Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

«Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ».Έκθεση στον Σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 1-4 /6/2017

                                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                           

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας 

Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου και το Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη διοργανώνουν Έκθεση Αρχειακού & Φωτογραφικού Υλικού με τίτλο:

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

10 ΙΟΥΝΙΟΥ

«Τρεις Πόλεις Μια Ιστορία, Λίντιτσε - Δίστομο - Οραντούρ»

Η Έκθεση θα λάβει χώρα στον Σταθμό του Μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 1 - 4 Ιουνίου 2017 (ώρες λειτουργίας 10:30 πμ - 8:00 μμ)

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Ιουνίου, 1 μ.μ.

Λίγα Λόγια για την Έκθεση

Η σημαντική αυτή έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού (ΜΘΝ) του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Βοιωτίας, την A.μ.κ.E. «Αρχείο Ιωάννη Ε. Σταμούλη» και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. 

Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.  

Υποστηρίζεται δε από τις Πρεσβείες της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα καθώς και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία επετειακή έκθεση του υλικού του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, σε παράλληλη παρουσίαση με τις κινητές εκθέσεις του Κέντρου Μνήμης της πόλης του Oradour-sur-Glane, της Γαλλίας, με τίτλο «Souviens-toi...» και του Μουσείου της πόλης του Lidice, της Τσεχίας με τίτλο «Lidice Tragedy». 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει, κατά κύριο λόγο, τεκμήρια από τα αρχεία των τριών μουσείων, συγκλονιστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ναζιστική θηριωδία που έπληξε, 10 Ιουνίου και τις τρείς αυτές ευρωπαϊκές πόλεις

Το κεντρικό μήνυμα της έκθεσης αυτής προβάλει διττό.  

Αφενός, μήνυμα προς τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές -μέσα από τα τραγικά γεγονότα της κοινής ευρωπαϊκής μας ιστορίας- να αναστοχαστούν και να υποστηρίξουν πανανθρώπινες αξίες των οποίων η Ευρώπη υπήρξε το λίκνο και σήμερα ίσως κινδυνεύουν. 

Αφετέρου, μήνυμα προς τη  σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και τα χρέη της απέναντι στη χώρα μας, με ευθύτητα και σοβαρότητα χωρίς αστήρικτες -νομικές, πολιτικές και διπλωματικές- υπεκφυγές.

Σχόλια Facebook

Blog Widget by LinkWithin