11 Δεκεμβρίου 2017

Με ήπιο καιρό έως την Παρασκευή και πιθανή μεταβολή το Σάββατο.Η τάση για τις ημέρες των Χριστουγέννων.



Λίγο από φθινόπωρο και κάτι από άνοιξη θα έχει η νέα εβδομάδα που ξεκίνησε.Με λίγα λόγια ο καιρός θα είναι αρκετά ήπιος,με διάσπαρτες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά που παροδικά και τοπικά στα βορειοδυτικά τμήματα,ίσως δίνουν πρόσκαιρους όμβρους.Κυρίαρχο θα είναι το νοτιοδυτικό ρεύμα όσο αφορά στο πεδίο των ανέμων και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα,φθάνοντας ή και ξεπερνώντας τους 19-20°C στα ανατολικά και νότια.Πάντως,νωρίς το πρωί,στις κλειστές περιοχές (πεδιάδες,υψίπεδα,οροπέδια) θα σημειώνονται ομίχλες και η θερμοκρασία θα είναι κοντά στο 0.




Μεταβολή φαίνεται να παρουσιάζει ο καιρός το ερχόμενο Σάββατο.Αιτία θα είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό από την κεντρική Ευρώπη το οποίο θα καλοσχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας και θα κινηθεί ανατολικότερα.Συνεπώς,αρχικά στα δυτικά και εν συνεχεία στις περισσότερες περιοχές της υπόλοιπης χώρας,αναμένονται βροχές,τοπικές καταιγίδες και κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά,φαινόμενα για τα οποία θα γίνει εκτενέστερη αναφορά τις επόμενες ημέρες.



(ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο - υετός /16/-12-17)




Και τώρα η απάντηση στο ερώτημα των ημερών.Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;Θα χιονίσει ή θα είμαστε με τα κοντομάνικα κάτω από τον λαμπρό ήλιο,πίνοντας καφέ στην πλατεία στην Αράχωβα;
Η απάντηση είναι μία που θα πρέπει να δίνει ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος ή ένας καλός και σωστός προγνώστης και αυτή είναι: "άγνωστο".
Για να πάρουμε όμως μια γεύση και για το τι μαγειρεύουν τα προγνωστικά μοντέλα,θα σας δώσω με βάση τα τελευταία "τρεξίματα" μια εικόνα και συγκεκριμένα τη τάση του καιρού,πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα.



(GFS- προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας στα 850hpa/1500m)



Σύμφωνα με τον παραπάνω προγνωστικό χάρτη του αμερικάνικου μοντέλου που απεικονίζει τις θερμοκρασίες στα 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,φαίνεται πως σιγά σιγά η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη και την περιοχή μας αλλάζει και γίνεται πιο μεσημβρινή.Δηλαδή,οι ψυχρότερες αέριες μάζες που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη,δείχνουν να κινούνται νοτιότερα προς την περιοχή μας.




Το αν θα επαληθευτεί αυτή η τάση που μας παρουσιάζουν σήμερα τα προγνωστικά μοντέλα και το αν θα συνοδεύεται με βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές,θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.




Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin