20 Ιανουαρίου 2018

Πρώτα οι βροχές και μετά το κρύο.


Οι τοπικές βροχές που ήδη εκδηλώνονται στη δυτική,τη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου,σταδιακά αύριο και κυρίως από το απόγευμα και μετά,θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά και ιδιαίτερα στο ανατολικό Αιγαίο.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.


Οι άνεμοι νοτιοδυτικών διευθύνσεων,θα φθάνουν στο Ιόνιο τα 5-6 bf  και στο Αιγαίο τα 7 bf.Από αργά το βράδυ και από τα βορειοδυτικά,θα στραφούν σε ΒΔ με την ίδια ένταση και προοδευτικά τη Δευτέρα θα έχει μπει ο μαΐστρος σε όλη τη χώρα,πιο ενισχυμένος,φτάνοντας τοπικά και τα 9 bf. Παράλληλα,η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με την στροφή των ανέμων και στις περιοχές όπου θα έχει μείνει λίγος υετός,αυτός θα μεταφράζεται σε πρόσκαιρο χιόνι ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στην περιοχή της Θράκης.Πάντως μέχρι το τέλος της Δευτέρας,τα φαινόμενα θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού.

Το κύριο χαρακτηριστικό της νέας εβδομάδας θα είναι το κρύο το οποίο θα είναι έντονο,αλλά όχι κάτι πρωτοφανές και ακραίο.




(GFS-Διάγραμμα με τα σύνολα εκτιμήσεων υετού-θερμοκρασίας στο επίπεδο των 1500 μέτρων)




Στην περιοχή της Αράχωβας οι νεφώσεις θα αυξάνονται κατά περιόδους και ίσως αφήνουν παροδικές ψιχάλες/ψιλόβροχο μέχρι το μεσημέρι.Από το απόγευμα και μετά οι βροχές θα ενταθούν,αλλά προς το βράδυ θα υπάρχουν και διαστήματα με πιο σπασμένο καιρό,ενώ τη νύχτα προς τη Δευτέρα θα ξαναβρέξει.Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στον Παρνασσό αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα λόγω των νοτιάδων,αλλά ξημερώματα Δευτέρας με την στροφή των ανέμων σε ΒΔ,δεν αποκλείεται να χιονίσει πρόσκαιρα,ανάλογα με την παρουσία υετού και αρκετά πιο χαμηλά.Μέσα στις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.


Όσο αφορά τους ανέμους αύριο το πρωί στο Χ.Κ.Παρνασσού,αυτοί φαίνεται να είναι λίγο πιο εξασθενημένοι σε σχέση με σήμερα,αλλά θα πρέπει να τονιστεί,πως το συγκεκριμένο πεδίο ανέμων,επηρεάζει αρκετά τη λειτουργία των αναβατήρων.





Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin