7 Δεκεμβρίου 2017

Αράχωβα Χριστούγεννα 2017: όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Του Γιώργου Κατσιάμπα.


Αράχωβα Χριστούγεννα 2017




Αράχωβα Χριστούγεννα: οι γιορτές των Χριστουγέννων και η υποδοχή του νέου έτους είναι ευκαιρία για ταξίδια, για ανταλλαγή δώρων, πολύ φαγητό και μουσική, καθώς και μια επαφή με την χειμερινή ορεινή φύση. Και τι καλύτερο από μιααπόδραση στην Αράχωβα, τον πιο γνωστό και διάσημο ορεινό προορισμό της κεντρικής Ελλάδας.

Τι θα πρέπει να ξέρεις όμως αν σκοπεύεις να επισκεφτείς την Αράχωβα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονία ή τα Φώτα;

Ας τα δούμε μαζί ένα-ένα.

Η Αράχωβα χιονισμένη
Τι κόσμο θα συναντήσεις στην Αράχωβα τις γιορτές των Χριστουγέννων;

Η Αράχωβα δεν προσφέρεται μόνο για όσους αγαπούν τα χειμερινά σπορ, αλλά και για όσους αναζητούν την επαφή με τη φύση, το καλό φαγητό, τις εκδρομές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς και τα μέρη που εξελίσσουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να χάνουν την αυθεντικότητά τους.

Στην Αράχωβα λοιπόν, αυτές τις γιορτινές ημέρες θα βρεθούν κυρίως δυο είδη ταξιδευτών.

Αυτοί που θα έρθουν με την μεγάλη παρέα τους για να δώσουν το παρόν σε όλα τα bar και τα club του χωριού, που θέλουν να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν και να ανακατευτούν με άλλες, ίδιου στυλ παρέες. Και που θα βρεθούν στην Αράχωβα τα Χριστούγεννα για να ξεφαντώσουν και να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Και εκείνοι που θέλουν να κάνουν βόλτες στα σοκάκια της Αράχωβας, στο Ρολόι, στο λαογραφικό μουσείο, στα χιονοδρομικά κέντρα, θέλουν να φάνε καλά, να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να αναζωογονηθούν από το εξαίσιο κλίμα της Αράχωβας και του Παρνασσού. Αυτοί που θέλουν να απολαύσουν τον καφέ, το τσίπουρο και την ποικιλία το πρωινό στα παραδοσιακά καφενεία της Αράχωβας.

Σε όποια από τις κατηγορίες και αν ανήκετε, σίγουρο είναι πως θα περάσετε υπέροχα αν επισκεφτείτε την Αράχωβα τα Χριστούγεννα.


Επισκέπτες στην Αράχωβα (πηγή φώτο: Καθημερινή)
Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά ή Φώτα να πάω στην Αράχωβα;

Αν βρεθείς Χριστούγεννα στην Αράχωβα, μάλλον θα συναντήσεις τη μισή Αθήνα.

Στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, το ορεινό χωριό των 4.500 κατοίκων, μεταμορφώνεται σε κάτι που θυμίζει βόρεια προάστια.

Στολίζει όμορφα δέντρα, δρόμους και πλατείες, ανεβάζει την ένταση στη μουσική, ανάβει σόμπες εξωτερικού χώρου στις πλατείες και γενικά παρουσιάζει ανανεωμένη τη βιτρίνα του.

Ο κεντρικός δρόμος είναι κατάμεστος, η φιλαρμονική παίζει τα κάλαντα και χιλιάδες αυτοκίνητα πηγαινο-έρχονται από και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

Τα Χριστούγεννα, που είναι και η πρώτη ημερολογιακά γιορτή από τις 3 (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτων), γίνεται το αδιαχώρητο.

Αν επιλέξεις να έρθεις εκείνη την ημέρα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για… λίγο περπάτημα, καθώς ενδεχομένως να χρεαστεί να αφήσεις το αυτοκίνητό σου λίγα χλμ. μακριά από το χωριό. Επίσης, όλα τα καφέ και οι ταβέρνες της Αράχωβας αλλά και στο Λιβάδι θα είναι γεμάτες ασφυκτικά, καθώς οι χιλιάδες επισκέπτες θέλουν να φάνε και να διασκεδάσουν.

Φρόντισε λοιπόν να έρθεις νωρίτερα και όχι στις ώρες αιχμής (10.00 – 18.00), κι αν σκοπεύεις να φας κάπου, καλύτερα κάνε ένα τηλέρφωνο προκειμένου να κλείσεις τραπέζι.

Τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα, και κατά την Πρωτοχρονιά, οι πρώτοι επισκέπτες φεύγουν και η Αράχωβα αδειάζει λίγο. Θα ήταν καλύτερο να πω «αποσυμπιέζεται», καθώς προσωπικά θεωρώ τις μέρες πριν και μετά την Πρωτοχρονιά τις καλύτερες για να έρθει κάποιος στην Αράχωβα.

Ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και ξενώνες – ξενοδοχεία, έχουν περάσει το πρώτο και δυσκολότερο κύμα τουρισμού και μπορούν να σε εξυπηρετήσουν καλύτερα.

Θα φας πιο καλά και πιο γρήγορα, θα κάνεις άνετα τις βόλτες σου τόσο στην Αράχωβα όσο και στα χιονοδρομικά κέντρα, θα πιεις ωραίο καφέ και θα φας νόστιμες ποικιλίες, ανάμεσα σε ισορροπημένα επίπεδα αφενός κόσμου και αφετέρου ησυχίας.

Τέλος, τα Φώτα ο κόσμος αρχίζει να αυξάνεται ξανά και προσεγγίζει -ίσως και να ξεπερνάει- τα επίπεδα των Χριστουγέννων. Είναι η τελευταία ευκαιρία για απόδραση ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, κι έτσι πολλοί είναι αυτοί που θα βρεθούν στην Αράχωβα, έστω και αυθημερόν.

Πάλι θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή τόσο για το παρκάρισμα όσο και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή σου από καφέ και ταβέρνες.

Προτίμησε, αν έχεις τη δυνατότητα, να έρθεις στην Αράχωβα καθημερινές ημέρες στο 15νθήμερο των γιορτών των Χριστουγέννων, σίγουρα θα περάσεις πιο ωραία. Αν πάλι θέλεις να έρθεις μια από τις ημέρες αιχμής -Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά ή Φώτα- καλό είναι να έχεις λίγο παραπάνω υπομονή, καθώς είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί τόσο μεγάλος όγκος επισκεπτών σε πολύ λίγο χρόνο…

Αν λοιπόν θέλεις να την ευχαριστηθείς πραγματικά, η Αράχωβα είναι στα καλύτερά της τις καθημερινές που μεσολαβούν ανάμεσα στα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Αλλά και λίγο αργότερα, τα επόμενα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, θα βρείς το δίκλινο δωμάτιο στα 60 ευρώ, το καλύτερο τραπέζι παντού και σίγουρα θα σε περιποιηθούν και θα σου χαμογελάσουν λίγο παραπάνω.

Τι να κάνω στην Αράχωβα τα Χριστούγεννα;

Η Αράχωβα είναι ένας τόπος πολύ πιο ενδιαφέρον και πολυποίκιλος σε σχέση με το lifestyle που υιοθετεί.

Αναζητώντας ωραία θέα, μπορείς να ανέβεις τα 264 σκαλοπάτια του Αγίου Γεωργίου και να βρεθείς στο άγνωστο στους πολλούς πυροβολείο, στην πλαγιά πάνω από την εκκλησία.

Μόλις κατέβεις τα σκαλιά, θα βρεθείς στην Πλατεία Παπαϊωάννου, με τα παραδοσιακά καφενεία με τσίπουρο και νόστιμες ποικιλίες αλλά και καφέ. Εκεί θα δεις και την πέτρινη βρύση.


Η βρύση της Αράχωβας, ή όπως ονομάζεται «Τομαρόβρυση»

Αριστερά και δεξιά του κεντρικού δρόμου είναι πανέμορφες γειτονιές με δαιδαλώδη σοκάκια, ότι πρέπει για βόλτα και περπάτημα.

Μην παραλείψεις να ανέβεις για πανοραμική θέα στο Ρολόι της Αράχωβας (μπορείς να διαβάσεις εδώ την ιστορία του), αλλά και να επισκεφτείς (δωρεάν είσοδος) το λαογραφικό μουσείο της Αράχωβας και να μάθεις για την ιστορία και τις παραδόσεις αυτού του πανέμορφου τόπου.

Φεύγωντας εκτός Αράχωβας, μπορείς να πας στο πανάρχαιο Κωρύκειο Αντρο, το σπήλαιο πάνω από το Λιβάδι σε υψόμετρο 1.360 μ., όπου μπορείς να φτάσεις είτε περπατώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι Ε4 είτε με 4×4 και προσεκτική οδήγηση.

Επίσης, μπορείς να περπατήσεις προς τον Επτάστομο, ένα σπήλαιο-βαραθρο όπου το χιόνι δεν λιώνει ποτέ κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πανέμορφο τοπίο.

Οι Δελφοί απέχουν από την Αράχωβα μόλις 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Τέτοια εποχή, με συννεφιά, βροχή ή χιόνι, ο αρχαιολογικός χώρος αποκτάει μια μοναδική ομορφιά. Το επιβλητικό Μαντείο των Δελφών, που είναι χτισμένο πάνω του, έχει συνδέσει το όνομα του Παρνασσού με την ελληνική ιστορία και μυθολογία.

Ο Παρνασσός με κορυφή στα 2.457 μέτρα είναι από τα πιο ψηλά βουνά της Ελλάδας, με μεγάλη ποικιλία άγριας χλωρίδας και πανίδας.

Στον Παρνασσό βρίσκεται επίσης το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, ενώ από το 1938 αποτελεί και Εθνικό Δρυμό της Ελλάδας.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω τον Όσιο Λουκά, ένα βυζαντινό μοναστήρι που ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, για μένα αν βρέθεις στην περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείς.

Μπορείς επίσης να διαβάσεις το άρθρο μου «Πρώτη φορά στην Αράχωβα, όσα θες να γνωρίζεις» για περισσότερες λεπτομέρειες.
Που να μείνω στην Αράχωβα τα Χριστούγεννα;



Στην Αράχωβα μπορείς να μείνεις σε ένα από τα πολλά σαλέ, ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πολλά είναι στο κέντρο της Αράχωβας, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα (π.χ. μεγάλα ξενοδοχεία) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση αλλά χρειάζονται αυτοκίνητο, όπως οι περιοχές Λιβάδι (προς Παρνασσό) και Ζεμενό (προς Λιβαδειά).

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η πληρότητα είναι σχεδόν πάντα 100%, επομένως θα πρέπει να φροντίσεις αρκετές ημέρες νωρίτερα ώστε να κάνεις την κράτησή σου.

Μπορείς να δεις για τη διαμονή σου επιλογές στο κέντρο της Αράχωβας, λίγο πιο έξω ή σε κοντινή απόσταση (Λιβάδι, Ζεμενό) κάνοντας κλικ στα παρακάτω links:


Επίσης, μπορείς να αναζητήσεις ξενοδοχεία, διαθεσιμότητες και τιμές στο site Booking.com από την παρακάτω φόρμα. Οι τιμές για τη διαμονή στην Αράχωβα ξεκινούν από 60-70 ευρώ για τα σαβ/κα της χειμερινής περιόδου και την περίοδο των Χριστουγέννων (δίκλινο δωμάτιο) και περίπου 50 ευρώ για καθημερινές σε ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μια καλή και προσιτή πρόταση για τη διαμονή στην Αράχωβα είναι η Πανσιόν Αράχωβα, ένας ξενώνας στο κέντρο της Αράχωβας που λειτουργεί από το 2012.

Επικοινώνησε μαζί μας μέσω της φόρμας του site μας, ή κάνε την κράτηση σου τηλεφωνικά στο 6972-400.929.



Πως θα έρθω στην Αράχωβα;

Η Αράχωβα απέχει από την Αθήνα 173 χλμ. και όπως φαίνεται στην εικόνα, η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Ο δρόμος είναι πολύ καλός, χωρίς επικίνδυνες στροφές και, ακόμη και τις δύσκολες μέρες του χειμώνα υπάρχει συνεχής αποχιονισμός.





Αντίστοιχα, από την Πάτρα απέχει περίπου 135 χλμ και η διαδρομή διαρκεί με αυτοκίνητο περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.

Η Αράχωβα απέχει από τη Λαμία 80 χλμ. περίπου και διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Δείτε τη διαδρομή στο Google Maps.

Αντίστοιχα, η Αγόριανη (Επτάλοφος) απέχει από την Αθήνα 200 χλμ, ωστόσο η πιο κοντινή διαδρομή διαρκεί περίπου 2μιση ώρες. Η πιο κοντινή διαδρομή είναι μέσω της Κάτω Τιθορέας, Αμφίκλειας, Σουβάλας (Πολύδροσου). Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.




Η Αγόριανη απέχει από την Πάτρα 160χλμ. και η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Δείτε εδώ τη διαδρομή στο Google Maps.

Τέλος, η Αγόριανη απέχει από τη Λαμία 58χλμ και η διαδρομή με αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 1 ώρα. Δείτε τη διαδρομή στο Google Maps.

Τα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού, Πολύδροσος (Σουβάλα), Τιθορέα, Γραβιά, Βάριανη και Αμφίκλεια, είναι λίγο πιο κοντά σε σχέση με την απόσταση από τον Επτάλοφο.

Συγκοινωνία – ΚΤΕΛ – Τρένο

Όσον αφορά την συγκοινωνία με μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία ΚΤΕΛ και τρένα, η πρόσβαση στην Αράχωβα γίνεται απευθείας τόσο με τα ΚΤΕΛ Φωκίδας (δρομολόγιο Αθήνα – Άμφισσα), όσο και με τα ΚΤΕΛ Βοιωτίας (δρομολόγιο Αθήνα – Λιβαδειά – Αράχωβα). Δείτε τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Φωκίδας από και προς την Αράχωβας εδώ.

Για τα υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού η συγκοινωνία με ΚΤΕΛ είναι πιο δύσκολη, καθώς μπορεί κάποιος με ΚΤΕΛ Φωκίδας από την Αθήνα να φτάσει μέχρι τη Γραβιά. Από εκεί θα πρέπει να πάρει ταξί για να φτάσει μέχρι την Άνω Αγόριανη (Επτάλοφος). Επίσης, με ΚΤΕΛ Βοιωτίας, μπορεί κάποιος να φτάσει μέχρι μέχρι τη Λιβαδειά όπου και θα αλλάξει λεωφορείο με προορισμό την Τιθορέα και την Αμφίκλεια (2-3 δρομολόγια ημερησίως).

Ωστόσο μπορεί κάποιος να φτάσει σε Αμφίκλεια, Τιθορέα, Πολύδροσο (Σουβάλα) και Γραβιά και με τρένο, από το Σταθμό Λαρίσης, με το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη (4-5 δρομολόγια περίπου ανά ημέρα).
Καιρός της Αράχωβας τα Χριστούγεννα

Ο καιρός στην Αράχωβα τα Χριστούγεννα, λόγω υψομέτρου αλλά και εποχής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Συχνά μπορεί να υπάρχει χιονόπτωση, παγετός και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχεις ενημερωθεί.

Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να διαβάσεις τα νέα του ArahovaMeteo Group από εδώ αλλά και από τη σελίδα στο facebook.

Arahova Pansion

2017

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin