».

Ερωτηθείς από τον Martin Wolf για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κύριος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αντί να φτιάξει συνθήκες συναίνεσης δίχασε την χώρα. «Οποιοσδήποτε ήταν αντίθετος χαρακτηρίστηκε ως ακροδεξιός. Προσπάθησαν να διχάσουν την αντιπολίτευση. Εξαρχής δεν είπαν ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Ποτέ δεν έπεισαν τους ΑΝΕΛ να μπουν στην ίδια προσπάθεια. Διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κυβέρνησης. Ο Τσίπρας είναι μονος του. Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει» δήλωσε.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.

Την συζήτηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι επίτροποι Δ.Αβραμόπουλος και Χρ. Στυλιανίδης , ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον οποίο αντάλλαξε χαιρετισμό ο κ Μητσοτάκης.

Delphi Economic Forum 2018: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το αύριο της Ελλάδας ήταν το θέμα του πάνελ «Greece’s Modernization process: Vision and new realities», το οποίο συντόνισε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Γραμματίδης τόνισε ότι «όλα τα χρόνια της κρίσης δεν έχουν ουσιαστικά ενεργοποιηθεί πολιτικές φιλικές στην ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας ότι παρότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, δεν έχουν γίνει οι σωστές. Επίσης, άλλες δεν εφαρμόζονται και άλλες δεν είναι ουσιαστικές.

Περιέγραψε το τι πρέπει να γίνει για να υπάρξει ένα πραγματικό σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο απαιτεί χρόνο, είναι μακροπρόθεσμο και προϋποθέτει μείωση των φορολογικών συντελεστών και άλλες παραμέτρους με στόχο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχασε τα χρόνια της κρίσης το 27% του ΑΕΠ επειδή ήταν μία κρίση του νεοφιλελευθερισμού κι όχι εγχώρια.

Οι άλλες χώρες που πέρασαν κρίση έχασαν μόλις το 12% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, η μείωση της φορολογίας στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο ένα δώρο στους πλούσιους, αλλά και ένα πλήγμα στις κοινωνικές δομές, καθώς μειώθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι. Το 1980, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης ήταν 60%, σήμερα είναι 30%. Ο υπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται, όμως πρέπει να αλλάξει η κατεύθυνση τους.

Με τη θέση αυτή διαφώνησε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η χώρα δεν είναι μόνο γεωγραφικά στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, αλλά και πολιτισμικά και πολιτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποια διλήμματα: Εντός ή εκτός Ευρώπης. Ευρώ ή δραχμή.

Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει αν είναι μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση ή όχι. Υπάρχουν είπε τρία στοιχεία εκσυγχρονισμού: η εθνική ενότητα, η θωράκιση των θεσμών και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. «Δεν μιλάω θεωρητικά, έχω ζήσει από μέσα τις μεταρρυθμίσεις. Τις αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, από την οποία χάναμε ένα εκατομμύριο τη μέρα, την Cosco. Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση της σοβαρότητας και της κοινής λογικής», εξήγησε.

Ο τέως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Πρόεδρος της Eurobank Bulgaria, Γιώργος Προβόπουλος, εκτίμησε ότι οι άμεσες εξελίξεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον και θα δείξουν πόσο σωστά πορευόμαστε. Ως ορόσημα έθεσε την έξοδο στις αγορές, τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση του χρέους η οποία έχει ξεκινήσει. Τον Ιούνιο θα μπορούμε να δούμε αν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι και το αν η χώρα μπορεί να εφαρμόσει ένα δικό της μνημόνιο, δηλαδή έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη.

Έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις λέγοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ ύψους 80 δισ. ευρώ», προσθέτοντας ότι το 2007 οι επενδύσεις ήταν το 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 μόλις στο 12%.

Αίσθηση έκανε και η παρέμβαση του Σπύρου Αρταβάνη – Τσάκωνα, Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποίος τόνισε ότι η βιοιατρική είναι ένας τομέας στον οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει, καθώς πρόκειται για τεχνολογία αιχμής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και 20 εκατ. ευρώ το χρόνο σε επενδύσεις, μπορεί να φέρουν αποτελέσματα. Εξήγησε δε ότι η βιοιατρική είναι σαν ένα τραπέζι που στηρίζεται σε τέσσερα πόδια: Βιολογία, ιατρική, έρευνα και εκπαίδευση.

Ο Δρ. Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του τμήματος σπουδών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Οξφόρδη, στάθηκε στο θέμα της μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων, τονίζοντας ότι δεν είναι ένα φαινόμενο της κρίσης, αλλά προϋπήρχε. «Το στοίχημα για τις πολιτικές ελίτ είναι να ανατρέψει το κύμα της φυγής», είπε.

Ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, Επικεφαλής οικονομολόγος στην Eurobank – Ergasias, αναφέρθηκε στη μειωμένη παραγωγικότητα, για την οποία όπως εξήγησε έγινε προσπάθεια εδώ και δεκαετίας να αντιμετωπιστεί με δημοσιονομικά μέσα. Τόνισε ότι οι Έλληνες πρέπει να πιστέψουν όχι στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά στα οφέλη τους.

Ο Zsolt Darvas του Ινστιτούτου BRUEGEL, εκτίμησε ότι τα καλύτερα παραδείγματα μεταρρυθμίσεων είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, όμως πρόσθεσε ότι και στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

Ιδιαίτερα γλαφυρή ήταν η περιγραφή της Ελένης Κολιοπούλου, Πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. «Τα προγράμματα είναι σαν τη δίαιτα. Ξέρουμε ότι πρέπει να την κάνουμε για να χάσουμε βάρος, αλλά δεν ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει τρόπος ζωής η καλή διατροφή. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα ίδια και να ξαναβάλουμε τα κιλά», είπε τονίζοντας ότι ζούμε σε ένα «φαύλο κύκλο», με σημαντικό πρόβλημα ένα συγκεντρωτικό κράτος που θέλει να ελέγχει τα πάντα, με ένα φοβικό μάλιστα τρόπο.

Η Anne Nijs, Γενική Διευθύντρια της Roche Hellas, μίλησε για την επανάσταση της τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής φροντίδας αναλύοντας όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών σημειώνοντας ότι έρχονται επαναστατικές αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Αναρωτήθηκε μάλιστα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη γι’ αυτή την τόσο σημαντική μετάβαση στον τομέα της ιατρικής φροντίδας. Η Γενική Διευθύντρια της Roche Hellas εξήγησε ότι όλοι οι φορείς στη χώρα μας, ιδιωτικοί και δημόσιοι, θα πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν το μέλλον της φροντίδας στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να επικεντρώνεται στον ασθενή.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, ανέλυσε τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, όπως την ανάγκη για πολύ υψηλά πλεονάσματα, το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης, την απο-επένδυση και το χαμηλό δείκτη απασχόλησης και εξήγησε το τι θα πρέπει να γίνει για να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις.

Στην καινοτομία αναφέρθηκε στην παρέμβασή του και ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας, τονίζοντας ότι πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, ποιο μοντέλο θα αξιοποιήσουμε; Μοντέλο αγοράς ή μοντέλο έρευνας;

«Το φάρμακο μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις δύο ιερές αγελάδες της ελληνικής οικονομίας, τη ναυτιλία και τον τουρισμό», είπε ο Πασχάλης Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής της AbbVie Pharmaceuticals, τονίζοντας ότι το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει τεράστια συνεισφορά στο ΑΕΠ. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος για κλινικές μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε και εκτίμησε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα παγκοσμίως και δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως».

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα δεν είναι αρκετές για να προχωρήσει η Ελλάδα, έχουν γίνει αλλαγές στο software, όχι στο hardware», εκτίμησε ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος της V+O Ελλάδας, τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν υιοθετεί τις αλλαγές, ενώ λείπει το όραμα και η ορμή να πράξουμε διαφορετικά.

«Δεν μπορεί όλες οι χώρες του ΟΑΣΑ να έχουν επιλέξει για τον τομέα της ασφάλισης και των συντάξεων ένα μίγμα ιδιωτικής και δημόσιας πρωτοβουλίας και η Ελλάδα να επιμένει στο κράτος. Δεν μπορεί να εμμένουμε στις λύσεις του 20ου αιώνα με άλλα δημογραφικά, ενώ είμαστε στο 2018», είπε στην παρέμβασή του ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Eurolife.

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις και λύσεις για την οικονομία, όμως τα προβλήματα επιμένουν, επειδή, όπως είπε, «λείπει το καύσιμο, που είναι το όραμα». «Δεν μπορούμε άλλο να κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω», ανέφερε, αποδίδοντας σχηματικά την έλλειψη σχεδίου και την τάση να κάνουμε μόνο τα απαραίτητα βήματα χωρίς όραμα για το μέλλον. Αποκάλυψε δε ότι σήμερα το πρωί πριν ξεκινήσει για το Φόρουμ των Δελφών έστειλε επιστολή στον Έλον Μασκ προσφέροντάς του για τα επόμενα δέκα χρόνια ένα εργοστάσιο, το οποίο ο ιδρυτής της TESLA μπορεί να χρησιμοποιήσει ως έδρα της εταιρείας που ετοιμάζεται να ιδρύσει στη χώρα μας.

Η ετήσια συνδιάσκεψη διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Α.Ε Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών». Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δελφών.
Blog Widget by LinkWithin