3 Δεκεμβρίου 2017

Από τους νοτιάδες στους βοριάδες και την πρώτη ψυχρή εισβολή.



Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του έτους και οι περισσότεροι προσδοκούν και ονειρεύονται την επέλαση του λευκού επισκέπτη,ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα από την αρχή και να αναφερθούμε στη κακοκαιρία που επηρέασε κατά βάση τη Δυτική-Βορειοδυτική Ελλάδα.



Το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε με σφοδρότητα τα δυτικά ηπειρωτικά από την Αιτωλοακαρνανία και βορειότερα,καθώς και τα νησιά του Ιονίου και συγκεκριμένα τη Κέρκυρα και τους Παξούς. Αιτία της κατάστασης αυτής, ένα χαμηλό βαρομετρικό που κινούμενο από την Αδριατική στα Βαλκάνια,συνοδευόταν από θερμό μέτωπο το οποίο και μετέφερε πολύ υγρές και θερμές αέριες μάζες.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλωθούν σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στη δυτική Στερεά,την Ήπειρο και τα νησιά του Β.Ιονίου.Η Πίνδος,όπως είναι γνωστό,λειτουργεί ως ασπίδα και δυσκολεύει τα βροχοφόρα νέφη να την υπερπηδήσουν και να ακολουθήσουν ανατολικότερη τροχιά.Παρ'όλα αυτά,για κάποιες ώρες σημειώθηκαν σημαντικές και αξιόλογες βροχές στη δυτική και βόρεια πεδινή Θεσσαλία,αλλά και τη δυτική Μακεδονία.Σε ορισμένους Μετεωρολογικούς Σταθμούς,έπεσαν μέσα σε ένα 24ωρο και πάνω από 200 mm βροχής,δηλαδή πάνω από 200 λίτρα νερού το τετραγωνικό μέτρο.Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν οι θυελλώδεις νοτιάδες,η σκόνη εξ Αφρικής και οι "τσιμπημένες" για την εποχή θερμοκρασίες.



(χάρτης βαρομετρικών πιέσεων - 02/12/2017)




Στην περιοχή του Παρνασσού σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και αυτές με τη μορφή ορογραφικού υετού (βροχές που αγκαλιάζουν σαν κουρτίνα έναν ορεινό όγκο) και αυτό γιατί,το πεδίο των ανέμων πάνω από την κεντρική Στερεά ήταν νοτιοανατολικής συνιστώσας και είχε ως συνέπεια τα υετοφόρα νέφη από τα δυτικά,να μην μπορούν να προσεγγίσουν την περιοχή μας.



Σε γενικές γραμμές ο φετινός Νοέμβριος είχε αξιόλογα επεισόδια βροχοπτώσεων σε σχέση με τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών.Στην Αράχωβα,σημειώθηκαν 139,4 χιλιοστά βροχής,νούμερο αρκετά ικανοποιητικό,αν λάβουμε υπόψη ότι ο μέσος όρος για τον Νοέμβριο τα τελευταία 9 χρόνια είναι μόλις 83 χιλιοστά,που σημαίνει πως την περίοδο 2008-2017 ο Νοέμβριος έχασε τη φήμη του πολύ βροχερού μήνα.


Όσο αφορά τη νέα εβδομάδα,το πάνω χέρι παίρνουν οι βοριάδες και τα Νικολοβάρβαρα θα δεχτούμε την πρώτη ψυχρή εισβολή για φέτος,με αρκετό κρύο που θα συνοδεύεται από ξηρές αλλά ψυχρές αέριες μάζες.Ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά ημιορεινά-ορεινά,στα πεδινά της Θράκης και στα ορεινά της Κρήτης.



( GFS-προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας στα 850hpa-1500m )


Στο χειμώνα μπαίνουμε και πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη.Καλό είναι να μη δίνουμε σημασία και να αγνοούμε τα ανυπόγραφα και ανυπόστατα δημοσιεύματα που φέρουν τρομολαγνικά στοιχεία.



Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin