4 Μαΐου 2017

Η ανακομιδή λειψάνων του Οσίου Λουκά και επέτειος εγκαινίων του Ναού . Φωτό .





Την 3η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά και τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Καθολικού της ομώνυμης Βυζαντινής Ιεράς Μονής, που έγιναν την 3ην Μαΐου του 1011 μ.Χ. Το Καθολικό που αποτελεί επίτευγμα και μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής αυτών που γνώρισαν, συναναστράφηκαν, ευεργετήθηκαν, ιάθηκαν και ευλαβούνταν τον ταπεινό ασκητή του Στειρίου, φιλοξενεί αιώνες τώρα το αγιασμένο σκήνωμά Του διαλαλώντας στην Οικουμένη ότι «θαυμαστὸς ὁ Θεὸς ἐν τοῖς ἁγίοις αὐτοῦ».



Το εσπέρας της 2ας Μαΐου ε.έ. τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των πατέρων της Μονής και ιερέων της περιοχής, των αρχόντων και των ευλαβών πιστών, που τιμούν και ευλαβούνται τον Όσιο.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τιμώμενο Όσιο Λουκά, στην ανακομιδή των λειψάνων του καθώς και στα εγκαίνια του περίλαμπρου Ναού του. Ο Όσιος με την αγιασμένη βιοτή του αναδείχθηκε σε προφήτη, μυροβλήτη, σε άνθρωπο της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Το γεγονός της Ανακομιδής του Λειψάνου του Οσίου Λουκά αναδεικνύει ότι όλη η ύπαρξη του ανθρώπου αγιάζεται. Έτσι αγκαλιάζουμε και τιμούμε τα σώματα των αγίων μας διότι η αγιασμένη ψυχή τους έζησε με το σώμα τους, το οποίο αγιάσθηκε. Η ύπαρξη των λειψάνων των αγίων, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, φανερώνουν ότι τα σώματα των αγίων υπήρξαν ναός του Παναγίου Πνεύματος, όπου μαζί με την αγιασμένη ψυχή τους αγωνίσθηκαν το καλό αγώνα της πίστης και της αγάπης προς το Θεό και τους ανθρώπους. Τα αγιασμένα λείψανα των αγίων αποτελούν απόδειξη της αναστάσεως των σωμάτων στην τελική κρίση.


Επίσης, αναφέρθηκε στα εγκαίνια του περίλαμπρου Ναού του βασιλομονάστηρου που έγιναν πριν 1006 χρόνια. Το γεγονός των εγκαινίων είναι πολύ σημαντικό στην Εκκλησία διότι όπως τονίζει μια ευχή των εγκαινίων το παλαιό γίνεται καινούργιο και έτσι και ο παλαιός άνθρωπος με τα μυστήρια της Εκκλησίας ακολουθώντας τις εντολές του Κυρίου ανακαινίζεται και γίνεται καινούργιος.

Κατόπιν έγινε η λιτάνευση των ιερών λειψάνων του Οσίου Λουκά πέριξ της περικαλλέστατης Μονής του.

Το πρωί της 3ης Μαΐου τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.

Κατά το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή όπου ο Κύριος μας λέγει: «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς, ἄρατε τὸν ζυγόν μου ἐφ᾿ ὑμᾶς καὶ μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ, καὶ εὑρήσετε ἀνάπαυσιν ταῖς ψυχαῖς ὑμῶν». Και ανέφερε ότι ο Κύριος μας διδάσκει την ταπείνωση, την διακονία και την αγάπη. Ο νόμος της αγάπης του Θεού είναι που αναδεικνύει τους πραγματικούς του μαθητές, όπως, είναι ο σήμερα τιμώμενος Όσιος Λουκάς, ο οποίος με την κατά Θεόν αγιασμένη ζωή του αναδείχθηκε σε αληθινό και γνήσιο μαθητή του Κυρίου.


Σήμερα που το έλλειμμα ελπίδας κυριαρχεί στη ζωή μας, τόνισε ο κ. Γεώργιος, να στηρίξουμε την ελπίδα και την ζωή μας σε Αυτόν που είπε ότι θα είναι μαζί μας μέχρι την συντέλεια των αιώνων. Και ευχήθηκε οι πρεσβείες του Οσίου Λουκά προς τον Κύριο να συνοδεύουν όλους μας.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε σε αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο της Μονής π. Νήφωνα Δάκο λέγοντας πως το επιγονάτιο που του δίδεται συμβολίζει το λέντιο του Χριστού, που φόρεσε για να πλύνει τα πόδια των μαθητών του, για να θυμίζει την διακονία προς τον συνάνθρωπο.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος, οι ιερείς και οι μοναχοί της Μονής εν πομπή ακολουθούμενοι από τους πιστούς μετέφεραν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Λουκά από το κέντρο του Καθολικού, που είχαν μεταφερθεί λόγω της εορτής, στη λάρνακα που μόνιμα βρίσκονται.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin