5 Ιουλίου 2017

Παρνασσός: Στο κέντρο της γης




Η δροσιά κάνει τα μονοπάτια του Παρνασσού κατάλληλα για πεζοπορία ακόμα και το κατακαλόκαιρο. (Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης)



Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)


1. Καλοκαίρι στο βουνό

Ακόμα κι όταν η υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα «καίγεται» από τον καύσωνα, η δροσιά του Παρνασσού ξεκουράζει και αναζωογονεί. Το απόβραδο θα χρειαστείτε πιθανότατα μακρυμάνικο, θα κοιμηθείτε με ελαφρύ σκέπασμα και θα σας ξυπνήσει το κελάηδισμα των πουλιών.

2. Στάση στα χωριά

Η Αράχωβα το καλοκαίρι κρατάει χαμηλούς τόνους. Τα καφενεία και τα τσιπουράδικα στην πλατεία Παπαϊωάννου σερβίρουν μερακλίδικους μεζέδες και όσα εμπορικά μένουν ανοιχτά κάνουν καλές εκπτώσεις. Η Αγόριανη και ο μικρός καταρράκτης της είναι μια καλή στάση, ενώ θα βρείτε αμέσως τραπέζι στις φημισμένες ταβέρνες της (Νίκος, τηλ. 22340-61456 και Γκρίζα Αρκούδα, τηλ. 22340-61277). Συνεχίστε στην όμορφη οδική διαδρομή προς Πολύδροσο (12 χλμ.) και κάντε πικνίκ στις Πηγές του Κηφισού. Καταλήξτε για ένα ποτήρι κρασί στο οινοποιείο του Αργυρίου (βλ. διαμονή).

3. Ο νοτιότερος παγετώνας τησ Ευρώπης

Είναι πολλές οι διαδρομές και τα μονοπάτια που μπορείτε να εξερευνήσετε, όμως το καλοκαίρι αξίζει να περπατήσετε μέσα στα έλατα για το Επτάστομο, τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης (www.trekking.gr).

4. Στον ομφαλό τησ γης

Μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στο κέντρο της Γης. Στους Δελφούς, πιείτε νερό από την Κασταλία Πηγή και επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο (καθημερινά 08.00-20.00). Καταλήξτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (τηλ. 22650-82312, 08.00-20.00, Δευτ. 10.00-17.00, 12 ευρώ) που φιλοξενεί το μπρούντζινο άγαλμα του Ηνιόχου, τον θησαυρό των Σιφνίων και άλλα σημαντικά ευρήματα. Κάτω από τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου (ανοιχτό στο κοινό χωρίς είσοδο), με τον Ναό της Αθηνάς Προναίας στο επίκεντρο και το αρχαίο γυμνάσιο.

5. Δράσεις με καλοκαιρινή διάθεση

Επισκεφτείτε το Μουσείο Δελφικών Εορτών Άγγελου και Εύας Σικελιανού (τηλ. 22650-82731-2). Τις Δελφικές Εορτές, βέβαια, τις οργανώνει πλέον το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (www.eccd.gr) και το φετινό πρόγραμμα με τίτλο «Συνάντηση Νέων Δημιουργών» διαρκεί από 30/6 έως 23/8. Περιλαμβάνει συνέδρια, εκθέσεις, καθώς και παραστάσεις στο Θέατρο Φρύνιχος.

Πτήση με paragliding.

6. Πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς

Η πτήση από το Λιβάδι προς τον Κορινθιακό με αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι ιδιαίτερη εμπειρία (www.paraglidingfun.gr). Όποιος δεν το τολμά βλέπει τους θαρραλέους που το κάνουν και... ζηλεύει.


http://www.kathimerini.gr/915632/gallery/ta3idia/sthn-ellada/parnassos-sto-kentro-ths-ghs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin