3 Ιανουαρίου 2018

Πρόσκαιρη η μεταβολή του καιρού αύριο,αλλά τα Θεοφάνεια θα είναι λαμπερά.



Βαρομετρικό χαμηλό βορειοδυτικά της Ελλάδας στην περιοχή  της Αδριατικής,κινείται νοτιοανατολικότερα και θα επηρεάσει πρόσκαιρα αλλά σχετικά έντονα,το καιρό στη χώρα μας.


Συγκεκριμένα,από αργά τη νύχτα σήμερα ξημερώνοντας Πέμπτη,βροχές,τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά θα εκδηλωθούν στη βορειοδυτική χώρα.Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα έχουν επεκταθεί σε όλα τα ηπειρωτικά,ενώ προς το μεσημέρι,βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Αιγαίο.Τα φαινόμενα πάντως γρήγορα μέσα στην ημέρα και από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα εξασθενήσουν και θα σταματήσουν με εξαίρεση ίσως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.Πάντως,την ώρα των φαινομένων δεν αποκλείεται οι βροχές τοπικά να είναι ισχυρές και οι χιονοπτώσεις πυκνές.


Oι άνεμοι αρχικά θα είναι Ν-ΝΔ 6-7 και τοπικά 8 bf στα πελάγη,αλλά γρήγορα θα στραφούν σε Βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν φτάνοντας ακόμα και τα 9 bf στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση και από τα βορειοδυτικά.



Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν στην Αράχωβα,με τις βροχές να εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες.Χιονοπτώσεις παροδικά πυκνές στον Παρνασσό που μέχρι το μεσημέρι και με το γύρισμα των ανέμων από ΝΔ σε ΒΔ,θα κατέβουν και χαμηλότερα (Λιβάδι).Δεν αποκλείεται ακόμα και στην Αράχωβα πρόσκαιρο χιονόνερο ή υγρή χιονόπτωση,λίγο πριν την βελτίωση του καιρού,η οποία (βελτίωση) θα είναι αισθητή από τις μεσημεριανές ώρες και μετά.


Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι καλός,μοναδική παραφωνία θα αποτελούν οι τοπικές ομίχλες και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο φθάνοντας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Μια καλή επιλογή θα είναι να επισκεφτείτε την περιοχή του Παρνασσού το Σαββατοκύριακο,ώστε να απολαύσετε το τσιπουράκι σας στην Αράχωβα,αλλά και για να πιείτε το ουζάκι σας στο Γαλαξίδι.




Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin