7 Δεκεμβρίου 2017

Μπαράζ αντιδράσεων για το νέο φόρο στη διαμονή


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο νέος φόρος που θα αφορά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα ισχύσει κανονικά από τον Ιανουάριο του 2018.

Και αυτό παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Έ. Κουντουρά πως το ζήτημα θα επανεξεταζόταν από την Κυβέρνηση αν τα δημοσιονομικά της χώρας το επέτρεπαν, αλλά και τις έντονες προειδοποιήσεις από σύσσωμη την τουριστική αγορά για τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο "χαράτσι” στην ζήτηση και τα συμβόλαια με τους tour operators (καθώς το κόστος αν δεν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις θα περάσει στους πελάτες των καταλυμάτων). 

Οι "υποσχέσεις” εντούτοις του υπουργείου Τουρισμού προς τους επιχειρηματίες του κλάδου για επαναδιαπραγμάτευση του τέλος διανυκτέρευσης φαίνεται πως πέφτουν στο κενό, την ώρα που οι διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων γιγαντώνονται.

Οι αντιδράσεις προέρχονται από όλους του τουριστικούς προορισμούς, και ειδικά από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη που υποδέχονται το μεγαλύτερο όγκο τουριστών, αλλά και από τα νησιά του Ιονίου, τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο που προσελκύσουν εξίσου μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, η οποία χαρακτηρίζει το τέλος καταστροφικό για την τουριστική δραστηριότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη, σημειώνοντας παράλληλα πως αν και υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα- και σύμφωνα με την Κυβέρνηση η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης-, ο φόρος δεν καταργείται. 

"Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει πολλαπλάσια έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας ουσιαστικά στην καταστροφή χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις. 

Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση περνά θηλιά στις νόμιμες και υγιείς επιχειρήσεις, παραμένει στο απυρόβλητο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών της Πολιτείας μία ολόκληρη παρα-αγορά ιδιωτικών χώρων, που υποδέχονται ανεξέλεγκτα και εκτός κάθε κανονιστικού πλαισίου επισκέπτες, με τα εκτιμώμενα έσοδα που χάνει το κράτος να ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Έντονη ήταν και η κριτική που άσκησε, αυτή τη φορά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, με αφορμή της κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου προβλέπεται πως από το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αναμένονται 74 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο κ. Ρέτσος, μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ δείχνει πως το ποσό θα αγγίξει τα 200 εκατ..


Πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, είχε δείξει άλλωστε πως η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα μειωθεί κατά 435 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική αρνητική επίδραση στην οικονομία υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 341 εκατ. Η έρευνα έκανε λόγο για μεγάλες συνέπειες και για την απασχόληση, καθώς όπως αναφέρει η μελέτη, θα χαθούν πάνω από έξι χιλιάδες θέσεις εργασίας, λόγω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας των προορισμών, αλλά και της αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στο νέο τουριστικό χαράτσι.

Πυρ ομαδόν από τον τουριστικό χώρο
Όπως σημειώνουν στελέχη από την αγορά του Τουρισμού, το τέλος θα πλήξει κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, αλλά και τα μικρά καταλύματα. Επιπλέον αναμένονται σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ εκτιμάται πως μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει σημαντικά και την τουριστική ζήτηση. Τονίζουν δε πως η διαμονή επιβαρύνεται ήδη με τέλος παρεπιδημούντων (0,5% επί του μισθώματος κλίνης που καταβάλλεται στους δήμους). 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των καταλυμάτων, έχει προσπαθήσει ο φόρος να μην ισχύσει όλο το χρόνο, αλλά μόνο το τρίτο τρίμηνο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων και των αφίξεων. Στις συνεχείς επαφές που είχε μετά το καλοκαίρι με στελέχη της Κυβέρνησης είχε επίσης επισημάνει πως ο στόχος των 74 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί με βάση τον περσινό αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον καταμερισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. 

Ο φόρος, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, θα κυμανθεί από 0,50 – 4 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση. Συγκεκριμένα: 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο για ξενοδοχεία 1 ή 2 αστέρων, 1,50 ευρώ για τα 3 αστέρων, 3 ευρώ για μονάδες 4 αστέρων και 4 ευρώ για μονάδες 5 αστέρων. Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια /διαμερίσματα: 0,50 ευρώ/ δωμάτιο/ διανυκτέρευση. Την ίδια στιγμή στην Τουρκία δεν υφίσταται φόρος, στην Ισπανία εφαρμόζεται με μέγιστη διάρκεια χρέωσης 7 διανυκτερεύσεις, στην Ιταλία υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία και εποχή και στην Κροατία ισχύει ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή του καταλύματος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin