23 Οκτωβρίου 2017

«Βραχυκύκλωµα» µε τα προγράµµατα του ΕΣΠΑ






Προγράµµατα που βαλτώνουν. Επιχειρήσεις που περιµένουν στο τηλέφωνο όµως ρευστό δεν βλέπουν. ∆ράσεις που αντιµετωπίζονται γραφειοκρατικά. Αυτή είναι η σηµερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά τα προσεχή χρηµατοδοτικά προγράµµατα του υπουργείου Οικονοµίας, τα οποία αντί να είναι έτοιµα ήδη από το καλοκαίρι -και µάλιστα από τον πρώτο µήνα του- εξακολουθούν να κρατούν σε µια βασανιστική αναµονή τους ενδιαφερόµενους.

Πρόκειται για µια κατάσταση που αποθαρρύνει τους νέους να στραφούν στη δηµιουργία ατοµικών σχηµάτων ή να συµπράξουν για να δηµιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και καινοτοµία. Χαρακτηριστικό του προβλήµατος που υπάρχει είναι το πρόγραµµα για την αναβάθµιση των πολύ µικρών, µικρών και µεσαίων επιχειρή- σεων στις επονοµαζόµενες νέες αγορές, το οποίο περιµένει όσο τίποτε άλλο η αγορά. Μικρές και πολύ µικρές επιχειρήσεις για να πάρουν µερικές χιλιάδες ευρώ καλούνται από το υπουργείο -κατόπιν των εντολών του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού πουλέν Αλέξη Χαρίτση- να καταθέσουν σύνθετα business plan, ενώ ο διαχωρισµός των σχεδίων αυτών γίνεται ανάλογα µε το ύψος του προϋπολογισµού τους.

Για τα ζωτικότερης σηµασίας, άρα και πιο ενδιαφέροντα, σχέδια που ζητούν από 71.000 ευρώ και πάνω -έως 350.000 ευρώ- επιχορήγηση απαιτούνται πολύ αυστηρές προδιαγραφές, µε αποτέλεσµα πλήθος επιχειρήσεων να θεωρούν πολύ δύσκολη την ένταξή τους. Οπως αναφέρουν καλά ενηµερωµένες πηγές, οι δυσκολίες που βάζει το υπουργείο για τη χρηµατοδότηση αυτή οδηγεί σε χαµηλό ενδιαφέρον σχήµατα που υπό κανονικές προϋποθέσεις θα ήθελαν να ενταχθούν. Για τα πολύ µικρά ποσά, δε, περίπου στις 15.000 ευρώ, οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις είναι µεν λιγότερες, όχι όµως και εύκολες, µε αποτέλεσµα και εκεί επιχειρήσεις να εκδηλώνουν ενδιαφέρον αρχικά, κατόπιν όµως να υπαναχωρούν.

Προβλήµατα στον τουρισµό

Γκρίνιες επίσης ακούγονται και για το πρόγραµµα ενίσχυσης και ίδρυσης - λειτουργίας νέων τουριστικών µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρονται σε πρόγραµµα «εκτός τόπου και χρόνου», καθώς προβλέπει ενισχύσεις 25.000-30.000 ευρώ, ποσά που είναι εκτός κάθε λογικής ακόµα και για τη δηµιουργία απλών «rooms to let».

Ηδη για το συγκεκριµένο πρόγραµµα εκδηλώνεται ενδιαφέρον µε µεγάλη δυσκολία, γεγονός που αντί να κινητοποιεί και να προβληµατίζει τους παράγοντες του υπουργείου Οικονοµίας, µάλλον τους αφήνει αδιάφορους. Αντιθέτως, ο κ. Χαρίτσης δίνει µεγάλη έµφαση στις λεγόµενες κοινωνικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπου υπάρχει µεγάλο know how από τους ακτιβιστές και τα µέλη των ΜΚΟ που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Οι λεγόµενες Κοιν.Σ.Επ. έχουν ευρύ πεδίο χρηµατοδότησης, που φτάνει έως και στην κάλυψη µέρους του µισθολογικού κόστους τους, το άνοιγµα θέσεων εργασίας και την απόκτηση εξοπλισµού. Η κυβέρνηση εξάλλου έχει ήδη εκφράσει την προτίµησή της σε αυτό το είδος οικονοµίας, το οποίο όµως είναι ασαφές και όχι επιτυχηµένο σε όλα τα µήκη και πλάτη του ανεπτυγµένου κόσµου. Κύκλοι του υπουργείου Οικονοµίας µιλάνε για µια ακόµη ιδεοληπτική προσέγγιση, όταν τοµείς όπως η τεχνολογία ή ο τουρισµός, που έχει και αµιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά, µένουν σε δεύτερη µοίρα.

Ανάλογα λίγα χρήµατα δίνονται και για την αναβάθµιση των επιχειρήσεων που κινούνται στον κλάδο του franchising ή για τις αναβαθµίσεις των µικρών λιανεµπορικών εταιρειών. Η τελευταία δράση, δε, αφορά χορηγήσεις µόλις 50 εκατ. ευρώ, και αυτό για µη αναπτυξιακές δράσεις, όπως η... ενίσχυση της ασφάλειας και υγιεινής χώρων ή η εξοικονόµηση ενέργειας, που ναι µεν είναι σηµαντική καθώς περικόπτει κόστος, όµως δεν είναι καθοριστικά αναπτυξιακή.

Ανάλογη υστέρηση υπάρχει και στα προγράµµατα νεοφυούς επιχειρηµατικότητας, όπου σε µια εποχή έκρηξης παγκοσµίως η Ελλάδα δίνει µόλις 70 εκατ. ευρώ απογοητεύοντας την επιχειρηµατική κοινότητα, την οποία µάλιστα είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ετσι αποδεικνύεται ότι όλα είναι απλές υποσχέσεις και φωτογραφίες της στιγµής από µια κυβέρνηση που δίνει έµφαση µόνο στην επικοινωνία και το πολιτικό µάρκετινγκ. Και ακριβώς εδώ είναι το µεγάλο ζήτηµα, καθώς οι αυτοαπασχολούµενοι είτε θα παλέψουν πραγµατικά για ψίχουλα, είτε θα απογοητευτούν και δεν θα διεκδικήσουν χρήµατα που υπό κανονικές συνθήκες η κυβέρνηση θα έπρεπε να κοιτάξει να τους δώσει από µόνη της.

Δημήτρης Μαρκόπουλος (Πρώτο Θέμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin