20 Ιανουαρίου 2017

Κοσμοπολίτικη Αράχωβα




Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη, 20/01/2017

Η Αράχωβα αποτελεί τον δημοφιλέστερο χειμερινό προορισμό καθώς είναι ένας όμορφος και ταυτόχρονα παραδοσιακός οικισμός που προσφέρει πλήθος επιλογών και δραστηριοτήτων. Χτισμένη πάνω σε πέντε λόφους, σε 1.000 μέτρα υψόμετρο και μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, η «νύφη του Παρνασσού» θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας. Σημαντικό παράγοντα για την δημοτικότητα της Αράχωβας παίζει και η μικρή σχετικά απόσταση που την χωρίζει από την Αθήνα.

Είναι βάση για τους περισσότερους σκιέρ. Με το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο σε κοντινή απόσταση αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για αρχάριους, αλλά και δεινούς σκιέρ που αναζητούν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις χιονισμένες πίστες. Θαυμάσιες όμως ευκαιρίες για περιπέτεια έχουν και οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports κάνοντας ορειβασία, πεζοπορίες σε δασωμένα μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερα και αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες για τη διαμονή σας, που προσφέρουν σε καλές τιμές αρκετές ανέσεις, αρκεί να μπορέσετε να τα βρείτε. Φυσικά σε περιόδους υψηλής τουριστικής διέλευσης οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες.

Αναφορικά με την κουζίνα αξίζει να δοκιμάσετε πεντανόστιμους κρεατομεζέδες από τα γιδοπρόβατα του Παρνασσού, ευωδιαστές πίτες και φυσικά την πεμπτουσία της ντόπιας γεύσης που ακούει στο όνομα «φορμαέλα»!

Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε:
το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου ∙ του Αγίου Γεωργίου ∙ του Αγίου Ιωάννη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες και το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας που φιλοξενεί την αραχωβίτικη σημαία, την πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης
τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης».


Κάνοντας τις αγορές σας στην γραφική αγορά της Αράχωβας θα πρέπει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε κάποια από τα φημισμένα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου. Η λίστα σας θα πρέπει να περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, με χαρακτηριστικότερη την φέτα του Παρνασσού, την φορμαέλα, η οποία παράγεται μόνο στην Αράχωβα καθώς και υφαντά, όπως μάλλινες κουβέρτες και χειροποίητα ρούχα. Τέλος πάρτε μαζί σας μπρούσκο, τσίπουρο, τραχανά και χυλοπίτες.

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το όμορφο αυτό χωριό. Κοντά στην πρωτεύουσα, είναι ιδανική για μία απόδραση κάποιο χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο.

http://www.flowmagazine.gr/article/view/kosmopolitiki_araxova/category/quality_of_life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin