13 Νοεμβρίου 2017

Από την συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη.
Η Δήμαρχος Λεβαδέων καλωσόρισε τον Υπουργό, την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά και όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι η αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η παρουσία του Υπουργού στη συνεδρίαση της ΠΕΔ.
Η κ. Πούλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι  σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών αντιμετωπίστηκαν από τον Νόμο 4483/2017 που ψηφίστηκε.  Επιγραμματικά αναφέρθηκε σε προβλήματα των Δήμων όπως: η μη δυνατότητα να υλοποιούν διαδημοτικά σχέδια, η μικρή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, τα αποθεματικά των Δήμων και ειδικότερα στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις καθυστερήσεις δημοπρατήσεων από τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, η μείωση των οικονομικών από την αφαίρεση σημαντικών αρμοδιοτήτων, όπως οι λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, οι βοσκότοποι, ο φόρος ζύθου, κ.α.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος  καλωσόρισε με την σειρά του τον Υπουργό τονίζοντας ότι από τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Υπουργείο Εσωτερικών θα προκύψουν οφέλη που θα διαχυθούν στους δημότες.  Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ παρέδωσε στον Υπουργό κατάλογο με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους Δήμους της Περιφέρειας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ Παπαθωμά ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν βελτιώσεις στο νέο Καλλικράτη, σταθερή επιχορήγηση των Περιφερειών, οι επιπλέον αρμοδιότητες των Περιφερειών να συνοδεύονται από πρόσθετους πόρους.
Όλοι οι Δήμαρχοι έθεσαν υπόψη του Υπουργού θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που δυσχαιρένουν το έργο τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης,
ο οποίος σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι πάντα ανοικτό για συνεργασία με κάθε Δήμο και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρόκρινε ως βασική ανάγκη την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων  μεταξύ του Α’ και Β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά  και μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας.  Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ σημείωσε ότι αυτή αποτελεί αρμοδιότητα των Περιφερειών, αλλά τόνισε ως αναγκαία τη συμμετοχή των Δήμων, έστω σε επίπεδο γνωμοδότησης. 
Σχετικά με τον Ν. 4412/2016 σημείωσε ότι πρόθεση του νόμου είναι η διαφάνεια στη διαχείριση των δημοσίων πόρων, αποδεχόμενος την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές  που θα συμβάλλουν στην επίσπευση υλοποίησης των έργων και ότι οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν τεθεί υπόψη των συναρμόδιων Υπουργείων.
Όσον αφορά στο αίτημα για την ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι σύντομα θα ψηφιστεί σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει την σύναψη προγραμματικών συμφωνιών τόσο μεταξύ των Δήμων όσο και μεταξύ Δήμων και άλλων Υπηρεσιών του Δημοσίου.  Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι δεν συμφωνεί με την ύπαρξη υψηλών αποθεματικών στους Δήμους, καθώς με αυτό τον τρόπο τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην τοπική ανάπτυξη και δεν απορρέουν τα προσδοκώμενα οφέλη για τους δημότες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα οποία θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2018 και θα αφορούν σε έργα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, αγροτικής οδοποιίας, και παιδικών χαρών.
Ο Υπουργός τόνισε ότι το 2017 είχε θετικό πρόσημο για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς υπήρξε έκτακτη ενίσχυση για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, ενισχύθηκαν οι ΚΑΠ, υπήρξε η δυνατότητα αντιμισθίας στους Αντιδημάρχους και καταβολή εξόδων για τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων τα συμβούλια.  Ενώ υπήρξαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 750 προσλήψεις προσωπικού διαμέσου του ΑΣΕΠ και έχουν ήδη προβλεφθεί προσλήψεις περίπου 8.500 ατόμων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας διαμέσου ΑΣΕΠ.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημείωσε ότι η απλή αναλογική προσφέρει τη δυνατότητα για ευρείες συναινέσεις και ευρύτατες συμμαχίες και ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ανέφερε ότι αυτές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και ότι δεν θα υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές όσον αφορά τα όρια των Δήμων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin